Home Review Elac Discovery DS-S101-G

Review Elac Discovery DS-S101-G

25

Voordelen

  • Erg mooie software
  • Werkt vlot
  • Roon inbegrepen

Nadelen

  • Eigenlijk niets voor deze prijs

Prijs: € 1099

Bouwkwaliteit
Gebruiksgemak
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Elac Discovery - Roon Server

Aansluitingen

Inhoud

De Elac Discovery biedt een aantal aansluitingen. Achterop treffen we twee analoge uitgangen aan. Dit zijn tevens twee aparte zones waar u dus verschillende muziek op kunt afspelen. Handig als u een hoofdsysteem hebt en een aparte hoofdtelefoon-versterker. Ook zien we twee digitale uitgangen: coaxiaal en optisch. Dit is één zone.

Dan natuurlijk een ethernet-aansluiting voor koppeling met het netwerk. Deze kan ook streams sturen naar compatible apparaten. Denk aan Airplay-zones en – later – Roon endpoints. Daarnaast usb voor eventueel een harde schijf of usb-stick met muziek. Tenslotte nog de voeding.

Hardware

Binnen in de Elac treffen we een mainboard met een aparte pcb aan waarop de quad core ARM processor (1,2 GHz) is gezet. Deze heeft 4GB ram om tijdelijk data op te slaan. Ook is er wat ssd-geheugen bijgezet – op het board gesoldeerd – om de software van Roon op op te slaan.

Op het andere board zijn de dac-chips (cirrus CS4350) en opamps (OPA2134) aangebracht. Aangezien de voeding extern is, zien we niets in het kastje zelf. Dat geeft een behoorlijk opgeruimd geheel.

Winkels met Elac

Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

25 REACTIES

  1. Ik heb nu een proefversie van Roon draaien. Op zich werkt dat redelijk met Tidal en weet Roon probleemloos mijn NAD M50 te vinden, wat ik echter een onoverkomelijk nadeel van Roon vind is dat er altijd een PC/laptop moet aan staan. Staat die niet aan, dan kan Roon niks vinden. Met Bluesound heb je daar geen last van, die communiceert prima met de NAS en Tidal, zonder dat er nonstop een PC aan moet staan.

    Ook ‘ vindt’ Roon albums bij favorieten in Tidal die ik al maanden lang niet meer als favoriet heb aangevinkt. Rommelig dus. Tot slot: inloggen op Last.FM lukt ook niet vanuit Roon.

    Dus de meerwaarde, behalve dat het er mooier uitziet dan Bluesound, ontgaat me, en dan is het ook nog eens best aan de prijs.

      • Het op de open source music player daemon (MPD) gebaseerde Aurender ondersteunt helaas geen Roon. Aurender is dus geen Roon partner:

        https://roonlabs.com/partners.html

        Blijkbaar zijn de onderhandelingen afgesprongen:
        https://community.roonlabs.com/t/roon-or-roon-bridge-for-aurender-w20/9694/11

        432 EVO is net zoals Elac ook Roon partner, en uiteraard is het leuk te weten welke andere producten met de EVO kunnen praten via Roon.

        Bluesound zal Roon ondersteunen middels het plaatsen van Roonbridge in de Bluesound firmware, dus als zone2 spelers voor Roon zal bluesound, sotm sms200 en eender welke raspberry/hifiberry met picoreplayer werken.

        In geval van een hifiberry heb je voor 100 euro een spelertje die hetzelfde doet als een bluesound node en met zowel Roon als een Logitech Media Server kan praten.

        De gebruikte cpu in een BS node is trouwens binary compatible met de raspberry 2 en hoger.

        Frederic Vanden Poel
        designer van de 432 EVO

        • Aanvullend : Software Roon en de Elac Discovery kunnen ieder afzonderlijk als “cliënt” (eindpunt) en als “server” werken of allebij tegelijk wanneer je geen multiroom wenst.

          Dat kan best verwarrend zijn wanneer je nog niet met multiroom (bv. Sonos) hebt gewerkt en dat wellicht ook niet vanplan bent.

          Is het zinvol een eindpunt (speler) duurder te kiezen dan de server bij gebruik van de Elac Discovery als Server voor meerdere eindpunten of spelers?

          • Het is maar net waar je zelf de grens wilt leggen. Qua geluidskwaliteit en geld. Ja, het kan natuurlijk beter dan de Discovery van dit moment. Elac zal in mei tijdens de High End in München duurdere oplossingen brengen met Discovery integratie. Dan moet je er gevoegelijk ook vanuit gaan dat die oplossingen ook beter zullen klinken.

×