Review Elac FS U5

Voordelen

 • Gebalanceerde weergave
 • Kan groots presteren
 • Groeit mee

Nadelen

 • Aluminium units soms hoorbaar
 • Elac FS-U5

  Inleiding

  Luidsprekers blijven één van de grootste smaakmakers in een set. Verwissel maar eens een vloerstaander voor een bookshelf. Dat verschil is gigantisch en vaak (veel) groter dan de wissel van een dac of bron. Niet heel gek dat veel liefhebbers lang bezig zijn met het uitzoeken van een passende kameraad. Wij testen de Elac FS U5… de vloerstaander in de nieuwe Uni-Fi serie die door de befaamde Andrew Jones is ontwikkeld. 

  Elac heeft met de redelijk recent geïntroduceerde Debut-lijn een behoorlijk indrukwekkend product in de markt gezet. Deze luidsprekers van Andrew Jones leggen de ‘performance per euro’-lat weer een stukje hoger. En zo hoort het ook: we kunnen steeds betere producten maken, omdat we steeds meer weten. We weten steeds beter wat werkt en wat niet. En mede door die kennis kunnen we betere producten maken voor minder geld.

  Elac Uni-Fi

  De nieuwe Uni-Fi lijn staat een stapje hoger op de Jones-ladder. Ook deze serie is door Andrew Jones ontwikkeld, maar door het wat ruimere budget kan hij voor een wat chiquer product gaan. Mooiere units, beter filter, stevigere kast. Kortom; meer muziek.

  De lijn bestaat uit een bookshelf: de FS B5, een center: de C5 en een vloerstaander: de F5. Simpel. Het is dus mogelijk om een surround-systeem op te zetten met de nieuwelingen. Alleen nog even een subwoofer erbij zoeken.

  Nu is Elac beroemd om zijn JET-tweeter. Die zit niet in deze modellen; dat zou te prijzig worden. Met 699 euro per stuk is de FS U5 toch wel wat te scherp geprijsd voor zo’n prijzige tweeter. En om wat concurrenten in deze klasse op een rijtje te zetten: we zitten in de klasse  KEF Q700, Monitor Audio Silver 6, Focal Chorus 716 en Bowers 683 klasse. Keiharde concurrentie dus.

  Gerelateerde berichten

  PS Audio Stellar

  Review PS Audio Stellar serie

  Na de fijne passage van de kleine Sprout 100 krijgen we deze keer van Aspera Audio de nieuwe PS Audio Stellar reeks tot onze beschikking. Deze reeks bestaat uit drie relatief betaalbare componenten. Wij testen er vandaag twee: de Gain Cell Dac en de S300 stereo eindversterker. Er is ook nog een setje M700 mono […]

  Denon PMA50 DCD50

  User Review Denon Design Series

  Onlangs hebben we lezers met de nieuwe Denon Design laten spelen. Altijd interessant, want: wat vinden onze lezers nu van de spullen? Lezer Geert De Pryck heeft de set een paar weken thuis gehad. Hieronder kunt u lezen wat hij van de Denon DCD en PMA 50 vindt. 

  NAD C338

  Review NAD C338 versterker

  NAD staat met name bekend om betaalbare spullen die bovengemiddeld goed presteren. Denk aan de befaamde 3020. Of – naar onze mening – de M2. En zo zijn er vast nog meer voorbeelden te verzinnen. Wij pakken nu de bijzonder betaalbare NAD C338 en zetten hem in het rek. Hoe goed kan een versterker van […]

  4 reacties

  1. Goeie review. Ik ondervind hetzelfde probleem met mijn aluminium spuncone drivers van mijn acoustic energy speakers. Ze zijn razendsnel en gecontroleerd maar meedogenloos voor slechtere opnames. Teveel nadruk op s’en en t’s ook. Daardoor niet eenvoudig te combineren met versterkers.

  2. Mooie luidspreker, waar voor je geld. 25 jaar geleden betaalde je voor deze kwaliteit een highend prijs.
   Ik heb de Teufel luidsprekers gehoord met ook een dergelijke coaxiaal high/mid en vond het in mtm uitvoering beter klinken dan de duurste Teufel luidspreker. Ik zou van Elac ook eens hun 2weg uitvoering beluisteren.
   Het beschermrooster voor tweeter zou ik meteen eruit wippen. Gemaakt van veel te dik geperst staal ipv draadgaas.

   Jammer dat de drivers niet te demonteren zijn (sierring verhinderd dit?). Ik ben altijd benieuwd naar foto’s van de drivers. Blik of gietwerk en mate van ventilatie.

   Mooi dat je metingen erbij doet, een verklaring van het hoorbare aluminium randje is zo goed te zien op je distortion meting bij 8kHz. Dat is volgens mij het naringen van de alumium driver dat niet genoeg weggefilterd is. Alleen voor geoefend hoorbaar.

   Toch zou ik de metingen anders doen. Simpeler en alleen frequentie sweep en waterfall distortion. Maar dan een echte waterfall en de sweep in free air dus buiten of in een grote ruimte.
   Die metingen kosten veel tijd, heel knap dat je dit doet. Je zou ook Titus van Speaker&Co kunnen inhuren dit te doen.

   http://noaudiophile.com/ELAC_UB5/

   Gr. Paul

   1. Dag Paul,

    Ja, die ringen kan je niet zomaar verwijderen. Jammer ja. Dat is tegenwoordig eigenlijk altijd zo. Soms zijn ze zelfs gelijmd. Dan is het helemaal kansloos om ze nog uit elkaar te halen.

    Ja, die ringing zit denk ik ook rond de 8kHz. Wel hoorbaar vind ik. Maar het is niet heel storend… zeker niet als je het (nog) niet herkend. Ik vind de Elac heel netjes presteren voor het geld.

    Buiten meten kan gewoon niet bij ons. We met kantoor aan een doorgaande weg (in de Waarderpolder). En speakers inladen om op een veldje te gaan meten… nee dank je. Daarbij komt dat onze Illusonic toch echt 230 volt nodig heeft :-).

    Daarbij: wij kunnen gewoon filteren, zodat reflecties niet meer meespelen. Handig… Doet die kerel van Noaudiophile ook trouwens.

  Geef een reactie

  Ga verder met deze blogpost:

  AudioQuest NRG-Y en Z

  AudioQuest NRG-Y en Z