web analytics

Review: Esoteric K-07X

Voordelen

 • Geluidskwaiteit
 • Optiek
 • Bouw

Nadelen

 • Cd-lade voelt wat fragiel
 • Hij is niet van onszelf
 • Prijs: € 6000

  Klank
  Features
  Optiek
  Bouwwijze
  Prijs
  Esoteric K-07X

  Eindoordeel

  Esoteric K-07X

  De Esoteric K-07X is voor ons de eerste kennismaking met Esoteric. Nu wil de fabrikant absoluut niet dat we Esoteric samen noemen met de moederorganisatie waaronder Esoteric een exclusieve en autonome plek inneemt. Jammer, want bij het noemen van de iconische merknaam van de moederorganisatie zou haar onlosmakelijk verbonden studioverleden door menig hoofd gonzen. Als er namelijk een fabrikant is die al aan de bron van de muziekproducties ervaring heeft met geluidskwaliteit, dan is het wel deze moederorganisatie. Dit studio-DNA is dan ook vervlochten in de spelers van Esoteric.

  U zult al voorzichtig concluderen dat de Esoteric K-07X een fenomenale speler is. En dan betreft het slechts de ‘instapper’ van het merk. Dit beloofd wat als we ooit de eer krijgen de topspeler van 30k of daarboven te mogen reviewen. Is alles aan deze Esoteric dan perfect? Nee. Gelukkig niet zeg. Dat zou immers geen ruimte overlaten voor hoger gepositioneerde modellen. Desondanks komt het allemaal wel heel dicht in de buurt van absolute perfectie.

  Analytisch

  De Esoteric K-07X is een hele neutrale en analytische speler die bijzonder veel laat horen. Voor sommigen kan het zelfs een beetje te overweldigend zijn. Is de Esoteric K-07X klaar met het fileren van de laagjes waaruit het muziekstuk is opgebouwd, dan gaat deze gewoon nog even lekker door met de verschillende lagen van bewerking in de studio.

  Ondanks de magistrale eigenschap dat het überhaupt kan, is dit niet voor iedereen. Je kunt soms ook te veel in een opname horen en dit gaat dan weer ten koste van de beleving. Klinkt gek, maar sommige muziekliefhebbers willen gewoon niet alles horen om maximaal te genieten.

  Juist door deze enorme openheid, de zeer lage ruisdrempel en de enorme dynamische range hadden we initieel het idee te luisteren naar een superieure ESS Sabre DAC; de Rolls-Royce onder de digitaal naar analoog omzetters. En hiermee kunnen we de Esoteric eigenlijk geen beter compliment geven. Het bleken dus maar liefst vier AK4490EQ DACs te zijn van AKM.

  Matching

  Het analytische en neutrale karakter maakt de K-07X niet de makkelijkste speler om te matchen. Ook de kwaliteit en keuze in bekabeling gaat in deze klasse bepalend worden. Onze Grimm TPR referentiebekabeling is al haast te neutraal in combinatie met deze Esoteric; dit gaat in onze referentie set licht ten koste van de warmte en emotie.

  Wellicht dat een merk als Tubulus of Audioquest hier een betere match gaat maken. Nu dienen we wel te vermelden dat een overvloed aan detail wel kan worden terug-getuned met het gebruik van de juiste bekabeling, maar als het er in het begin al niet inzit, dan kan zelfs de beste kabel deze niet toevoegen.

  Kleine kanttekeningen

  Hoezeer we enthousiast zijn over de Esoteric K-07X; het is niet de snelste speler die we hebben gereviewd. Bij het invoeren van een zilveren schijfje neemt de speler echt even de tijd om zich aan het schijfje te laten wennen. Noem het voorspel of zo. Bij het insturen van digitale bronsignalen via de USB-poort van de K-07X lijkt het er bovendien op dat de DAC en streaming bridge elkaar telkens eerst uitgebreid willen begroeten, hartstochtelijk willen knuffelen en elkaar vervolgens eerst diep in de ogen willen kijken alvorens ze iets tegen elkaar willen zeggen.

  Bij ons had het ermee te maken dat onze Bryston BDP-3 bron de Esoteric eerst als USB-DAC moest identificeren en dat wij de Esoteric zelf als DSD-DAC moesten ‘enabelen’. Maar zelfs na deze procedure is er geen ‘instant’ response via de USB-ingang. Via S/PDIF gaat de Esoteric K-07X overigens als het weerlicht. Hierbij is er immers geen ‘handshake’ procedure en hoeft de Esoteric uitsluitend het PCM-signaal op te pikken en om te zetten.

  Tenslotte is de cd-lade vervaardigd van kunststof en voelt redelijk fragiel aan. Nu moeten we de persoon nog tegenkomen die durft te beweren dat het materiaal van deze transportlade de klank hoorbaar beïnvloedt, maar gevoelsmatig past het niet zo mooi bij het highend karakter van deze Esoteric.

  Verder? Absolute perfectie.

   

  Gebruikte componenten:

  Versterking: Bryston 4B Cubed eindversterker
  Bryston BP26 voorversterker met MPS2 voeding
  DAC: Bryston BDA-3
  Streamer: Bryston BDP-3
  Cd-speler: Onkyo Integra DX3800 (transport)
  Interlinks: Grimm TPR (gebalanceerd)
  Speakerkabels: MIT T2 (bi-wire)
  Luidsprekers: Usher MD2 Beryllium Series

   

  Gerelateerde berichten

  Audioquest Amazon

  Eindoordeel Inhoud 1. Inleiding2. Look en feel3. Interne opbouw4. Klank5. Eindoordeel6. ConclusieReactiesAudioquest beschikt over een zeer ruim assortiment interlinks, luidsprekerkabels en accessoires. Bij de interlinks loopt het assortiment van de goedkope Diamondback (? 90) interlink door tot de astronomische geprijsde Sky (meer dan ?2000) en dit geldt ook voor de luidsprekerkabels (van de Type 2 […]

  Teufel Cinebar Ultima

  Review Teufel Cinebar Ultima

  Eindoordeel Inhoud 1. Inleiding2. Look en feel3. Interne opbouw4. Klank5. Eindoordeel6. ConclusieReactiesWie anno nu – of überhaupt sinds de invoering van de platte tv – een tv aanschaft, zal gemerkt hebben dat het geluid van zo’n schilderij met bewegend beeld net zo dun is als het scherm. Niet fijn. Maar er is een oplossing voor […]

  5 reacties

  1. Ik vrees dat de Esoteric K-07X helaas geen DVD-A schijfjes zal slikken cq afspelen. Voor de table of contents van een DVD-A heb je bovendien een aansluiting voor een monitor nodig om te kunnen navigeren. M.a.w. het is geen universele speler z.a. in het verleden de TEAC/Esoteric DV50 en DV60.

  Geef een reactie