web analytics

Review Fiio dac Q5

Voordelen

 • High Res
 • DSD
 • Bluetooth AptX
 • Compact

Nadelen

 • -
 • Prijs: € 419

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  FIIO Q5

  Inleiding

  Inhoud

  De producten van Fiio hebben zich op de redactie van Alpha audio erg geliefd gemaakt. Eerder zagen we bijvoorbeeld deze en deze test voorbij komen. Waar het uiteindelijk op neer komt, is dat Fiio goede kwaliteit audioproducten maakt. Deze review richt zich op een iets ander product van Fiio. We testen namelijk een d/a-converter.

  Een autoliefhebber zou kunnen denken dat het om een model van Audi gaat. Het lijkt er verschrikkelijk veel op, maar we hebben het hier over audio. Het blijft natuurlijk wel gaaf om te zeggen dat je eigenaar bent van een Q5. Alleen past deze Q5  wel in de broekzak. Klein detail. Deze compactheid is wel een eigenschap past bij een goede ‘portable’ dac.

  Tijdens het schrijven van de review, hebben wij de Fiio dac Q5 al zeker 3 tot 4 maanden in ons bezit. Dat heeft een reden. Ondanks dat de importeur de Q5 maar al te graag terug wilde hebben (we kregen nog net geen deurwaarder; excuses Wifimedia!). Het is een bijzonder fijn apparaat. Het is op sommige vlakken namelijk te vergelijken met een Ipad of Iphone. Daar komen we later op terug.

  De mobiele audiofiel

  Een beeld wat veel mensen hebben bij audiofielen, is compleet verkeerd. Bij een audiofiel wordt al snel gedacht aan een man op leeftijd, die in een stoffige kamer (en heel fout vloerkleed) klassieke muziek luistert op een veel te dure audio installatie.

  HALLOOOO, 21 ste eeuw. Ff wakker worden.

  De audiofiel in de 21ste eeuw, heeft zijn Hi-fi gewoon in zijn of haar broekzak zitten Of rugzak.

  Vandaag de dag werken er enorm veel mensen flexibel; met een laptop of tablet dus. Pak een goede in-ear, on-ear of over-ear hoofdtelefoon en er kan ongestoord gewerkt worden. Maar die stap om echt kwalitatief hoogwaardige audio mobiel te kunnen beluisteren, komt in de vorm van een dac. In dit geval een Fiio Q5. Vanuit deze gedachte hebben we drie maanden lang de Fiio Q5 getest.

  Onder de motorkap

  Wij spreken over een (high-res) dac, maar de Fiio Q5 is veel meer. Het is namelijk ook een hoofdtelefoon versterker. En ja, u kunt er alles naar toe sturen. Via USB ook gewoon high-res en DSD. Voor wie liever geen draden wilt, de Fiio Q5 beschikt over aptX Bluetooth. De Q5 beschikt ook over een single ended aansluiting en over een gebalanceerde hoofdtelefoon aansluiting. Uiteraard ook usb, coaxiaal en optisch.

  Het formaat is handzaam, ongeveer zo groot als een reguliere Iphone. Alleen iets zwaarder. Door de geborstelde titanium kleur dat wordt gecombineerd met leer en heeft het een luxe en krachtige uitstraling.

  Het mooiste van dit allemaal is dat de Fiio Q5 een modulair product is. De versterkermodule is namelijk te vervangen. Standaard wordt de Fiio Q5 geleverd met de AM3A module. Maar voor een specifieke hoofdtelefoon is dus de versterker aan te passen naar de wens van de gebruiker.

  Gerelateerde berichten

  Bluesound VS Sonos

  Review: Sonos VS Bluesound

  Inleiding InhoudHet is een tijdloze strijd. Licht tegen donker, yin & yang, Ferrari tegenover Porsche. Je was een fan van de Beatles of van de Stones. In de 21ste eeuw zijn twee merken die vechten in de streaming HiFi hoek. Als twee zwaargewichten in een bokswedstrijd, lijken de merken Sonos en Bluesound te vechten om […]

  Metrum Acoustics Flint

  Review Metrum Acoustics Flint mini d/a-converter

  Inleiding InhoudKlein is fijn, toch? In sommige gevallen wel natuurlijk. Een kleine auto als u in een drukke stad moet parkeren bijvoorbeeld. Of een kleine telefoon die je gemakkelijk in de zak kunt stoppen. Of wat te denken van een kleine, maar snelle laptop als u veel onderweg bent voor uw werk. Maar geldt deze […]

  Geef een reactie