web analytics

Review: Esoteric K-07X

Voordelen

 • Geluidskwaiteit
 • Optiek
 • Bouw

Nadelen

 • Cd-lade voelt wat fragiel
 • Hij is niet van onszelf
 • Prijs: € 6000

  Klank
  Features
  Optiek
  Bouwwijze
  Prijs
  Esoteric K-07X

  Interne opbouw

  Inhoud

  Wanneer we de zijpanelen afnemen kunnen we de Esoteric pellen als een ui. Nu toont de speler zijn ware kleuren. We hebben niet heel veel machines van binnen mogen aanschouwen die zo indrukwekkend zijn gefabriceerd. Een dikke ‘old school’ transformator maakt onderdeel uit van de zware lineaire voeding van de Esoteric. Links achterin worden alle deelspanningen netjes gelijkgericht, ontstoord en afgevlakt voor de specifieke delen van de speler.

  VOSP

  Centraal vinden we het Esoteric VOSP-loopwerk. VOSP staat voor Vertically-aligned Optical Stability Platform. Dit loopwerk maakt gebruik van een zelfde ‘axiale sliding pick-up assembly’ die wordt gebruikt in de nog exclusievere Grandioso-lijn van Esoteric. Dit mechanisme resulteert in een mechanisch extreem nauwkeurige en stabiele loop van de laser wat resulteert in een nauwkeurige aflezing van het schijfje. En hoe nauwkeuriger de aflezing hoe minder er uiteindelijk gecorrigeerd hoeft te worden.

  Het VOSP-mechanisme is gemonteerd op een robuuste stalen bovenplaat en is voorzien van een 8 mm dikke stalen puck voor het effectief dempen van resonanties en vibraties die de aftasting mogelijkerwijs zouden kunnen verstoren. Geen half werk dus. Niet voor niets pronkt er binnenin de speler op de bovenzijde van het loopwerk trots het logo van Esoteric. Snappen we.

  DAC

  Geheel rechts het logic-board waarin alle besturing plaatsvindt. Aan rechter achterzijde kijken we eerste tegen het DAC-board aan met de verschillende digitale in- en uitgangen. Hieronder vindt de werkelijke magie van de Esoteric plaats. Het echt 100% dual-mono opgebouwde audioboard. Waarbij er tussen de verschillende secties zelfs een zaagsnede in de print is gemaakt.

  Waar veel topklasse spelers het moeten doen met een enkele AKM AK4490EQ DAC voor zowel het linker en rechter kanaal, heeft de Esoteric er maar liefst vier! Vier 32-bit AK4490EQ DAC’s, waarvan twee per stereokanaal. De fabrikant is niet zo scheutig met het verstrekken van informatie, maar wij verwachten dat deze DAC’s in mono-mode zijn geschakeld en voor het positieve en negatieve deel van het signaal gescheiden zijn ingezet.

  Hiermee verdubbelt de fabrikant op een hele slimme wijze de resolutie per kanaal naar 64 bits en doordat de DAC’s in mono-mode zijn geschakeld, neemt het ruisniveau bovendien met 3dB af tot -123dB. Nu wordt ons langzaam duidelijk waarom de klankeigenschappen zijn zoals ze zijn. Namelijk, waanzinnig snel, open en gedetailleerd.

  Gerelateerde berichten

  NuForce ICON iDo

  Review NuForce Icon iDo

  Interne opbouw Inhoud 1. Inleiding2. Look en feel3. Interne opbouw4. Klank5. Eindoordeel6. ConclusieReactiesWe vinden de kleine kastjes van NuForce wel wat hebben. De Dia heeft niet voor niets 3,5 ster gekregen: ruim voldoende en dus interessant. Wie een iPod, iPhone of iPad bezit kan ook bij het jonge bedrijf terecht. De Icon iDo is precies […]

  MIT 350 Shotgun EVO

  Interne opbouw Inhoud 1. Inleiding2. Look en feel3. Interne opbouw4. Klank5. Eindoordeel6. ConclusieReactiesMIT staat zeer positief bekend in de hifi en high-end wereld. De geheimzinnige kastjes met fasecorrectieschakelingen zijn karakteristiek voor het Amerikaanse bedrijf dat al een poosje meedraait in deze turbulente wereld. De EVO Shotgun was voorheen de hoogste serie van het bedrijf. Nu […]

  5 reacties

  1. Ik vrees dat de Esoteric K-07X helaas geen DVD-A schijfjes zal slikken cq afspelen. Voor de table of contents van een DVD-A heb je bovendien een aansluiting voor een monitor nodig om te kunnen navigeren. M.a.w. het is geen universele speler z.a. in het verleden de TEAC/Esoteric DV50 en DV60.

  Geef een reactie