web analytics

Review Elac Solano BS 283 bookshelf speaker

Voordelen

 • Makkelijke plaatsing 
 • Coherente weergave
 • Soundstage en imaging
 • Detailrijk en holografisch
 • Mooie afwerking

Nadelen

 • Vereist degelijke aansturing
 • Legt mindere elementen in de set bloot
 • De bookshelf zit qua prijs dicht bij de Vela
 • Prijs: € 1599 per paar

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Conclusie

  De Elac Solano BS 283 is een luidspreker met veel kwaliteiten. Sta ons toe ze nog eens op te sommen. Het is eerst en vooral een compacte bookshelf die zich makkelijk integreert in de ruimte en makkelijk te plaatsen is. Daarnaast is de weergave erg compleet en vooral heel coherent. Het laagste laag ontbreekt maar voor de rest valt er weinig af te dingen op wat deze Solano produceert. De verfijning en het inzicht van de Jet 5 tweeter is indrukwekkend en combineert heerlijk met het strakke, punchy laag dat niet of nauwelijks door de ruimte beïnvloedt wordt. De ruime soundstage en bovengemiddelde imaging maken het plaatje compleet. Veel meer kan u van een compacte luidspreker niet verwachten.

  Vergelijken

  Inhoud

  Onze referentie in deze prijsklasse is de Vienna Acoustics Haydn Jubilee. Deze luidspreker, een limited edition, heeft vooral een erg natuurlijk tonaliteit die de Solano net niet haalt. Maar op bijna elk ander vlak is de Solano de betere speaker. Hij laat meer informatie door zonder opdringerig te klinken en imaging en soundstage zijn gewoon beter.

  Interessanter wellicht is de vergelijking met de goedkopere Elac Carina. Die is minder snel en minder transparant dan de Solano en heeft ook niet die punch en definitie in het laag. Wat dan wel weer in het voordeel van de Carina spreekt is het feit dat deze luidspreker niet zo veeleisend is qua aansturing. Met een betaalbare, geïntegreerde versterker kom je al een heel eind en mindere opnames worden door de Carina niet onverbiddelijk afgestraft. De Carina is een wat gemoedelijkere luidspreker waardoor hij ook in gewone ruimtes goed tot zijn recht komt. Bij de Solano en de Vela moet er op verschillende vlakken meer moeite gedaan worden. 

  De Bowers 606 is een ongelooflijke speaker en biedt heel veel voor de prijs. Het is een heel andere speaker dan de Solano maar kon op sommige vlakken uitstekend mee deze veel duurdere concurrent. De Bowers is snel en fun en de decoupled dome tweeter is zeker ook niet mis. Die biedt ook enorm veel inzicht maar wij vinden de verfijning hoger bij de Solano en de sweetspot is breder. Imaging zit verrassend dicht bij elkaar maar er is meer diepte in de soundstage bij de Solano.

  Voor wie

  De Elac Solano is een luidspreker die overal gemakkelijk een plaatsje vindt en dat is een grote troef. Het is een compacte speaker die niet al te veel opvalt en weinig ruimte inneemt. Hij bezit ook de beruchte Jet 5 tweeter die u nooit eerder zo voordelig in huis kon halen. De verfijning en inzicht die deze tweeter brengt vindt u nergens anders in deze prijsklasse. Wie imaging en soundstage erg belangrijk vindt zal in de Solano zijn hartje kunnen ophalen.

   

   

  Geef een antwoord