Review FiiO X1 II portable music player

Voordelen

 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
  iPod look & feel met hi-res audio
  Gebruiksgemak

Nadelen

 • Bluetooth verbinding zwak
  geen aptX
  Indexeren kan lang duren als muziek niet goed is getagd
  Resolutie kleurendisplay
 • Prijs: € 139

  Bouwkwaliteit
  Featureset
  Weergave
  Prijs
  Fiio X1 portable player

  Inleiding

  FiiO heeft de X1 muziekspeler een facelift gegeven; onder de naam 2nd generation (vandaar de romeinse II) is dit instapmodel van het Chinese FiiO een interessant apparaat, zeker als we kijken naar de specificaties; FiiO belooft ons hi-res audio, een speelduur van 12 uur, Bluetooth en een krachtige hoofdtelefoonversterker. En dat alles voor 139 euro. Te mooi om waar te zijn?

  Waarom zou u een portable muziekspeler aanschaffen als u via streamingdiensten uit miljoenen muziektracks kunt kiezen? Wat voegt het toe aan uw mobiele telefoon waarmee u ook muziek kunt afspelen? Bij het testen van de Fiio X1 II hebben we onszelf deze vraag vaak gesteld. Wilt u echt genieten van muziek dan kan dat het beste als u daarbij ongestoord kunt luisteren. Uw smartphone is een bron van afleiding met alle notificaties voor een app, mail of ‘voice call’. Bovendien is de kwaliteit van de hoofdtelefoonuitgang meestal een sluitstuk van een telefoon. Streaming audio is bovendien onderweg vaak een te zware belasting op de databundel en veelal ook onderhevig aan storingen en dropouts; zeker als u hi-res audio wilt afspelen is een constante bandbreedte in uw dataverbinding essentieel. Die is er niet altijd in de trein, in de auto of in de bossen. Wij hebben de Fiio X1 II steeds vaker meegenomen als we op pad gingen; de SD-kaart vol met fijne muziek, album kiezen en spelen maar.

  Fiio specialiseert zich in betaalbare portable muziekapparatuur. Een paar jaar geleden testten we de E10 portable DAC/hoofdtelefoonversterker, voor 89 euro bijzonder aardig presterend. En tijdens onze Headphone Heaven hebben we naar een van de topmodellen geluisterd, de X7 die is uitgerust met een ES9018S Sabre DAC-chipset (adviesprijs € 650); die klonk ook prima, uitstekend zelfs. In afwerking en prestaties wil Fiio hiermee zeggen dat en high end portable muziekspeler geen duizenden euro’s hoeft te kosten

  Born For Music And Happy

  Als we de Fiio X1 II opstarten verschijnt deze – Born for music and happy – wat merkwaardige zin op het kleurendisplay. Die wilden we u niet onthouden…

  De X1 II heeft geen ingebouwd geheugen; daarvoor hebt u een micro SD-kaart nodig waarmee u tot 256 GB aan opslagruimte kunt creëren. Met een micro-USB kabel sluiten we de X1 II aan op de computer en we zien een map Muziek in de bestandenlijst. Het enige wat we moeten doen is de muziekbestanden naar de X1 slepen. Als de USB-connectie is verbroken, indexeert de X1 II automatisch de muziek. Metadata, artwork en mapstructuren worden vanzelf aangemaakt en als dat toch niet goed gaat, kunt u handmatig mappen aanmaken. Wel vreemd is dat we soms dezelfde tracks aantreffen in een map “Unknown Artist”; deze blijken niet afspeelbaar te zijn. We hebben hiervoor nog geen oorzaak kunnen vinden. En als u uw muziek op uw NAS of PC niet goed hebt geïndexeerd, kan de Fiio X1 II er vrij lang over doen om uw bestanden opnieuw te indexeren. In dit artikel leggen we uit hoe u dit indexeren van muziekbestanden het beste kunt doen.

   
   

  9 reacties

   1. Hi Emiel, heb de Meze classic gehoord in combinatie met de X1….no problem!

    Ben zekf niet zo gecharmeerd van de Meze, maar dat kan de pret niet drukken!

    Ik weet ik sta bijna alleen in dit, iedereen is dol enthousiast ovder deze koptelefoon!

     1. Die Meze 99 is een prachtig ding m.i.
      Maar een player of wat voor apparaat dan ook dat niet gapless speelt, vind ik een doodzonde. Als de x1 niet gapless afspeelt, dan hoef ik ‘m sowieso niet.

      1. De X1 II heeft in het menu een gapless optie. Die wordt volgens Fiio bij een volgende software-update volledig functioneel. Nu kunt u alleen kiezen tussen fade in/uit.

       En in de review kunt u lezen dat we hem ook hebben getest met de Meze 99 Classics. Hoewel de Meze, net als de X1 II, licht warmer klinkt levert dat geen ‘overkill’ op.

       1. Even afwachten dus… zodra die gapless functie werkt is de X1 II een serieuze kandidaat voor mij.
        Dat ie wat warm klinkt i.c.m. de Meze vind ik prima, daar hou ik van mits niet te. Bedankt voor deze aanvulling en hopelijk wordt het hier gedeeld zodra de X1 II u.i. deze update heeft gehad.

     2. Het is zeker een mooie koptelefoon, echter ik ben niet zo weg van het geluid….en daar ben ik bijna de enige in….ik zou zeggen: kopen dat ding!

  1. Beste Fasteddie,

   Ik vond het scrollwheel prima functioneren, reageerde lekker snel. En het is alleen nodig voor de selectie van tracks of menu; voor volume zijn er aan de zijkant knoppen.

   Met de B&W 7 bedoelt u de P7 wireless, neem ik aan. Gezien de impendantie en de hoge gevoeligheid van de P7 zal dit geen probleem zijn op de X1 II. De Philips Fidelio X2 heeft collega Jaap getest: http://alpha-audio.nl/2015/02/review-philips-fidelio-x2-hoofdtelefoon/, en hij was daar erg enthousiast over. Ook deze zal prima matchen met de X1 II.

   Op zichzelf is het versterkergedeelte van de X1 II niet aangepast, maar met een andere chipset, een nieuwe DSP is de klank ten opzichte van het vorige model sterk verbeterd. Het eerste model was nogal fors afgesteld in de lage frequenties waardoor de balans een beetje zoek was. De X1 II klinkt een stuk neutraler, met een lichte nadruk op de middenfrequenties. Met neutrale hoofdtelefoons als de P7 of de Fidelio X2 kan dat heel goed combineren. Wij raden overigens altijd aan eerst zelf te luisteren en niet alleen op reviews af te gaan 😉

  2. Dank voor de review.
   Lees in andere review dat men niet zo tevreden was over de scrollwiel…niet precies genoeg. Blijkbaar een andere ervaring?
   Is dit type een verbetering t.o.v. het vorige model?
   Is de uitgang sterker dan het vorige model dit ivm aanschaf van een nieuwe koptelefoon…dacht zelf aan een B&W 7 of de Philips Fidelio X2

   Fasteddie

  Geef een antwoord