vrijdag, maart 29, 2024
Home Review Fiio E10 USB DAC

Review Fiio E10 USB DAC

15

Een hoofdtelefoonversterker, een portable dac met analoge en een digitale coaxiale uitgang voor 89 euro? De superkleine E10 van het merk FiiO biedt dit alles aan. Interessant genoeg voor Alpha-audio om het apparaatje eens nader te bekijken… en te beluisteren. 

FIIO E10 usb converter
Ziet er netjes uit, nietwaar? De Fiio voelt absoluut stevig aan en is netjes afgewerkt.

Als we de E10 uit het metalen doosje halen – erg leuk detail trouwens! – valt op dat de Fiio E10 een mooi afgewerkt apparaatje is, dat ook nog prettig in de hand ligt. De behuizing is van geborsteld, zwart aluminium en bezit prettig afgeronde hoeken. Hoewel de E10 erg licht van gewicht is, voelt hij allerminst goedkoop aan. De kwaliteit van de schakelaars en de volumeknop is degelijk uitgevoerd. De dac/versterker heeft daarmee een professionele uitstraling en mag zowel onderweg als bij een vaste geluidsinstallatie gezien worden.

Wolfson

Als we de E10 openschroeven, zien we een chipset die we doorgaans in duurdere CD-spelers en dac aantreffen: een Wolfson WM8740 DA-converter en een Tenor 7022L USB-receiver. De Wolfson-dac is een chip die door de vakpers goed ontvangen is. En de USB-receiver zorgt voor een asynchrone datadoorgifte naar de converter. De maximale samplerate is 24 bit / 96 kHz. We hebben meer geschreven over usb-dataoverdracht in dit verhaal. Al met al een kwaliteits-binnenwerk met onderdelen die een fraaie weergave beloven.

Plug and Play

FIIO E10 usb converter
Twee minpuntjes: een papst-potmetertje die onbalans geeft op lage volumes en een micro-usb ingang. Daar zien we liever usb-b.

De E10 is echt Plug&Play: de meegeleverde mini-USB, (wel jammer dat het geen usb-b is (dat is de standaard), aansluiten op de USB-poort van de computer, de hoofdtelefoon inpluggen en het werkt. Een blauwe LED bij de volumeknop geeft aan als het apparaat signaal en energie ontvangt via de USB-uitgang. Verder zijn er nog schakelaars waarmee het uitgangsvolume naar de hoofdtelefoon harder of zachter kan worden gezet (Gain); handig voor gevoelige hoofdtelefoons. En er is een bass-boost knopje, waarmee je een diepere laagweergave krijgt.

Jaap Veenstra meldde al in zijn video-presentatie van de E10 dat bij lage volumes er een onbalans is tussen links en rechts, iets wat we helaas bij meer converters hebben gezien en wat te wijten is aan de potmeter die het volume regelt. Bij het hoger draaien van het volume viel deze disbalans niet op, maar het zou natuurlijk ook niet hoorbaar moeten zijn op lagere volumes.

Aan de achterzijde van de E10 zien we twee uitgangen; een analoge 3,5mm stereojack lijnuitgang en een RCA-aansluiting (digitale coax).

Niche

FIIO E10 usb converter
Keurige chips op deze opgeruimde printplaat! Een Wolfson dac en een Tenor usb-receiver die tot 24bit / 192kHz accepteert.

Fiio is een betrekkelijk jong Chinees bedrijf dat zich uitsluitend richt op hoofdtelefoonversterking. Ze positioneren zich als niche-speler en als specialist. Om aan te geven wat voor niche ze bedienen: Fiio heeft onlangs nog een hoofdtelefoonversterker die speciaal voor elektrische gitaristen is gemaakt in de markt gezet… toch niet een hele grote markt die je daarmee bedient!

