Review Driade Model 3S – De ‘S’ van Serieus

Voordelen

 • Klinkt ontzettend groot
 • Ritmisch
 • Schoon
 • Gemakkelijk aanstuurbaar

Nadelen

 • Sober uiterlijk
 • Let op akoestiek
 • Prijs: € 7300 per paar

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Inhoud

  We hebben de Driade Model 2 al eerder meegemaakt. In onze live-test van vloerstaanders om precies te zijn. En daar maakte de tweeweg een diepe indruk op gebied van coherentie en ritmiek. Nu we op zoek zijn naar een nieuwe referentiespeaker, stelde Driade ons voor om eens te luisteren naar de Driade Model 3S… Die moet nog meer plezier bieden. Nou… kom maar op! 

  “There is no way like a two-way”… famous last words? Nou… nee. Maar laten we bij het begin beginnen en de focus op de Driade Model 3S houden. Want dat is immers onderwerp van deze review.

  “Het mooie aan de Model 3S is dat hij zacht heel goed klinkt”, zegt Arnold Heres, eigenaar van Driade en ontwerper van de luidsprekers. “Maar als je zacht speelt, zal je snel merken dat je steeds harder wilt spelen”. En daar heeft hij zeker gelijk in. Het is een speaker die zacht ook erg goed in balans klinkt. En dat is een bijzonder prettige eigenschap. We dwalen wederom af…

  Drieweg

  De Driade Model 3S is een drieweg. De poort aan de voorzijde is géén traditionele basreflexpoort. De woofer gebruikt deze (bijna) alleen maar om te ademen. Onder de woofer zit een ruimte die de woofer wat helpt met diepte creëren. Het is een soort gedempte baskamer. Mede door deze opzet kan het laag verrassend diep gaan met een relatief compacte woofer (met een gigantische magneet, dat dan weer wel).

  Boven de 7-inch papier-carbon woofer van Eton is een 4-inch Eton middentoner geplaatst die van hetzelfde materiaal gemaakt is. En daarboven een 2,5-inch zijden softdome tweeter. Wederom van Eton. Alledrie de units zijn voorzien van een behoorlijk grote magneet waardoor de unit veel controle biedt.

  Heel veel specificaties geeft Driade niet weg op de website. Maar een gesprek leert ons dat het filter compleet getuned is op een coherente weergave waarbij harmonischen in elkaar overvloeien en niet elkaar in de weg zitten. Crossovers liggen rond de 350 / 2800 Hz. Het is geen traditioneel crossover. Dus we kunnen niet echt praten over eerste order of een variatie daarop.

  Stevig

  De behuizing zal voor veel Driade-kenners een bekend ontwerp zijn. Het is in feite dezelfde basis als de Model 2 en Model 3. De hoeken zijn bewust aangebracht om reflecties te sturen; met name van het midden en hoog. Zo krijg je geen nare effecten van uitdoving. Ook helpt het met diepte in de beeldvorming. Daarover later meer.

  Hoewel het gewicht meevalt (24 Kg), voelt de kast stevig en laat deze geen overduidelijke resonanties horen tijdens onze befaamde kloptest die natuurlijk hartstikke waterdicht is… :-). Arnold Heres heeft laten weten dat er de nodig aandacht is gegeven aan bracing en doeltreffende demping om kleuring tegen te gaan.

  Tikkie sober

  Nu zijn we anno 2021 aardig wat bling gewend. Kijk naar alle chique kasten van de usual suspects. Hoogglans, leder, chique vineer, glas, mooie vormen, ga zo maar door. Dat zien we niet bij deze Driade Model 3S. Ook niet bij merken als ATC, Totem of bijvoorbeeld Harbeth. Onze Model 3S is uitgevoerd in rood. Gewoon… rood. Wilt u een houtafwerking, dan kan dat ook natuurlijk. Wij gokken dat het gros voor een mooie fineer gaat. Oogt net wat strakker en frisser vinden we.

   
   

  Winkels met Driade

  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
  Fleminglaan
  2289 CP Rijswijk, NL
  Cort van der Lindelaan 11
  9722 LP Groningen, NL

  11 reacties

   1. We hebben een review van de Mutec. Daar kan je beter dit soort vragen stellen i.v.m relevantie. Maar ja… Dit is de versie met USB. En niet twijfelen..gewoon doen… Super ding.

  1. Als ik de review zo lees en ook de samples heb gehoord . Is het geen verkeerde speaker . Hij komt op mij als frivool en levendig over . Ben zeer benieuwd of hij ook goede maatjes met een buizen versterker is .

  Geef een antwoord