Review Fiio dac Q5

Voordelen

 • High Res
 • DSD
 • Bluetooth AptX
 • Compact

Nadelen

 • -
 • FIIO Q5

  Inleiding

  De producten van Fiio hebben zich op de redactie van Alpha audio erg geliefd gemaakt. Eerder zagen we bijvoorbeeld deze en deze test voorbij komen. Waar het uiteindelijk op neer komt, is dat Fiio goede kwaliteit audioproducten maakt. Deze review richt zich op een iets ander product van Fiio. We testen namelijk een d/a-converter.

  Een autoliefhebber zou kunnen denken dat het om een model van Audi gaat. Het lijkt er verschrikkelijk veel op, maar we hebben het hier over audio. Het blijft natuurlijk wel gaaf om te zeggen dat je eigenaar bent van een Q5. Alleen past deze Q5  wel in de broekzak. Klein detail. Deze compactheid is wel een eigenschap past bij een goede ‘portable’ dac.

  Tijdens het schrijven van de review, hebben wij de Fiio dac Q5 al zeker 3 tot 4 maanden in ons bezit. Dat heeft een reden. Ondanks dat de importeur de Q5 maar al te graag terug wilde hebben (we kregen nog net geen deurwaarder; excuses Wifimedia!). Het is een bijzonder fijn apparaat. Het is op sommige vlakken namelijk te vergelijken met een Ipad of Iphone. Daar komen we later op terug.

  De mobiele audiofiel

  Een beeld wat veel mensen hebben bij audiofielen, is compleet verkeerd. Bij een audiofiel wordt al snel gedacht aan een man op leeftijd, die in een stoffige kamer (en heel fout vloerkleed) klassieke muziek luistert op een veel te dure audio installatie.

  HALLOOOO, 21 ste eeuw. Ff wakker worden.

  De audiofiel in de 21ste eeuw, heeft zijn Hi-fi gewoon in zijn of haar broekzak zitten Of rugzak.

  Vandaag de dag werken er enorm veel mensen flexibel; met een laptop of tablet dus. Pak een goede in-ear, on-ear of over-ear hoofdtelefoon en er kan ongestoord gewerkt worden. Maar die stap om echt kwalitatief hoogwaardige audio mobiel te kunnen beluisteren, komt in de vorm van een dac. In dit geval een Fiio Q5. Vanuit deze gedachte hebben we drie maanden lang de Fiio Q5 getest.

  Onder de motorkap

  Wij spreken over een (high-res) dac, maar de Fiio Q5 is veel meer. Het is namelijk ook een hoofdtelefoon versterker. En ja, u kunt er alles naar toe sturen. Via USB ook gewoon high-res en DSD. Voor wie liever geen draden wilt, de Fiio Q5 beschikt over aptX Bluetooth. De Q5 beschikt ook over een single ended aansluiting en over een gebalanceerde hoofdtelefoon aansluiting. Uiteraard ook usb, coaxiaal en optisch.

  Het formaat is handzaam, ongeveer zo groot als een reguliere Iphone. Alleen iets zwaarder. Door de geborstelde titanium kleur dat wordt gecombineerd met leer en heeft het een luxe en krachtige uitstraling.

  Het mooiste van dit allemaal is dat de Fiio Q5 een modulair product is. De versterkermodule is namelijk te vervangen. Standaard wordt de Fiio Q5 geleverd met de AM3A module. Maar voor een specifieke hoofdtelefoon is dus de versterker aan te passen naar de wens van de gebruiker.

  Gerelateerde berichten

  DragonFly overzicht

  Review AudioQuest DragonFly DAC

  Nagenoeg iedere desk- of laptop is ermee uitgevoerd; een aparte hoofdtelefoonaansluiting. Door in te pluggen op zo’n 3,5 mm mini-jack uitgang kunt u via een hoofdtelefoon – of een setje (actieve) luidsprekers – genieten van een aardige weergave via een onboard geluidskaart(je). Bij – het van kabels bekende – AudioQuest zijn ze echter van mening […]

  Musical Fidelity V90 HPA

  Review Musical Fidelity V90-HPA

  De Musical Fidelity V90-HPA is een geweldig mooi gebouwde en zeer degelijke hoofdtelefoon versterker: er is geen genre waarin hij zich niet thuis voelt en hij heeft te allen tijde vermogen te over.   Net als de V90-DAC, V90-AMP en V90-BLU maakt ook deze HPA een zeer goede eerste indruk. Het is simpelweg een net ontworpen […]

  NAD Viso HP50

  Review NAD HP50 hoofdtelefoon

  Het is een fascinerende ontwikkeling: was het produceren van hoofdtelefoons een paar jaar geleden voorbehouden aan specialistische merken, nu heeft elk zelfrespecterend merk wel één of meerdere modellen in het productgamma. En dus ook NAD. Wij testen de HP50 over ear hoofdtelefoon met een prijskaartje van 299 euro. 

  Geef een reactie

  Ga verder met deze blogpost:

  Review Shanling M0 portable mediaspeler

  Review Shanling M0 portable mediaspeler