Gebalanceerd

En hoe klinkt het? Het verschil tussen de hoofdtelefoonuitgang van de laptop en die van de E10 is overduidelijk. Het geluidsbeeld is een stuk rustiger, beter gebalanceerd en vooral meer gecontroleerd dan wanneer de hoofdtelefoon rechtstreeks aan de computer is gekoppeld. Zoals bij meer hifi-apparaten is het effect dat je veel langer kunt luisteren naar muziek. En daar gaat het om, nietwaar?

De analoge lijnuitgang klinkt bijna nog beter gebalanceerd. Dat is naar ons idee ook nodig, omdat deze uitgang doorgaans wordt gebruikt voor het aansluiten van de dac op een (voor)versterker. Daar waar bij hoofdtelefoons de plaatsing een gegeven is, is deze veelal kritischer bij luidsprekers in de vrije ruimte. Voor de test van de Fiio op de voorversterker hebben we geluk gehad om een aantal mooie kabels hiervoor te kunnen gebruiken. Naar ons idee is vooral de Crystal een mooie interlink in combinatie met deze dac.

FIIO E10 usb converter
Zowel analoog als digitaal uit. Voor ieder wat wils dus!

De nut en noodzaak van een coaxiale uitgang zagen wij niet echt in. Waarom zou je het digitale signaal nogmaals doorvoeren? En waar naar toe? Maar er zullen vast lezers zijn die hiervoor een goede toepassing weten. Wij hebben deze toepassing niet getest.

In vergelijking met de ARX USB Audibox, zie hier de review, presteert de E10 iets minder op gebied van ruimtelijkheid, focus en rust. Maar als we even heel kritisch en eerlijk zijn: de verschillen zijn subtiel en pas hoorbaar bij bepaalde geluidsfragmenten.

Conclusie

Voor 89 euro koopt u met de E10 een prima product; de buiten- en binnenkant zijn uitstekend afgewerkt en opgebouwd uit prima componenten. Het apparaatje is handig mee te nemen, werkt probleemloos en zit robuust in elkaar, waardoor het geschikt is om mee te nemen onderweg. En thuis is het een echte toevoeging aan uw hifi-systeem. Wel jammer dat de volumecontrole op lage volumes voor een onbalans zorgt. Dat is een beetje een misser. Toch: u haalt met de E10 een kleine alleskunner in huis waar u op veel plekken veel plezier aan zult beleven. Een aanrader!

15 REACTIES

  1. Met veel plezier spit ik door de artikelen van Alpha-Audio en vanavond kwam ik dit dik 2 jaar oude artikel over de Fiio E10 tegen. Ik heb deze Fiio E10 nu zo’n anderhalf jaar in huis.
    In het begin heb ik ‘m gebruikt als hoofdtelefoonversterker bij mijn laptop en zette ik ‘m voornamelijk in bij het editen van de radio opnamen die ik vaak maakte met mijn netbook met audacity dmv de fantastische ADL Furutech GT40. Ook gaat de Fiio steevast mee op vakantie wanneer ik tijd heb om opgenomen radio uitzendingen terug te luisteren en de muziek die ik goed vind te converteren naar FLAC voor de NAS. Via de Fiio is het geluid echt veel beter, voller en heeft meer power dan via de geluidskaart van de laptop.
    Later heb ik de fiio gebruikt om mijn Cambridge 740C CD speler met digitale SPDIF ingangen te voorzien van een USB ingang. Hiermee kon ik streams opnemen: van laptop 1 via de Fiio (SPDIF OUT), de 740C en de ADL GT40 naar laptop 2. De geluidskwaliteit was ook hier prima en het beviel me zo goed dat ik er nog een ADL Furutech Esprit bij heb gekocht die ik nu ook als DAC gebruik voor de Sonos Connect.
    Omdat de Fiio in de huiskamer nu werkloos is, heb ik ‘m ingezet in mijn schuur: hier heb ik een oude stereo staan, via Foobar2000 op een oude laptop kan ik nu daar ook via de Fiio muziek luisteren van mijn NAS – ideaal!
    Al met al heb ik erg veel plezier van dit kleine wondertje en is ie z’n geld dubbel en dwars waard.

