web analytics

Review Elac Vela BS403

Voordelen

 • Detailrijke weergave
 • Hoogwaardige componenten
 • Design

Nadelen

 • Minder in balans op laag volume
 • Prijs: € 1990

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Elac Vela BS403

  Set-up en Installatie

  Inhoud

  De Elac Vela BS403 monitors komen op stands (hoogte 60cm) te staan maar worden ontkoppeld door onze Aperta’s. Als je de passende LS50 staanders van Elac aanschaft kan je ze rechtstreeks op de plaat vastschroeven. We plaatsten de Vela’s op ongeveer 70cm van de wanden, ze hebben toch wel wat ruimte nodig, en een goeie twee meter uit elkaar. We draaien ze lichtjes in en zitten op ongeveer drie meter afstand in de grote ruimte. Vooraleer we kritisch luisteren laten we de Vela’s een paar dagen inspelen op gemiddeld volume.

  We vervangen de standaard metalen plaatjes op de luidsprekerklemmen door een setje Qed XT40 jumpers en dat maakt een hoorbaar verschil. Het was geleden van de Totem Signature One dat we nog jumpers nodig hadden en als u die nog niet heeft vervangen op uw eigen luidsprekers dan is dit zeker de moeite waard. Gebruik indien mogelijk dezelfde kabel voor de speakers en de jumpers. 

  De Elac Vela BS403 wordt aangestuurd door onderstaande referentieset.

  Soundcheck

  Het eerste wat opvalt is dat die JET-tweeter heel wat info doorlaat waardoor de Vela erg transparant overkomt. Het is nog niet zo holografisch als bij de veel duurdere Focal Sopra maar toch behoorlijk inzichtelijk. We horen veel details en de driver houdt de boel strak en kan goed om met tempowisselingen. Het laag heeft voldoende punch en wordt nooit ‘boomy’. Op bepaalde opnames gaat deze sierlijke monitor zelfs behoorlijk diep. Vanaf een bepaald volume is de weergave overigens erg compleet. Met een gevoeligheid van 86db in 4ohm hebben ze wel pure watts nodig om optimaal te presteren.

  Geef een antwoord