vrijdag, maart 29, 2024
Home Review Elac FS U5

Review Elac FS U5

4

Voordelen

  • Gebalanceerde weergave
  • Kan groots presteren
  • Groeit mee

Nadelen

  • Aluminium units soms hoorbaar

Prijs: € 699 euro per stuk

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Elac FS-U5

Set-up

We testen de Elac op een paar systemen. Allereerst de Pass Labs XP10 met een tweetal nCore monoblokken en de NAD M50 met de Illusonic IAP8 als dac. De tweede set verschilt op gebied van versterking. In plaats van de nCores hebben we een Magnus Audio eindversterker. Een review daarvan volgt later. Het is in ieder geval een ‘brute bak’. En daar houdt de Elac wel van, merken we later.

Kabels komen van Audioquest (power en speaker (oak), Grimm (TPM, balanced) en Tubulus (Argentus, balanced). We spelen via een Kemp HiPower 8 Plus stekkerblok.

Ruimte

Bij het plaatsen van de Elac FS U5 merken we dat de coaxiale unit weliswaar breed afstraalt – een van de redenen van Andrew om deze zo in te zetten -, maar ook wel kritisch is als het gaat om ruimte rondom en indraaien. Als de twee U5’s niet helemaal symmetrisch staan, schuift snel het stereobeeld; de stem staat bijvoorbeeld te veel naar links. Dat is niet erg, meer speakers hebben dat, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Neem dus de tijd om deze speakers goed neer te zetten.

Ze houden ook wel van wat ruimte tot de muur. Wellicht door de drie poorten achterin. Wij merken dat het laag schoner wordt en dat de beeldvorming enorm aan diepte en grootte wint. Bonkerig is het nooit. Het is meer een verschil van goed en beter.

Winkels met Elac

Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

4 REACTIES

  1. Goeie review. Ik ondervind hetzelfde probleem met mijn aluminium spuncone drivers van mijn acoustic energy speakers. Ze zijn razendsnel en gecontroleerd maar meedogenloos voor slechtere opnames. Teveel nadruk op s’en en t’s ook. Daardoor niet eenvoudig te combineren met versterkers.

  2. Mooie luidspreker, waar voor je geld. 25 jaar geleden betaalde je voor deze kwaliteit een highend prijs.
    Ik heb de Teufel luidsprekers gehoord met ook een dergelijke coaxiaal high/mid en vond het in mtm uitvoering beter klinken dan de duurste Teufel luidspreker. Ik zou van Elac ook eens hun 2weg uitvoering beluisteren.
    Het beschermrooster voor tweeter zou ik meteen eruit wippen. Gemaakt van veel te dik geperst staal ipv draadgaas.

    Jammer dat de drivers niet te demonteren zijn (sierring verhinderd dit?). Ik ben altijd benieuwd naar foto’s van de drivers. Blik of gietwerk en mate van ventilatie.

    Mooi dat je metingen erbij doet, een verklaring van het hoorbare aluminium randje is zo goed te zien op je distortion meting bij 8kHz. Dat is volgens mij het naringen van de alumium driver dat niet genoeg weggefilterd is. Alleen voor geoefend hoorbaar.

    Toch zou ik de metingen anders doen. Simpeler en alleen frequentie sweep en waterfall distortion. Maar dan een echte waterfall en de sweep in free air dus buiten of in een grote ruimte.
    Die metingen kosten veel tijd, heel knap dat je dit doet. Je zou ook Titus van Speaker&Co kunnen inhuren dit te doen.

    http://noaudiophile.com/ELAC_UB5/

    Gr. Paul

    • Dag Paul,

      Ja, die ringen kan je niet zomaar verwijderen. Jammer ja. Dat is tegenwoordig eigenlijk altijd zo. Soms zijn ze zelfs gelijmd. Dan is het helemaal kansloos om ze nog uit elkaar te halen.

      Ja, die ringing zit denk ik ook rond de 8kHz. Wel hoorbaar vind ik. Maar het is niet heel storend… zeker niet als je het (nog) niet herkend. Ik vind de Elac heel netjes presteren voor het geld.

      Buiten meten kan gewoon niet bij ons. We met kantoor aan een doorgaande weg (in de Waarderpolder). En speakers inladen om op een veldje te gaan meten… nee dank je. Daarbij komt dat onze Illusonic toch echt 230 volt nodig heeft :-).

      Daarbij: wij kunnen gewoon filteren, zodat reflecties niet meer meespelen. Handig… Doet die kerel van Noaudiophile ook trouwens.