Home Review FiiO FH1 in ear hoofdtelefoon & FiiO X5 high res music player

Review FiiO FH1 in ear hoofdtelefoon & FiiO X5 high res music player

1

Voordelen

  • Compleet pretpakket inclusief waterdichte case
  • Fraaie vormgeving
  • Goede pasvorm
  • Fijn geluid
  • Bang for the buck

Nadelen

  • Veelzijdig in gebruik
  • Mogelijk om apps te downloaden
  • Grote opslagmogelijkheid

Prijs: € 449 en 89

FiiO X5 3d gen portable high res music player

Inhoud

De X5 vertoont veel overeenkomsten met de al eerder op Alpha-Audio geteste X7. Beide spelers zijn sterk gemodificeerde Android smartphones, voorzien van een DAC en degelijke opamps. Uitgangen zijn single ended 3,5 mm of gebalanceerd 2,5 mm. Gebalanceerd is bij hoofdtelefoons overigens iets anders dan gebalanceerde lijnsignalen. Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat gebalanceerde hoofdtelefoonkabels twee gescheiden kabels zijn voor de linker- en voor de rechterkant. Bij ongebalanceerde kabels zijn er drie aders: voor links, voor rechts en voor het 0-signaal. Daarom heeft een gebalanceerde hoofdtelefoonplug vier aparte kanalen, en een niet-gebalanceerde stereo hoofdtelefoonplug drie (tel de streepjes). Op hoofdtelefoonversterkers in een audiosysteem hebben gebalanceerde aansluitingen dan ook een vierpolige XLR-aansluiting,

5 of 7?

Qua specificaties komt de X5 grotendeels overeen met de X7. Beide kunnen worden gebruikt als aparte DAC, hebben een digitale uitgang, werken op een quad-core ARM Rockchip 3188 processor, kunnen alle denkbare audioformaten aan tot de DSD 128 en DXD 252.8K, hebben een 120-traps volumeregeling. Enzovoorts.

Waarin verschilt de X5 dan van de X7? Allereerst de DAC-chips: van de X5 zijn deze van AKM (4490, voor elk kanaal één) terwijl in de X7 een ESS Sabre 9018S DAC is geplaatst.  De X5 heeft twee slots voor een nano-SD kaart waardoor u tot 512 GB kunt opslaan naast het interne geheugen van 30GB. De X7 heeft er één. We zien verder dat de uitgangsspanning bij de X5 hoger is dan bij de X7 en dat de X7 hoofdtelefoons tot 300 Ohm kunnen aansturen; de X5 gaat tot 150 Ohm. De fabrieksspecificaties geven verder wel enige verschillen aan maar we betwijfelen of u deze kunt horen. Tenslotte het gewicht; de X7 weegt 220 g en de X5 186 g. Hoewel het verschil maar 24 gram is, kan dat net het verschil zijn tussen wat u nog te zwaar vindt om mee te nemen. Wij vonden de X5 3d gen qua gewicht prima te hanteren.

Pure music

Erg handig vinden we de optie om de X5 uitsluitend als muziekspeler te gebruiken. Het gebruiksgemak neemt toe en we hebben immers een smartphone om apps en andere zaken te openen. Omdat de X5 en de FH zijn uitgerust met single ended aansluitingen, hebben we deze kunnen testen. De resultaten zijn vergelijkbaar met andere reviews van gebalanceerde hoofdtelefoonversterkers en hoofdtelefoons; we horen vooral een volumeverschil. Bij gebalanceerde hoofdtelefoonkabels en -verbindingen hoeven we de volumemeter minder omhoog te draaien dan bij ongebalanceerd. Horen we verschil? Nauwelijks. Bij meer high end hoofdtelefoons kan het zijn dat de soundstage groter is door de betere kanaalscheiding via vier aders in plaats van drie. Met de FH1 in ears was er eigenlijk weinig kwaliteitswinst te merken.

Bediening

De FiiO X5 3d gen draait op Android OS, versie 5.1, en heeft de beschikking over 1 GB RAM. We ondervonden wel wat eigenaardige foutmeldingen en haperingen bij de bediening. Dat het een Chinees product is, was te merken bij het downloaden van apps als Spotify en Tidal. We worden naar een Playstore verwezen die ook allerlei Chineestalige (muziek) bevat. Op zich is daar niks mis mee, maar het kan wat onwennig overkomen. Ook het downloaden ging bij ons pas goed na ofwel lang op het icoon drukken, ofwel een aantal keren tappen. Daarna werken de door ons gedownloade apps overigens goed. Toch bleef het gevoel bestaan dat FiiO een ‘schil’ om het besturingssysteem heeft gemaakt die het bedieningsgemak en de snelheid niet altijd ten goede komt. Wellicht dat dit met een software-update kan worden verholpen.

Born for music and happy

Hoe klinkt de X5 dan? We hebben verschillende hoofdtelefoons op deze mediaspeler aangesloten. Hoe de FH1 klinkt, staat hierboven al beschreven. Bij de Hifiman Sundara moeten we de volumeknop flink opendraaien. Pas bij 70% hebben we een geluidsniveau met voldoende dynamiek om het geluid te beoordelen. Bij klassieke kamermuziek en akoestische muziek haat het goed; bij meer complexe en dynamische muziek horen we dat de X5 de hoofdtelefoon minder goed onder controle heeft. Op Daft Punks’s Random Access Memories staat de track Giorgo. Daarin vertelt Giorgo Moroder over zijn muzikale loopbaan, hoe hij zijn Moog Modular met aan een metronoom soldeerde en zo synthesizerpionier werd in het disco-tijdperk. Ruim zeven minuten gesproken tekst, drumbeats, arpeggio’s en andere geluidslandschappen passeren de revue. Bij de X5 wordt het geluid, al snel wat minder gecontroleerd, rommelig. We vermoeden dat de opamps hieraan debet zijn. Deze zijn meer geschikt voor hoofdtelefoons met een lage impedantie.

Conclusie

De FiiO X5 3rd gen mediaspeler is een handzaam, veelzijdig en compleet uitgeruste speler. Genieten van muziek zonder gestoord te worden door notificaties van uw mail, sociale netwerken is tegenwoordig een groot goed dat gekoesterd moet worden. Of films kijken, wat dat kunt er ook mee. Met de X5 kunt u een muziekbubbel creëren die dit mogelijk maakt. Gebruikt u daarbij wel een hoofdtelefoon die niet al te hoge eisen stelt aan de hoofdtelefoonversterker. Bijvoorbeeld de FiiO FH1.

1 REACTIE

  1. Ik speel zelf met Fiio X5 mediaspeler en ben zeer tevreden.
    Gekoppeld aan een AKG 845BT koptelefoon grniet ik er bijna elke dag van.
    Soepele bediening….ik luister alleen Spotify, wat natuurlijk niet de kwaliteit is die Fiio verdient, echter wel zo makkelijk.
    Accuduur is goed, dus alleen maar een aanrader

×