Review FiiO X1 II portable music player

Voordelen

 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
  iPod look & feel met hi-res audio
  Gebruiksgemak

Nadelen

 • Bluetooth verbinding zwak
  geen aptX
  Indexeren kan lang duren als muziek niet goed is getagd
  Resolutie kleurendisplay
 • Prijs: € 139

  Bouwkwaliteit
  Featureset
  Weergave
  Prijs
  Fiio X1 portable player

  Look & feel

  Fiio X1 portable player

  De Fiio X1 II is gemaakt van aluminium, heeft een afgeronde zijkant en voelt robuust aan. Geen rammeltjes of loszittende knoppen. U kunt kiezen tussen een uitvoering in zwart, zilver en roze goud. Ook is het prettig dat er een screen protector is aangebracht, en een reserve is bijgeleverd. Opladen gaat met dezelfde mini-USB kabel waarmee de dataoverdracht plaatsvindt. Als we een standaard USB-oplader gebruiken start het opladen vanzelf; als we het apparaat aan een computer verbinden kunnen we kiezen tussen opladen of data-transport.

  Lock / Unlock

  We kunnen in het keuzemenu aangeven wanneer de X1 II in de ‘lock’-stand gaat; ontgrendelen gebeurt via het aan/uit knopje aan de linkerkant. Het navigeren via het scrollwheel tussen mappen, albums en artiesten, het aanmaken van afspeellijsten gaat bijzonder makkelijk. Ook is de lichtsterkte van het scherm en de kleuren van het menu aan te passen. We hebben de equalizer niet gebruikt; vooral voor standaard oordopjes kan dit handig zijn. En de batterijduur is, zoals de fabrikant aangeeft, ruim voldoende om u een dag van muziek te voorzien.

  9 reacties

   1. Hi Emiel, heb de Meze classic gehoord in combinatie met de X1….no problem!

    Ben zekf niet zo gecharmeerd van de Meze, maar dat kan de pret niet drukken!

    Ik weet ik sta bijna alleen in dit, iedereen is dol enthousiast ovder deze koptelefoon!

     1. Die Meze 99 is een prachtig ding m.i.
      Maar een player of wat voor apparaat dan ook dat niet gapless speelt, vind ik een doodzonde. Als de x1 niet gapless afspeelt, dan hoef ik ‘m sowieso niet.

      1. De X1 II heeft in het menu een gapless optie. Die wordt volgens Fiio bij een volgende software-update volledig functioneel. Nu kunt u alleen kiezen tussen fade in/uit.

       En in de review kunt u lezen dat we hem ook hebben getest met de Meze 99 Classics. Hoewel de Meze, net als de X1 II, licht warmer klinkt levert dat geen ‘overkill’ op.

       1. Even afwachten dus… zodra die gapless functie werkt is de X1 II een serieuze kandidaat voor mij.
        Dat ie wat warm klinkt i.c.m. de Meze vind ik prima, daar hou ik van mits niet te. Bedankt voor deze aanvulling en hopelijk wordt het hier gedeeld zodra de X1 II u.i. deze update heeft gehad.

     2. Het is zeker een mooie koptelefoon, echter ik ben niet zo weg van het geluid….en daar ben ik bijna de enige in….ik zou zeggen: kopen dat ding!

  1. Beste Fasteddie,

   Ik vond het scrollwheel prima functioneren, reageerde lekker snel. En het is alleen nodig voor de selectie van tracks of menu; voor volume zijn er aan de zijkant knoppen.

   Met de B&W 7 bedoelt u de P7 wireless, neem ik aan. Gezien de impendantie en de hoge gevoeligheid van de P7 zal dit geen probleem zijn op de X1 II. De Philips Fidelio X2 heeft collega Jaap getest: http://alpha-audio.nl/2015/02/review-philips-fidelio-x2-hoofdtelefoon/, en hij was daar erg enthousiast over. Ook deze zal prima matchen met de X1 II.

   Op zichzelf is het versterkergedeelte van de X1 II niet aangepast, maar met een andere chipset, een nieuwe DSP is de klank ten opzichte van het vorige model sterk verbeterd. Het eerste model was nogal fors afgesteld in de lage frequenties waardoor de balans een beetje zoek was. De X1 II klinkt een stuk neutraler, met een lichte nadruk op de middenfrequenties. Met neutrale hoofdtelefoons als de P7 of de Fidelio X2 kan dat heel goed combineren. Wij raden overigens altijd aan eerst zelf te luisteren en niet alleen op reviews af te gaan 😉

  2. Dank voor de review.
   Lees in andere review dat men niet zo tevreden was over de scrollwiel…niet precies genoeg. Blijkbaar een andere ervaring?
   Is dit type een verbetering t.o.v. het vorige model?
   Is de uitgang sterker dan het vorige model dit ivm aanschaf van een nieuwe koptelefoon…dacht zelf aan een B&W 7 of de Philips Fidelio X2

   Fasteddie

  Geef een antwoord