web analytics

Review Elac Debut Reference DBR62 monitor luidspreker

Voordelen

 • Verbeterde weergave
 • Betere bouw
 • Mooier uiterlijk
 • Plaatsing

Nadelen

 • Vraagt een versterker met controle
 • Behoorlijk groot
 • Prijs: € 498

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Elac Debute Reference BR62

  Geluid

  Wanneer we onze testlijst erdoor draaien merken we onmiddellijk het ontbreken van scherpte in het hoog, een degelijke detaillering en voldoende laag. Een behoorlijk vergevingsgezinde weergave dus met een wat ronder middengebied. Vocalen klinken voldoende vol en instrumenten fris en helder. Het hoog blijkt een klein beetje aangezet maar zonder dat het scherp wordt. Het stereobeeld is ruim en staat als een huis. De muziek blijft tussen de speakers en de imaging is prima in de breedte. Dit is een luidspreker om langdurig naar te luisteren en omdat er voldoende verfijning aanwezig is blijf je geboeid luisteren. 

  Uiteraard is de Elac Reference Debut DBR62 niet perfect maar zijn tekortkomingen zijn beperkt en te verwachten. Deze nogal grote monitor ‘verdwijnt’ niet zo goed als sommige van zijn kleinere concurrenten. De sweetspot is niet al te groot en het laag, hoewel redelijk strak, komt vooral met bepaalde budget versterking wat losjes over. Deze luidspreker zal goed matchen met bijvoorbeeld een Hegel H90 of H120 of een wellicht een Klasse D versterker die voldoende controle biedt. 

  Luisteren

  Een fijne ontdekking is Alice Zawadski, een Londense zangeres die zelf meerdere instrumenten bespeelt en haar eigen composities maakt. Haar nieuwe album “Within you is a world of spring” bevat vooral langere nummers die tijd krijgen om zich te ontplooien. De rijke instrumentatie en de engelenstem van Zawadski leveren een rijk hoorspel op dat nergens verveelt. Integendeel, we ontdekken steeds weer nieuwe elementen in de songs en arrangementen. Door de DBR62 horen we best veel detail en de plaatsing van elke afzonderlijke muzikant is duidelijk aantoonbaar. Het stereobeeld is stabiel en breed en bij complexere tussenstukken blijkt de DBR62 het tempo goed te kunnen volgen. Hoeveel kost deze luidspreker ook al weer? 

  Elektronisch muziek nu van E.M.M.A. die op “Indigo Dream” negen atmosferische soundscapes uit haar computer tovert. Niets vernieuwend maar wel topklasse en behoorlijk verslavend. We horen best veel informatie in het midlaag en er is voldoende punch aanwezig. Het sublaag is behoorlijk strak en garandeert mits degelijke versterking voldoende snelheid. Met een minder krachtige versterker merken we een klein beetje vet onderin maar het valt mee. Door de relatief grote mid-driver krijg je best wat laag uit deze monitor en heb je dus niet per se een subwoofer nodig. Dit is in elk geval geen kale speaker.

  “Beyond the Pale” van JARV IS… is een persoonlijke favoriet. Jarvis Cocker is een ongrijpbaar fenomeen zoals er vandaag de dag maar weinig meer te vinden zijn. Dit nieuwe album is behoorlijk eclectisch met nummers die alle kanten uitgaan maar over de kwaliteit van elke song bestaat geen enkele twijfel. De kenmerkende stem van Cocker komt mooi door maar er zijn luidsprekers in deze prijsklasse die een hogere verstaanbaarheid etaleren. De DBR62 gaat voor gemoedelijkheid en laat de luisteraar vooral relaxen. Anderzijds is er toch voldoende sprankeling door het lichtjes aangezette hoog. Een balans die enkel een ‘meester’ ontwerper kan bekomen.

  Nieuw werk van Flying Horseman is altijd goed voor veel luisterplezier. Hun laatste “Mothership” is wat ons betreft hun beste tot op heden. De onnavolgbare Bert Dockx maakt samen met zijn kompanen ongelooflijk spannende muziek die intrigeert en nooit verveelt. Door de DBR62 missen we eigenlijk weinig. Er is spanning, beleving en emotie. Er is flow en voldoende punch en ook de complexere nummers slibben niet dicht. Dit is goed horen we onszelf hardop zeggen!

  1 reactie

  Geef een antwoord