web analytics

Review Elac Vela BS403

Voordelen

 • Detailrijke weergave
 • Hoogwaardige componenten
 • Design

Nadelen

 • Minder in balans op laag volume
 • Prijs: € 1990

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Elac Vela BS403

  Luisteren

  “Maritime” van Dave McGraw en Mandy Fer is een persoonlijke favoriet en wordt regelmatig uit de kast gehaald. Deze cd is mooi opgenomen en klinkt duidelijk beter dan de stream op Tidal. We spelen zelden op hoog volume maar deze keer gaat de volumeknop vlot naar rechts. Elke song is een pareltje en de zangpartijen raken ons keer op keer. De Vela’s brengen deze (folk)muziek zonder ergens nadruk op te vestigen. De muziek vloeit natuurlijk uit de speakers, komt mooi los en heeft een prettige sound. Het enige wat we merken is dat de tweeter soms wat pittig kan zijn bij vrouwelijke vocals in onze frisse ruimte en op onze neutrale set.

  “Around the house” van Matthew Herbert is een fantastisch house-album. Deze professor in musicologie gaat aan de slag met alledaagse elementen om zijn tracks rijker te maken. Dit album uit 1998 hebben we al ontelbare keren gehoord op verschillende systemen maar zelden kwamen alle kleine accentjes zo duidelijk door. Die JET-tweeter is echt wel bijzonder. We hebben vooral heel veel fun tijdens het luisteren en moeten ons niet forceren om de details te horen. De beats hebben opnieuw punch maar klinken net wat minder strak dan sommige concurrenten. Dat hoeft u helemaal niet als een nadeel te zien, het is meer een kwestie van smaak. 

  De derde cd komt van Massive Attack. “Heligoland” is niet het beste album van de Britse band maar er staan toch een aantal geweldige nummers op. Pray for rain bijvoorbeeld komt door met dynamiek en goesting en de vocals spetteren uit de boxen. Het laag heeft voldoende power, vooral als we de kraan wat opendraaien. Op laag volume is de balans net wat minder. 

  Vergelijken

  Tijd om er een paar andere monitors bij te halen te beginnen met de Audiovector QR1 (1099 euro). Deze bookshelf heeft ook een ribbontweeter (AMT) en een aluminium driver. De QR1’s reageren eveneens goed op tempowisselingen en zijn iets vriendelijker voor mindere opnames. Ze gaan echter minder diep dan de Vela’s en hebben een kleinere sweetspot. De Vela haalt het hier gemakkelijk op detaillering.

  Wanneer we overschakelen naar de overpresterende Vienna Acoustics Haydn Jubilee (1190 euro) valt ons op hoe goed ze meekunnen met de Vela’s. De Vela’s zijn nog iets inzichtelijker maar de Jubilees hebben wat meer kwaliteit in het laag. De Jubilees zijn wat makkelijker aan te sturen en spelen iets meer naar voor. De soundstage en imaging zijn quasi gelijk bij beide speakers. Ondanks hun verschillende opbouw ligt de weergave van beide speakers erg dicht bij elkaar.

  Als laatste hebben we onze Atc Scm19 v2 monitors (2800 euro) even de maat laten nemen van de Vela’s. De Atc’s zijn groter maar moeten door hun gesloten constructie flink wat stroom binnenkrijgen om op stoom te komen. In het hoog zit het dicht bij elkaar maar het middengebied vinden we nog wat zuiverder bij de Atc’s. Onderin krijgen we snel en strak laag bij de Atc’s die wat frisser overkomen dan de Vela’s die wat meer ‘body en soul’ hebben. Op het gebied van soundstage winnen de Atc’s maar qua imaging zit het opnieuw behoorlijk dicht bij elkaar. De prijs/kwaliteitsverhouding zit wel goed bij de Elac Vela BS403. 

  Geef een antwoord