Home Review Elac FS U5

Review Elac FS U5

4

Voordelen

  • Gebalanceerde weergave
  • Kan groots presteren
  • Groeit mee

Nadelen

  • Aluminium units soms hoorbaar

Prijs: € 699 euro per stuk

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Elac FS-U5

Luisteren

Elac FS-U5

Prima… genoeg over cijfertjes en metingen. Hoe klinkt de Elac? Erg netjes! Na een tijd luisteren valt op dat Elac helemaal niet heeft gekozen voor een popuaire tuning. De FS U5 komt juist heel neutraal en schoon over. We horen geen irritant aangezet laag of een overfris en te analytisch hoog. Het geheel voelt prettig in balans. En dat is vrij bijzonder in deze klasse waar merken toch vaak de koper proberen te imponeren met pompende bassen en / of veel detail.

Tikkie alu

Wat wel een beetje opvalt, is het aluminium. Hoewel we zeker niet kunnen praten over scherp – helemaal niet – is het wel merkbaar dat de Elac FS U5 over aluminium units beschikt. Feit is: ze klinken gewoon heel anders dan papieren units. Of Kevlar…

Stemmen klinken bij de Elac weliswaar heel open, snel en detailrijk, maar ze lijken ook iets meer een randje te krijgen. Alsof ze ‘verscherpt’ zijn. Zoals bij lcd-tv’s in de winkel. Of bij het bewerken van Jpeg-plaatjes in Photoshop. Dit verscherpen is met name opvallend bij rock, waar het middengebied veel meer verzadigd is. Het is niet altijd wenselijk, omdat het soms te ver kan gaan.

Hoog niveau

Natuurlijk hebben we niet alleen maar rock gedraaid. Ook vocal, klassiek, elektronisch… etc hebben we gespeeld. En tijdens deze sessies – en het tweaken van de set-up – hebben we gemerkt dat de Elac naar een heel aardig niveau te tillen is. Dat is met name merkbaar bij het plaatsen van de Townshend-voeten. Ineens komt het geheel veel meer los. Geweldig! Of bij het wisselen van de nCores voor de Magnus eindversterker. Bam: meer laagcontrole en – druk. De Elacs maken wat dat betreft echt veel indruk. Want in basis is deze luidspreker dus zo goed dat hij met degelijke electronica een niveau verder te tillen is…

Maar niemand gaat voor 25.000 euro aan elektronica aan een luidspreker van 1400 euro per paar koppelen. Eerder een versterker van 1500 tot 2000 euro en een bron van 1000 euro. En dan nog wat kabels. Ook dan speelt de Elac gewoon goed. Slecht wordt deze luidspreker nooit. Hij is niet scherp, niet boemerig… maar juist heel netjes… detailrijk, strak gefocuseerd. Eerlijk… ja: Duits?

Winkels met Elac

Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

4 REACTIES

  1. Goeie review. Ik ondervind hetzelfde probleem met mijn aluminium spuncone drivers van mijn acoustic energy speakers. Ze zijn razendsnel en gecontroleerd maar meedogenloos voor slechtere opnames. Teveel nadruk op s’en en t’s ook. Daardoor niet eenvoudig te combineren met versterkers.

  2. Mooie luidspreker, waar voor je geld. 25 jaar geleden betaalde je voor deze kwaliteit een highend prijs.
    Ik heb de Teufel luidsprekers gehoord met ook een dergelijke coaxiaal high/mid en vond het in mtm uitvoering beter klinken dan de duurste Teufel luidspreker. Ik zou van Elac ook eens hun 2weg uitvoering beluisteren.
    Het beschermrooster voor tweeter zou ik meteen eruit wippen. Gemaakt van veel te dik geperst staal ipv draadgaas.

    Jammer dat de drivers niet te demonteren zijn (sierring verhinderd dit?). Ik ben altijd benieuwd naar foto’s van de drivers. Blik of gietwerk en mate van ventilatie.

    Mooi dat je metingen erbij doet, een verklaring van het hoorbare aluminium randje is zo goed te zien op je distortion meting bij 8kHz. Dat is volgens mij het naringen van de alumium driver dat niet genoeg weggefilterd is. Alleen voor geoefend hoorbaar.

    Toch zou ik de metingen anders doen. Simpeler en alleen frequentie sweep en waterfall distortion. Maar dan een echte waterfall en de sweep in free air dus buiten of in een grote ruimte.
    Die metingen kosten veel tijd, heel knap dat je dit doet. Je zou ook Titus van Speaker&Co kunnen inhuren dit te doen.

    http://noaudiophile.com/ELAC_UB5/

    Gr. Paul

    • Dag Paul,

      Ja, die ringen kan je niet zomaar verwijderen. Jammer ja. Dat is tegenwoordig eigenlijk altijd zo. Soms zijn ze zelfs gelijmd. Dan is het helemaal kansloos om ze nog uit elkaar te halen.

      Ja, die ringing zit denk ik ook rond de 8kHz. Wel hoorbaar vind ik. Maar het is niet heel storend… zeker niet als je het (nog) niet herkend. Ik vind de Elac heel netjes presteren voor het geld.

      Buiten meten kan gewoon niet bij ons. We met kantoor aan een doorgaande weg (in de Waarderpolder). En speakers inladen om op een veldje te gaan meten… nee dank je. Daarbij komt dat onze Illusonic toch echt 230 volt nodig heeft :-).

      Daarbij: wij kunnen gewoon filteren, zodat reflecties niet meer meespelen. Handig… Doet die kerel van Noaudiophile ook trouwens.

×