web analytics

Review: Esoteric K-07X

Prijs: € 6000

Klank
Features
Optiek
Bouwwijze
Prijs
Esoteric K-07X

Interne opbouw

Inhoud

Wanneer we de zijpanelen afnemen kunnen we de Esoteric pellen als een ui. Nu toont de speler zijn ware kleuren. We hebben niet heel veel machines van binnen mogen aanschouwen die zo indrukwekkend zijn gefabriceerd. Een dikke ‘old school’ transformator maakt onderdeel uit van de zware lineaire voeding van de Esoteric. Links achterin worden alle deelspanningen netjes gelijkgericht, ontstoord en afgevlakt voor de specifieke delen van de speler.

VOSP

Centraal vinden we het Esoteric VOSP-loopwerk. VOSP staat voor Vertically-aligned Optical Stability Platform. Dit loopwerk maakt gebruik van een zelfde ‘axiale sliding pick-up assembly’ die wordt gebruikt in de nog exclusievere Grandioso-lijn van Esoteric. Dit mechanisme resulteert in een mechanisch extreem nauwkeurige en stabiele loop van de laser wat resulteert in een nauwkeurige aflezing van het schijfje. En hoe nauwkeuriger de aflezing hoe minder er uiteindelijk gecorrigeerd hoeft te worden.

Het VOSP-mechanisme is gemonteerd op een robuuste stalen bovenplaat en is voorzien van een 8 mm dikke stalen puck voor het effectief dempen van resonanties en vibraties die de aftasting mogelijkerwijs zouden kunnen verstoren. Geen half werk dus. Niet voor niets pronkt er binnenin de speler op de bovenzijde van het loopwerk trots het logo van Esoteric. Snappen we.

DAC

Geheel rechts het logic-board waarin alle besturing plaatsvindt. Aan rechter achterzijde kijken we eerste tegen het DAC-board aan met de verschillende digitale in- en uitgangen. Hieronder vindt de werkelijke magie van de Esoteric plaats. Het echt 100% dual-mono opgebouwde audioboard. Waarbij er tussen de verschillende secties zelfs een zaagsnede in de print is gemaakt.

Waar veel topklasse spelers het moeten doen met een enkele AKM AK4490EQ DAC voor zowel het linker en rechter kanaal, heeft de Esoteric er maar liefst vier! Vier 32-bit AK4490EQ DAC’s, waarvan twee per stereokanaal. De fabrikant is niet zo scheutig met het verstrekken van informatie, maar wij verwachten dat deze DAC’s in mono-mode zijn geschakeld en voor het positieve en negatieve deel van het signaal gescheiden zijn ingezet.

Hiermee verdubbelt de fabrikant op een hele slimme wijze de resolutie per kanaal naar 64 bits en doordat de DAC’s in mono-mode zijn geschakeld, neemt het ruisniveau bovendien met 3dB af tot -123dB. Nu wordt ons langzaam duidelijk waarom de klankeigenschappen zijn zoals ze zijn. Namelijk, waanzinnig snel, open en gedetailleerd.

Gerelateerde berichten

Magnus Audio MP-1000

Review Magnus Audio MP-1000 voorversterker

Interne opbouw InhoudEr zijn ongelooflijk veel audiomerken op deze aarde. De grote kennen we allemaal wel; we zijn immers liefhebbers. Maar er is meer in het leven dan die grote jongens. Kent u Magnus Audio al? Waar zal het vandaan komen? Rusland? Denemarken? Polen? Zo klinkt het wel. Je zou het prima als een Rus […]

Review Musical Fidelity M6 DAC

Interne opbouw InhoudHet is bijna ongelooflijk hoeveel d/a-converters er op de markt zijn verschenen de afgelopen vijf jaar. We gaan geeneens een poging wagen een inschatting te maken. Hoe maak je als fabrikant dan je dac uniek? Musical Fidelity probeert het met de M6 DAC door de moderne kant op te gaan: usb én bluetooth […]

5 reacties

  1. Ik vrees dat de Esoteric K-07X helaas geen DVD-A schijfjes zal slikken cq afspelen. Voor de table of contents van een DVD-A heb je bovendien een aansluiting voor een monitor nodig om te kunnen navigeren. M.a.w. het is geen universele speler z.a. in het verleden de TEAC/Esoteric DV50 en DV60.

Geef een reactie