  2. Hoi, nog een laatste vraag. Ik las ergens in een andere thread een tip van Yung om een Apple airport express met een optische uitgang te gebruiken en die via een DAC op de speakers (in mijn situatie Xeo transmitter) aan te sluiten. Daarmee zou ik meteen de NAS naar de meterkast kunnen verbannen en is het probleem met USB/DAC compatibiliteit van de NAS opgelost.. Heeft de Apple optische uitgang dan geen last van jitter, hebben jullie kunnen meten? Wat zou dan een goede setup met DAC zijn? Ik heb nog een 3,5 mm ingang (lijkt mij geen optie), een USB en een toslink ingang over (eigenlijk zit mijn cd speler op de tolsink, maar die kan evt weg) en waarbij ik nog steeds de muziek via de iphone selecteer. itunes server aanzetten op de NAS?
    Gr. MArtijn.

  3. Hallo,
    Ik heb een gelijksoortige opzet en vraagstelling. Ik heb een Synology NAS, met daaraan de Synology Remote externe USB adapter. Deze kan streamen naar 3,5 mm , SPDIF/optisch en USB. De USB zit aan mijn Dynaudio Xeo 3 Transmitter (wirelless Actieve speakerset). Nu zal er in de active speakerset ongetwijfeld pas een D/A conversie plaatsvinden, dus daar heb ik geen invloed op . Het wiresles signaal van de XEO transmitter naar de speakers is max. 16bit/48 kHz, dus dan lijkt het mij zinloos om hoge res. files op mijn NAS af te spelen? Is het zinvol een alternatief zoals dat van Fiio te zoeken voor de wat goekope oplossng van een Synology Remote van 70 euro ?. Daarnaast is het lastig om zo een hoofdtelefoon in het geheel te integreren (de remote kan maar 1 uitgang tegelijkertijd aansturen dus moet ik stekkertjes verwisselen).
    Overgiens is de ondersteuning van Synology voor 3rd party DACs nu beperkt, men zegt bij Synology dat bij de nieuwe versie van DSM 4.3 (het OS) sterk uit te breiden.

    Groeten,
    Martijn

    • Ik ken de Synology Remote en ben daar niet over te spreken. De FIIO speelt zonder twijfel muzikaler. En daarbij komt dat je inderdaad ook high-res kan gaan afspelen. Nu is het aanbod nog beperkt (en twijfelachtig), maar dat gaat zeker veranderen. Ik zou voor een andere dac gaan als je serieus wil gaan spelen. Waarom trouwens niet voor een oplossing gaan waarbij je vanaf een laptop speelt? Dus Xbmc of J River op een laptop, daar de usb-dac aan koppelen en zo gaan spelen?

      • Hoi Jaap,
        Ik vind Aplha-audio een hele leerzame en no-nonsense site!
        En dank voor je snelle reactie. Mijn zoektocht naar een simpele setup die mijn zeer oude set zou vervangen was lang, totdat ik de Xeo 3 van Dynaudio ontdekte en een NAS kocht. Deze heb ik dus redelijk snel zonder te veel zoeken aan de NAS gekoppeld. Mijn vraag is (anders wordt het een vraag voor het audio advies topic) of het zin heeft om een andere DAC te gebruiken, als alles al digitaal naar de XEO transmitter gaat. Dan vindt de DA conversie toch in dat systeem plaats? Of doet de Synology remote dat dan toch ook iets als de koppeling van de NAS naar de remote en de output van de remote naar de XEO transmitter beiden USB zijn (wellicht toch vervuiling door de goedkope unit en power?)

        Groet,
        Martijn

      • Beste Martijn,
        Dank voor je complimenteuze reactie mbt de ‘tone of voice’ van Alpha-Audio! We proberen inderdaad zo helder mogelijk informatie te geven; we zijn geen technici maar muziekliefhebbers. Toch is enige basale technische kennis onontbeerlijk, zowel in digitale als niet-digitale audio. Op de website vind je een aantal basisdocumenten die de lezer wegwijs maken in het soms niet zo overzichtelijke audiolandschap.

