web analytics

Review Dynaudio Excite X14A

Prijs: € 1500 per set

Conclusie

Met de Excites hebt u een set hoge kwaliteit luidsprekers, compleet met bi-amp versterkers. Het enige dat u nodig hebt, is een geluidsbron met voorversterker.

Als u wilt streamen kunt u kiezen voor een Bluesound Node of Vault, dan wel een vergelijkbare streamer die hi-res muziek ondersteunt. Met een mooie voorversterker en/of DAC bereikt u nog fraaiere resultaten. In ieder geval laten de Excites het verschil duidelijk horen.

We denken dat u voor 1.500 euro moeilijk een kwalitatief betere set kunt aanschaffen. High end voor hifi-prijzen? Ja, zo kunt u het wel een beetje zien. Het is naar ons idee Dynaudio gelukt. En als u het professionele broertje (of zusje) de BM Compact MKIII aanschaft hebt u voor nog geen 1.000 euro een systeem om meer dan opgewonden van te raken. Met de euro?s die u bespaart kunt u een mooiere streamer, voorversterker of DAC aanschaffen.

Het enige waaraan u zult moeten wennen is een afwijkende bekabeling dan u wellicht bent gewend; een stroomaansluiting voor de monitors en in plaats van luidsprekerkabels van enkele meters lengte, signaalkabels die 2 meter of langer zijn. Wij raden u aan om hier niet op te bezuinigen en goed afgeschermde kabels aan te schaffen, liefst gebalanceerd. Dan haalt u het maximale uit de Dynaudio?s.

2 reacties

 1. Zo, dit is eens een informatief en goed uiteengezette review. :-)
  Wat zou deze prachtige Dynaudio toch mooi combineren met zoiets als de DAC-voorversterker Oppo HA-1.
  Mocht dat ‘te warm’ klinken dan eventueel een Teac UD-501 of wellicht een Audiolab M-dac.
  Of sterker nog een Schiit DAC en hoofdtelefoon-versterker die een pre-out heeft. (op het forum van whathifi is al een paar jaar een item over ‘powered’ luidsprekers waarin ‘het nieuwe luisteren setjes’ besproken worden)
  Als je ooit opnieuw moest beginnen met een set dan lijkt me dit wel wat.

  1. Dag Wilco, je noemt een paar mooie voorversterker/DAC’s! Verschillen in voorversterkers zijn zeker hoorbaar op de Excites. Interessant ook om digitale volumeregeling te vergelijken met analoge. De Weiss lost dit in combinatie met Audirvana mooi op. De DenDAC die we momenteel aan het testen zijn, is weer een analoge voortrap die het erg fraai doet. Dat we hier met een high end product te maken hebben, blijkt uit het feit dat elke modificatie hoorbaar is. Een gebalanceerde of single ended kabel, een netfilter inzetten of niet, een DAC via USB of optisch. Dynaudio heeft echt een prestatie geleverd door dit mogelijk te maken voor nog geen 1.000 euro (pro-optie) of 1.500 euro (de consumentenversie, Excite). Inderdaad, het nieuwe luisteren.
   En we hebben al eerder geschreven; de DAC’s zijn in het digitale tijdperk wat phono-cartridges en phono-voortrappen zijn voor vinyl. En de verschillende kwaliteiten vinyl (direct master, 180 gr, speciale persingen) zijn vergelijkbaar met de digitale formaten zoals DSD, PCM e.d.

Geef een reactie