Review Driade Flow luidsprekerkabel

Voordelen

 • Zeer neutraal
 • Flexibel
 • Betaalbaar

Nadelen

 • Uiterlijk is... niet 'bijzonder'
 • Prijs: € 800

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Driade Flow Speaker Cable

  Inleiding

  Inhoud

  De taak van een signaalkabel, welke dan ook, is ongelooflijk eenvoudig: breng een signaal van ‘a’ naar ‘b’. Zonder verlies. Hoe moeilijk kan het zijn? Nou, we zijn nu al meer dan honderd jaar bezig met het produceren van audio-apparatuur. En keer op keer blijkt dat kabels – digitaal én analoog – invloed hebben. Dus het zal wel verdomd lastig zijn. Driade meldt op zijn website terug te zijn gegaan naar de basis bij de ontwikkeling van de Driade Flow speakerkabel. We gaan eens kijken hoe dat heeft uitgepakt. 

  Laten we beginnen met een quote van Driade:

  Year in, year out, high tech materials have been used as unique selling points for high-end music reproduction. For example are Beryllium, Silver, Gold, Teflon, Mica, Mylar, Kevlar, etc., etc. used in cable technology. The musical results are not maximized because the basics are forgotten. The main result of all this research and the use of expensive materials are State of the Art sales prices.

  Minimize eddy currents and reflections are the key!

  We hebben al aardig wat multitests gedaan met kabels. Zowel interlinks als speakerkabels. En ook de nodige lichtnetbekabeling is voorbijgekomen. En geloof ons: kabelreviews zijn geen sinecure. Ze zijn lastig, omdat het effect verschilt per set. Echter zou dat niet moeten: een kabel mag en moet niet hoorbaar zijn. Echter lukt het maar heel weinig fabrikanten om een ‘onhoorbare’ kabel te maken. Wellicht vanwege de bovenstaande reden; wij zijn geen techneuten. Dus hier iets over zeggen is vrij zinloos.

  De Flow

  De Driade Flow heeft een andere opzet dan de meeste kabels. Allereerst bestaat elke kant uit twee losse kabels: postief en negatief zijn los. Voor een stereopaar krijgt u dus vier kabels. Elke afzonderlijke kabel bestaat uit 405 dunne, koperen adertjes. Deze zijn getwist en in drie bundels opgedeeld die ook weer zijn getwist. Zo zijn alle adertjes even lang, wat fasefouten moet tegengaan. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet: lang niet alle fabrikanten houden daar rekening mee.

  Om het af te ronden: de bundels in natuurzijde gepakt. Tussen de buitenmantel – die een dempende en isolerende werking heeft – en het zijden omhulsel zit uiteraard lucht; ook dat heeft een isolerende werking. Gelukkig maar, anders zouden we niet onder een hoogspanningsmast door kunnen lopen.

  Ultralicht

  De pluggen zijn ook een verhaal apart. Deze zijn ultralicht. Arnold Heres – eigenaar en ontwikkelaar van de Flow Cable – heeft een aversie tegen Eddy Currents. En aangezien massa invloed heeft op deze vervelende stromen, moeten de pluggen zo licht mogelijk zijn. En dat is gelukt. De plug bestaat uit een isolerende buitenzijde en een holle plug waarin de kabel gesoldeerd zit. Deze holle plug wordt vervolgens in de buitenzijde geperst. Anders dan we normaal zien.

  Verder?

  Nu kunnen we allerhande mooie verhalen gaan vertellen over kabellifters, ultrageleiding, cryo-technieken en resonantiebewerkingen… Maar helaas: er valt verder niet zo heel veel te vertellen over deze kabel. Behalve dat we bijzonder gecharmeerd zijn van de eenvoud, de flexibiliteit (wat ongekend fijn werkt bij reviews!) en dat de pluggen mooi zijn. Maar wel fragiel.

  Laten we door gaan.

  Type test
  Single test
  Geleidermateriaal
  Koper
  Type accessoire
  Bekabeling
  Soort geleider
  Stranded
  Afscherming
  Nee
  Mogelijke pluggen
  • Banaan
  • Spade
  Lengte kabel
  300
  Productieland
  Nederland
   
   
   

  Winkels met Driade

  Bender Hifi

  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

  Contact

  Driade

  Fleminglaan
  2289 CP Rijswijk, NL

  Contact

  Musicom

  Cort van der Lindelaan 11
  9722 LP Groningen, NL

  Contact

  20 reacties

  1. De Driade Flow klinkt scherper in de s-klanken dan de Art Speak.
   Dat komt door de vele litze koperen geleiders van de koperkabel.
   Ik hoorde dat bij vrijwel alle koperen litze speakerkabels (al of niet verzilverd), totdat ik een zilver speakerkabel (Simply Audio Cadenza) aansloot, weg irritante scherpe s-klanken!
   IK heb nu een Van Den Hul Magnum (vanwege de dikte, want dikke zilveren geleiders is wel erg duur) op het laag zitten, en een Simply Audio Cadenza op het midden/hoog.

   1. Hi E Barric, ik ben voor de Audioquest William Tell ZERO gegaan. Ik vind deze prettiger/mooier klinken.

    (De reden waarom ik mijn 4mm2 ‘allekabels.nl’ speakerkabel verving was omdat ik last had van een irritante s-klank bij vrouwenstemmen. Later bleek dat ik een defecte speaker had. Nadat de speaker was gerepareerd, was de s-klank al stukken minder. Toen ik stroomkabels van mijn actieve speakers (GoldenEar) verving met Audioquest NRG-Z3, klonk alles erg goed)

    1. Hi Las Las, goed en grappig om te horen want toevallig krijg ik de William Tell Zero vanaf vrijdag 2 weken op proef. Ben heel benieuwd hoe dat gaat klinken! En ik ben het volledig met je eens, audioquest geeft een perfecte ruimtelijkheid en zelfs 3D beeld. Dat vond ik al met de rocket 88 dus nogmaals, ik ben heel benieuwd hoe dat in de nog hogere series klinkt.