        Terug naar je vraag. Op de productomschrijving van jouw Synology Remote staat het volgende: “Het audio dock is een Digital Audio Converter (DAC) via USB is uitgerust met 3 audio-uitgangen, gaande van een audio-aansluiting van 3,5 mm, optische S/PDIF tot een USB-interface, zodat uw Synology Remote compatibel is met een groot aantal externe luidsprekers.”

        Dit betekent dat het digitale signaal in de Remote een bewerking ondergaat; er is een DAC en er is een USB-receiver. Ik denk dat Jaap op beide chipsets doelt als hij stelt dat hij niet te spreken is over de kwaliteit van de Synolgy. De FiiO en vergelijkbare kastjes zorgen voor een kwalitatief hoogwaardiger signaaloverdracht dan de Synology.

        Laat echter je eigen oren het oordeel vormen. Sluit je laptop of PC rechtstreeks via USB of Toslink aan op de Transmiitter van je Dynaudio-systeem. Als dat een duidelijke verbetering is, weet je waar de zwakke schakel in je audioketen is.

        Ik hoop dat hiermee je vraag is beantwoord!

  4. Hallo,

    Ik zoek eigenlijk nog een USB naar SPDIF converter. Ik heb een Synology NAS die ik rechtstreeks wil aansluiten op mijn externe DAC. Ik gebruik hiervoor nu een Creative USB geluidskaart, maar die is kwalitatief niet echt top. Ik hoor in de hoge tonen teveel ruis (jitter??).

    Zou zo’n apparaatje een verbetering realiseren? Ik zou dan wel inderdaad de optische uitgang gebruiken. Hij dient dan uitsluitend als een USB naar SPDIF converter. Ik zie niet echt een groot aanbod van deze apparaatjes.

    Dank je wel!
    Groeten Eric

    • Beste Eric, dank voor je bericht. De digitale uitgang van de E10 is coaxiaal, en genereert een stereo PCM digitaal signaal. Als jouw DAC geen coaxiale ingang heeft, zal je nog een conversie naar optisch/SPDIF moeten doen. Daar heb je dan weer een apparaatje voor nodig (en extra kabels). Ik zou daar niet voor kiezen.

      Een mogelijkheid is om een Apple Airport Express te gebruiken. Die sluit je met een Ethernetkabel aan op het netwerk waarmee er verbinding met je NAS is gemaakt. De 3,5 mm uitgang van de Airport Express is tevens een optische uitgang. Die koppel je aan je DAC. Op deze manier stuur je het digitale signaal rechtstreeks naar de DAC. Als je iTunes gebruikt om je muziek af te spelen, selecteer je de Airport Express als afspeelbron.

      En met dank aan Jaap nog de volgende tips:

      Er zijn apparaatjes waarmee je de Synology-nas op een DAC kunt aansluiten, aangezien AudioStation daar mee overweg kan (deze herkent de usb naar Spdif converter als een geluidskaart.) Ik weet echter niet zeker of AudioStation ook high-res muziek kan afspelen via de usb-interface.

      Enkele voorbeelden van dit soort apparaatjes: de hiface usb / spdif-converter (alleen coaxiaal). Of een Musical Fidelity V-Link (II) (ook optisch uit). Deze apparaatjes brengen een aanzienlijke verbetering ten opzichte van een geluidskaart. Veel schoner en muzikaler.

      De Creative-kaart jittert zeker, maar ik denk dat de hoge ruis niet aan de jitter ligt, maar aan de signaal/ruisverhouding en de zeer matige opamps die ruisen. Jitter ga je pas horen op hoogwaardige apparatuur als de beperking van versterking begint op te spelen.

      Ik hoop dat je hieraan iets hebt. Succes met je zoektocht!