web analytics

Review FiiO X1 II portable music player

Voordelen

 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
  iPod look & feel met hi-res audio
  Gebruiksgemak

Nadelen

 • Bluetooth verbinding zwak
  geen aptX
  Indexeren kan lang duren als muziek niet goed is getagd
  Resolutie kleurendisplay
 • Prijs: € 139

  Bouwkwaliteit
  Featureset
  Weergave
  Prijs
  Fiio X1 portable player

  iPod revisited

  In gebruik komt de Fiio X1 2nd generation heel dichtbij een klassieke iPod; u weet wel, de witte muziekspeler waarmee Apple de toon zette voor muziek als gecomprimeerde bestanden, te downloaden via iTunes. Om onverklaarbare redenen is de iPod sinds enige tijd niet meer leverbaar.

  De X1 heeft net als de iPod een scrollwheel waarmee u kunt navigeren en daarnaast een aantal toetsen voor de bediening. Het werkt allemaal redelijk intuïtief en we missen geen moment het touchscreen. Het scrollwheel is in deze versie van de X1 II wel ‘touch sensitive’; de eerste generatie had nog een mechanisch scrollwheel. Het nieuwe scrollwheel lijkt in gebruik erg op de iPod; precies en snel.

  High-res

  De Fiio X1 II kan alle gangbare bestandsformaten behalve DSD afspelen; WAV tot 192 kHz/32 bit, FLAC en ALAC (Apple Lossless) tot 192 kHz/24 bit. Bij het afspelen van de muziek laat het display ook zien welk bestandsformaat het is en of een track hi-res is. De X1 II heeft ook Bluetooth (4.0, geen AptX) aan boord. U kunt hier bijvoorbeeld een Bluetooth headset op aansluiten, of via Bluetooth verbinding maken met speakers. Bij het testen viel op dat de verbinding niet erg stabiel was. Alleen als de speler dichtbij het afspeelmedium was, hadden we een storingsvrij geluid. Dit kan ook aan de Bluetooth headset respectievelijk de speakers liggen, maar met de iPhone hadden we hier geen last van.

  Gerelateerde berichten

  Jarre Aeroskull HD

  Review Jarre Aeroskull HD

  iPod revisited Inhoud 1. Inleiding2. iPod revisited3. Look & feel4. De klank5. Specificaties Fii0 X1 IIReactiesSoms loop je tegen vrij bizarre audioproducten aan. Jarre met zijn Aeroskull HD is zeker een voorbeeld van zo’n ‘vreemd object’. Een Skull met een blauwe tand die muziek uit zijn ogen en achterhoofd reproduceert. In glimmend rood… maar ook […]

  Bowers Wilkins P3 hoofdtelefoon

  Review Bowers & Wilkins P3 hoofdtelefoon

  iPod revisited Inhoud 1. Inleiding2. iPod revisited3. Look & feel4. De klank5. Specificaties Fii0 X1 IIReactiesZe gaan vol voor de ‘nieuwe media’. Dat hebben we in Londen al gehoord. De Zeppelin, MM1, C5 en P5 zijn het bewijs. Nu is het de beurt aan de P3: de kleine versie van de P5. Is het een […]

  9 reacties

   1. Hi Emiel, heb de Meze classic gehoord in combinatie met de X1….no problem!

    Ben zekf niet zo gecharmeerd van de Meze, maar dat kan de pret niet drukken!

    Ik weet ik sta bijna alleen in dit, iedereen is dol enthousiast ovder deze koptelefoon!

     1. Die Meze 99 is een prachtig ding m.i.
      Maar een player of wat voor apparaat dan ook dat niet gapless speelt, vind ik een doodzonde. Als de x1 niet gapless afspeelt, dan hoef ik ‘m sowieso niet.

      1. De X1 II heeft in het menu een gapless optie. Die wordt volgens Fiio bij een volgende software-update volledig functioneel. Nu kunt u alleen kiezen tussen fade in/uit.

       En in de review kunt u lezen dat we hem ook hebben getest met de Meze 99 Classics. Hoewel de Meze, net als de X1 II, licht warmer klinkt levert dat geen ‘overkill’ op.

       1. Even afwachten dus… zodra die gapless functie werkt is de X1 II een serieuze kandidaat voor mij.
        Dat ie wat warm klinkt i.c.m. de Meze vind ik prima, daar hou ik van mits niet te. Bedankt voor deze aanvulling en hopelijk wordt het hier gedeeld zodra de X1 II u.i. deze update heeft gehad.

  1. Beste Fasteddie,

   Ik vond het scrollwheel prima functioneren, reageerde lekker snel. En het is alleen nodig voor de selectie van tracks of menu; voor volume zijn er aan de zijkant knoppen.

   Met de B&W 7 bedoelt u de P7 wireless, neem ik aan. Gezien de impendantie en de hoge gevoeligheid van de P7 zal dit geen probleem zijn op de X1 II. De Philips Fidelio X2 heeft collega Jaap getest: http://alpha-audio.nl/2015/02/review-philips-fidelio-x2-hoofdtelefoon/, en hij was daar erg enthousiast over. Ook deze zal prima matchen met de X1 II.

   Op zichzelf is het versterkergedeelte van de X1 II niet aangepast, maar met een andere chipset, een nieuwe DSP is de klank ten opzichte van het vorige model sterk verbeterd. Het eerste model was nogal fors afgesteld in de lage frequenties waardoor de balans een beetje zoek was. De X1 II klinkt een stuk neutraler, met een lichte nadruk op de middenfrequenties. Met neutrale hoofdtelefoons als de P7 of de Fidelio X2 kan dat heel goed combineren. Wij raden overigens altijd aan eerst zelf te luisteren en niet alleen op reviews af te gaan ;)

  2. Dank voor de review.
   Lees in andere review dat men niet zo tevreden was over de scrollwiel…niet precies genoeg. Blijkbaar een andere ervaring?
   Is dit type een verbetering t.o.v. het vorige model?
   Is de uitgang sterker dan het vorige model dit ivm aanschaf van een nieuwe koptelefoon…dacht zelf aan een B&W 7 of de Philips Fidelio X2

   Fasteddie

  Geef een reactie