Review: Esoteric K-07X

Esoteric K-07X

Look en feel

Hoe langer we het design van de Esoteric K-07X bestuderen, des te meer we beseffen dat het een heel knap stukje engineering betreft. De afgeronde en afgeschuinde hoeken, het geborstelde front, de pasvorm en de aansluiting van de verschillende kastdelen op elkaar is van uitzonderlijk hoge precisie. Optisch zien we slechts een achttal drukknoppen.

Links een powerswitch met een blauwe oplichtende rand, een mode-knop, waarmee we in het speler menu kunnen duiken, het zwart-glanzende display waarin de cd-lade is verwerkt, en vervolgens een cluster van zes bedieningstoetsen voor de cd-bediening. En her en der een minimale blauwe LED.

Voor een uitgebreidere bediening levert de fabrikant een hele nette en overzichtelijke remote mee. En eind-veertigers, waaronder uw auteur, worden hier doorgaans blij van. De behuizing is van kunststof, maar de bovenplaat is van geborsteld metaal. Dit geeft deze remote een passende exclusieve look & feel.

Functionaliteit

De functionaliteit verschuilt zich grotendeels in het menu van de speler. We kunnen hier kiezen voor de gewenste uitgang, analoog, digitaal maar ook single-ended of gebalanceerd. Graag een externe masterclock aansluiten of de digitale volumeregeling activeren? Geen probleem. Een eenvoudige aanpassing van de settings is voldoende. Zelfs een stapsgewijze(!) upsampling tot DSD256-niveau en het aanpassen van de filterkarakteristiek van de AKM-DAC’s is hier eenvoudig in te stellen.

Dit instellen verloop ook nog eens zeer intuïtief; de bedieningstoetsen voor de cd-bediening dienen tevens voor het aanpassen van alle settings. Overige meer gebruikte functies als het dimmen van de display of tijdsaanduiding kan met een simpele druk op de hiervoor bedoelde knop van de remote. Belangrijk te melden, alle bedieningsfunctionaliteit kan zonder remote en direct via de speler zelf.

Nu spreken we meermaals over een ‘cd-speler’. Maar o, hier doen we deze prachtige K-07X zoveel te kort. De speler snapt namelijk ook SACD. DVD-A en DVD-video detecteert hij correct, maar ondersteunt de weergave ervan helaas niet. Dit geeft de K-07X wel weer heel duidelijk in zijn display aan. Deze Esoteric K-07X is voor iemand met een grote CD en SACD collectie dus echt de allerlaatste speler die deze ooit nodig zal hebben om alles met de hoogst mogelijke kwaliteit af te spelen.

En behalve een speler van fysieke media is de K-07X ook nog eens inzetbaar als hoogwaardige DAC. Tot DSD4x speelt deze via de USB-poort, tot 24-96 via de optische en 24-192 via coaxiale S/PDIF ingangen af. De ingangen zijn via de remote te selecteren en hiermee kan deze K-07X tevens dienstdoen als digitale hub waarop eenvoudig een streaming bridge van een willekeurig merk kan worden aangesloten. Wat kost een hele goede DSD-DAC? Juist. 6.000 Euro is dus eigenlijk een hele scherpe prijsstelling.

Connectiviteit

Het achterpaneel van de K-07X is opgedeeld in duidelijk gescheiden secties. Links bovenin een optische en coaxiale S/PDIF uitgang. Hiernaast een optische en coaxiale S/PDIF ingang alsmede een USB-poort voor het insturen van digitale signalen. Linksonder het rechter analoge kanaal. Zowel single-ended als gebalanceerd. Vervolgens een BNC-connector voor de connectie van een externe precisieklok(!) en vervolgens het linker audiokanaal.

Geheel rechts een zeer solide master ground aansluiting, een netspanning aansluiting en het serienummerplaatje. Deze laatste is chique gefabriceerd met een ingeslagen nummer. Het zit dan wel aan de achterzijde, maar dergelijke details onderstrepen het exclusieve karakter van deze Esoteric.

Gerelateerde berichten

Marantz KI Ruby

Video Marantz KI Ruby

Veertig jaar diensverband… dat is bijzonder. Om die reden heeft Ken Ishiwata een speciale editie uitgebracht van een versterker en cd-speler: de Marantz KI-Ruby. Waarom Ruby? Omdat een robijn voor een veertig jarig huwelijk staat. Simpel dus… Wij bekijken globaal wat deze apparaten inhouden. En wat onderscheid ze nu van een Marantz PM10 / SA10? […]

paradigm-prestige-1000sw-subwoofer

Review Paradigm Prestige 1000SW subwoofer

Subwoofers… hate it… love it. Wij knoeien al een paar jaar met de grote kasten met grote units. Het is een lastige taak om ze strak te krijgen. Om meerdere redenen. Deze keer nemen we de Paradigm Prestige 1000SW onder handen. Eens kijken hoe de Canadezen het laagprobleem aanpakken!

teufel Definion 3

Review Teufel Definion 3

Neutraal of temperamentvol? Waar streeft u naar? Moet uw set de opname afspelen op een zo droog mogelijke manier? Of mag uw set zijn eigen kleur aan de weergave van een opname geven? Hoe dicht komen we überhaupt bij het origineel? Fijne vragen voor hifi-nerds en altijd goed voor een middag doorzagen. We testen de […]

5 reacties

  1. Ik vrees dat de Esoteric K-07X helaas geen DVD-A schijfjes zal slikken cq afspelen. Voor de table of contents van een DVD-A heb je bovendien een aansluiting voor een monitor nodig om te kunnen navigeren. M.a.w. het is geen universele speler z.a. in het verleden de TEAC/Esoteric DV50 en DV60.

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Marantz KI Ruby

Review Marantz KI Ruby