Review: Esoteric K-07X

Voordelen

 • Geluidskwaiteit
 • Optiek
 • Bouw

Nadelen

 • Cd-lade voelt wat fragiel
 • Hij is niet van onszelf
  • Esoteric K-07X

   Inleiding

   Esoteric is een inmiddels een bekende naam in de hifi wereld. Desondanks hebben we bij Alpha-Audio nog niet de eer gehad een component van dit Japanse luxe-merk mogen reviewen. Van de importeur ontvangen we de prachtige Esoteric K-07X. Het gewicht verraadt ons al dat we niet met zomaar een speler te maken hebben…

   Nadat we de speler uit zijn driedubbele(!) verpakking hebben getild, wordt ons vermoeden bevestigd. De K-07X is een hele bijzondere speler. Ondanks het geen pure Redbook cd-speler betreft voldoet deze Esoteric duidelijk aan de criteria ‘de laatste speler die u in uw leven behoeft aan te schaffen’.

   Deze ‘instapper’ is werkelijk gebouwd als een tank. Met bijbehorende dimensies. De look en feel is van een hele andere orde dan we zijn gewend; wat een beeldschoon gestileerde speler. Wij ontvangen de frisse zilveren verschijning en deze is deels mat-gepareld en deels geborsteld uitgevoerd. Prachtige, maar bewerkelijke contrasten. Dit drijft de kostprijs van een dergelijke machine al snel flink op.

   Ondanks de respectabele dimensies heeft Esoteric haar best gedaan om met scherpe lijnen, subtiele welvingen en een minimalistische indeling een hele ‘classy’ speler neer te zetten die zich optisch makkelijk laat matchen in de meest hoogwaardige geluidsinstallaties. Het gewicht? Een luttele veertien kilogram. Dit vertaalt zich in een uitstekende prijs per kilo. Oh ja, de prijs. Deze instapper kost slechts 6.000 Euro.

   Rekensommetje

   Voordat u in het onderstaande reactieveld moord en brand schreeuwt over een ‘instapprijs’ van 6k, is het wel even interessant om dieper op de factor ‘prijs’ van een hifi-component in te gaan. We zijn echter geen economen, accountants of fiscalisten. Zie het dus als een ruwe indicatie.

   Eind jaren ’80, begin jaren ’90 – de hoogtijdagen van de cd-speler – werden de betere Marantzen, Denons en de Onkyo-Integra’s verkocht zo tussen de 1.800 en 3.000 gulden. Voor die tijd nog geen ultra-highend en toch al een ultra-kostbaar bezit, want de lonen lagen een stuk lager en de loonbelasting (niet de belastingdruk!) was destijds een stuk hoger dan tegenwoordig.

   Nu gaan we even heel kort door de bocht een rekensommetje maken. Sinds 1988 zijn drie decennia verstreken. Onze BTW bedroeg destijds 18,5% en een iconische CD94MKII van een niet nader te noemen merk deed toen exclusief de Haagse struikroverbelasting zo’n 2.531 gulden. Omgerekend is dit ongeveer 1.150 Euro.

   Kosten en inflatie

   Het modale inkomen van 1989 bedroeg destijds een kleine 18.500 Euro. In 2018 zal dit waarschijnlijk uitkomen op zo’n 37.000 Euro. Wanneer we dit vertalen in een gemiddelde jaarlijkse loonstijging, komt het neer op zo’n 2,5%. De inflatie laat een vergelijkbare trend zien. Voor het gemak houden we hier ook 2,5% aan.

   Nu kunnen we een samengestelde interest berekening maken over 30 jaar. In plaats van de rente kunnen we op deze wijze ook de effecten van inflatie over 30 jaar berekenen. De eindwaarde (E) = (kapitaal van 1150 Euro + jaarlijkse verhoging) x (1 + 0,025 inflatie) tot de macht 30 jaar. Voor diegene die hierin is geïnteresseerd.

   De jaarlijkse verhoging is echter lastiger te bepalen. Dit heeft te maken vele factoren als kosten van grondstoffen, vestigingskosten, regelgeving, heffingen, verzekeringen, transportkosten, wisselkoersen en bijvoorbeeld belastingdruk voor bedrijven. En niet enkel in Nederland, want we hebben het over wereldhandel. Als we hiervoor gemiddeld 50 Euro per jaar nemen, dan nemen we in onze beleving een vrij conservatieve inschatting.

   Hedendaagse prijs

   Na dertig jaar komen we hiermee op een eindbedrag van ruwweg 4.600 Euro exclusief de Haagse opcenten. Hier komt dus nog 21% bij op en vertaalt dit zich in een retailprijs van een dikke 5600 Euro. Laat het een vijfhonderd euro plussen of minnen; de instapprijs van zesduizend Euro is dus helemaal zo gek nog niet.

   Gerelateerde berichten

   Cocktail Audio X40

   Review Cocktailaudio X40 streamer

   Cocktailaudio komt met de X40: een voorversterker die zowel analoge als digitale bronnen kan weergeven en opnemen. Vijfhonderd euro hoger geprijsd dan de Cocktailaudio X30. En dan mist de X40 ook nog een eindversterker. Huh? De meerprijs (en meerwaarde) zit volgens Cocktailaudio in de mogelijkheid van de X40 om muziek in hi-res DSD af te spelen. […]

   NAD M32 versterker

   Video NAD M32 geïntegreerde versterker

   Eindelijk hebben we hem binnen! De NAD M32. Een geïntegreerd model binnen de topserie van NAD: de Master Series. De reden dat we hier zo naar uit hebben gekeken is dat deze weer gebruik maakt van de Direct Digital technologie van Zetex. Deze techniek is eerder gebruikt in bijvoorbeeld de M2, C390DD en PowerNode generatie […]

   Review Metrum Acoustics NOS Mini DAC Quad

   We mogen hier gerust van een revolutie op dacgebied spreken. Het Nederlandse Metrum Acoustics (eigenlijk Acelec Engineering) heeft een zeer betaalbare dac in de markt gezet met – volgens reviews – exceptionele kwaliteiten. Zelfs internationaal geroemd. Wij hebben een QUAD-versie kunnen lenen van een Alpha Audio lezer (de fabrikant had er geen meer op voorraad). Wij […]

   5 reacties

   1. Ik vrees dat de Esoteric K-07X helaas geen DVD-A schijfjes zal slikken cq afspelen. Voor de table of contents van een DVD-A heb je bovendien een aansluiting voor een monitor nodig om te kunnen navigeren. M.a.w. het is geen universele speler z.a. in het verleden de TEAC/Esoteric DV50 en DV60.

   Geef een reactie

   Ga verder met deze blogpost:

   Video Marantz KI Ruby

   Video Marantz KI Ruby