Review Elac Uni-Fi Reference UBR62 bookshelf – Three’s a charm?

Voordelen

 • Uitstekend voor vocaal en instrumentaal werk
 • Ruime soundstage
 • Inzichtelijk
 • Plaatsing
 • Prijs

Nadelen

 • Geen echte allrounder
 • Laag mist punch en impact
 • Prijs: € 848 per paar

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Elac Uni-Fi Reference UBR62

  Inleiding

  Elke luidspreker is anders. Geloof ons wij kunnen het weten. We hebben er ondertussen al tientallen getest en  allemaal klinken ze verschillend. En dat maakt deze hobby natuurlijk zo boeiend. Tuurlijk, iedereen kan een tweeter en een woofer in een kastje steken, maar of de muziek je zal raken is nog maar de vraag. Of dat bij de Elac Uni-Fi Reference UBR62 lukt…? Leest u vooral verder. 

  Er zijn maar een paar mensen die echt weten hoe je een luidspreker in elkaar steekt en een van hen is Andrew Jones. De man is een genie of in elk geval een vakman. We hebben al verschillende van zijn luidsprekers getest en hebben  zijn uitstekende Elac Carina BS243.4 in langdurige bruikleen. Bedankt Servi-Q. Ook vandaag staat er een speaker van zijn hand in de luisterruimte. Om precies te zijn de Elac Uni-Fi Reference UBR62. Deze reeks zal het laatste wapenfeit van Jones zijn voor Elac. Wat er zo bijzonder is aan de UBR62 (we korten hem vanaf hier af) en hoe hij klinkt vertellen we graag in onderstaand verhaal. Enjoy!

  De Elac UBR62

  De Elac Uni-Fi Reference UBR62 is best een grote bookshelf (h36xd30xb21) gemaakt uit MDF met afgeronde hoeken en netjes afgewerkt. De walnoten uitvoering is niet echt ons ding hoewel het in veel landen de best verkopende versie is. Geef ons toch maar de eiken versie met wit front die er veel moderner uitziet en in elk hedendaags interieur zal passen. Aandacht voor positionering en het voorzien van een degelijke stand levert bij de UBR62 heel wat winst op. Onze IsoAcoustics Aperta’s maakten in elk geval een behoorlijk verschil. 

  De UBR62 is geen statement product maar een verdere doorontwikkeling van de populaire Uni-Fi reeks. De term Uni-Fi slaat niet enkel op de naam maar geeft ook betrekking op het systeem zelf. De UBR62 hanteert namelijk het principe van een puntbron dat d.m.v. een zogenaamd dual concentric systeem zowel de tweeter als de mid-driver herbergt. Daar onmiddellijk onder zit een 16,5 cm grote aluminium woofer. Een drieweg luidspreker dus en dat zien we niet vaak in deze prijsklasse. Zelf verkiezen we een tweeweg systeem maar we gaan zien en vooral luisteren of het ontwerp van Andrew Jones ons kan bekoren. De langwerpige baspoort waarbij de lucht zowel langs buiten als langs binnen weg kan, vervolledigt de voorzijde van deze bijzondere speaker. 

  Innovatief

  Achteraan zien we twee paar luidsprekeraansluitingen voor bi-wiring of bi-amping. Bij dit drieweg systeem kunnen we ons daar wel iets bij voorstellen. Toch denken we dat maar weinig mensen hier twee gigantische monoblokken tegen aan zullen hangen. De aansturing is echter wel een belangrijk gegeven want met een gevoeligheid van 85db in 6 ohm vraagt deze luidspreker wel stabiele stroom en is besparen op uw versterker geen optie. Verder wordt een frequentiebereik van 41Hz tot 35kHz aangegeven wat ons onderin iets aan de optimistische kant lijkt. Deze luidspreker weegt bijna 11 kg wat voornamelijk komt door de talrijke verstevigingen binnenin en het gebruik van een nieuwe magneet. Alles samen zitten er dus heel wat aanpassingen in deze nieuwe Uni-Fi Reference serie.

  Soort luidspreker
  Monitor - bookshelf
  Type luidspreker
  Dynamisch
  Luidspreker systeem
  Basreflex
  Aansturing
  Passief
  Frequentiebereik
  41 Hz - 35000 Hz
  Crossover
  3-weg
  Rendement
  85 dB dB
  Impedantie
  6 Ohm
  Gewicht speaker
  11 Kg
   
   
   

  Winkels met Elac

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL

  6 reacties

    1. Dag Geoffrey

     Bedankt voor je input.

     Ik ben speakers aan het zoeken voor een 2.0/2.1 HT systeem.
     Omdat ik nogal vrij beperkt ben in ruimte gaan de speakers vlak tegen de muur/hoek staan. Deze speakers van Elac leken me, tot nu, de enige speakers die niet super lastig doen over waar je ze plaats.

     De Carina had ik tot nu nog niet bekeken, daar zal ik dan eens werk van maken.

     Vriendelijke groeten
     Niels Franck

     1. Dag Niels,

      Als ze dicht tegen de wand moeten neem je best speakers met de baspoort vooraan, of onderaan of met een gesloten kast. De Elac Carina presteert toch wel beter wat weg van de muur… De UBR62 lijkt me dan wel een kanshebber inderdaad.

      Vriendelijke groeten
      Geoffrey

  1. Klinkt interessant maar ik eigenlijk ben ik stiekem nu wel geïnteresseerd in een review van de Focal Aria 906, klinkt als een perfect kandidaat voor en electronische muziek en jazz en sing and songwriter.

  Geef een antwoord