  2. De siltech classic anniversary 330l vervangen voor de Driade Flow.
   Nog geen 20 uur op de teller maar ik neem subtiele verbeteringen waar.
   Instrumenten klinken realistischer, iets warmere midbass en meer druk, meer ruimte tussen de instrumenten en het geheel is iets meer vloeiend.
   Ben benieuwd of langer inspelen nog verbetering brengt.
   Voor nu een happy camper. ??

  3. Bedankt voor de test, erg leuk om te lezen.
   De positief potentiaal kabel lijkt verkeerd om aangesloten te zijn op de Sopra N1, ik denk dat de twist in de kabel ook verkeerd om zit. Ik blijf voorlopig nog even bij mij Atlas Hypers.

   1. Hoe bedoel je dat het verkeerd zit? Vanuit de pijlen gezien? Dat is nog nagevraagd namelijk. En hoe bedoel je dat de twist verkeerd lijkt te zitten? Die kan je toch niet zien?

  4. Ik heb deze luidsprekerkabel 3 weken geleden gekocht op basis van een andere Nederlandse review en ik vind deze kabel gewoonweg fantastisch. Ik heb vele andere kabels in mijn systeem kunnen proberen zoals de Shunyata Venom, Analysis Plus, Wireworld, Tellurium Q Black, Atlas Hyper, Lessloss C-Marc.
   De Driade Flow is voor mij de beste. Hij is gedetailleerd zonder analytisch te zijn en heeft totaal geen scherpte in het hoog. Hij vervangt bij mij een kabel die 2 keer zo duur is.
   Deze kabel geeft een zeer vloeiende weergave, ook bij luidsprekers die van nature iets scherper klinken en het laag is gedefinieerd zonder overdreven te zijn.
   Een echte aanrader!

  5. Leuk om wat over deze kabel terug te lezen en ervaringen te ‘vergelijken’. Ik heb de Driade Flows ook mogen proberen. Mijn eerste indruk was dat de kabel een helderder geluid gaf, meer detail en ruimte tussen de instrumenten. De kabels kwamen mij analytisch, misschien wat minder muzikaal over t.o.v. van de AudioQuests die ik er toen in tussen had hangen. Na een paar dagen, merkte ik dat de kabel wat opener en prettiger begon te klinken in mijn systeem. Toch, merkte ik dat in mijn geval dat ik na een avondje luisteren een soort vermoeidheid begon te ervaren. Uiteindelijk ben ik voor een andere kabel gegaan, maar de Driade kan ik zeker aanraden om te proberen!

   1. Ja, het is even wennen als een kabel niets toevoegt en niets weglaat.
    De perceptie is ingesteld op wat je al die tijd ervoor hebt gehoord en dan komt er ineens veel meer micro detail, on-gekleurdheid en PRaT.
    Zoals in alle reviews beschreven: de kabel doet niets, geeft alleen maar door wat wordt aangeboden.
    Die “vermoeidheid” ligt dus absoluut aan iets anders, wat voorheen niet opgemerkt, verdoezelt werd.
    Dan is het heel makkelijk om weer een kabel te gebruiken die wel de tekortkomingen in een set verdoezelt. Het eigenlijke probleem is hiermee echter niet opgelost…

    1. Oei, je bent wel heel expliciet in je bijdrage… Maar met jouw “nickname” is dat niet verwonderlijk!
     Zal zonder twijfel een prima kabel zijn voor het geld. Maar het blijft in _alle_ gevallen een match met de overige componenten die moet kloppen. En “neutraal” is n.m.m. geen objectieve maatstaf!

     Ciao, Huite

    2. Ik weet het niet, Driade. Misschien heb je gelijk, misschien niet. Ik kan de vermoeidheid niet onderbouwen. Ik weet wel dat mijn huidige kabels, prettiger klinken in onze set: meer 3D, breder geluidsbeeld, mooiere stemmen, meer energie. Zou dat allemaal compensatie zijn van de tekortkomingen? Ik neig meer naar Huite’s uitleg en dat matching een belangrijke rol speelt.

     Ik denk ook niet dat ik op zoek ben naar neutraliteit. Voor mij betekent neutraliteit niet zo veel, eerder saai. Ik wil luisteren naar een systeem wat ik mooi vind klinken en naar terug blijf komen.

  6. Bedankt voor de leuke review weer. Blijf de kabel reviews altijd weer interessant vinden. Roept bij mij ook altijd de vraag op, hoe verhoudt deze kabel zich dan weer met andere eerder beluisterde kabels als de Supra Sword (wel erg op leeftijd inmiddels) of de Shunyata Venom (uitstekende multitest waarvoor ik mijn hoed afneem) ongeveer in dezelfde prijsklasse.
   Misschien een te specifieke vraag maar is de Flow ook op de B&W speaker aangesloten geweest (aan het oriënteren voor vervanging Inakustik LS1002 op mijn B&W 804 D3’s, vandaar)?

  7. Ik heb de off-topic reacties verwijderd. We hebben een prachtig forum voor allerhande onderwerpen. Ook Vintage en tweaks. Onder reviews graag on-topic blijven. Dat is fijner voor de lezers. Dank u allen!

  Geef een antwoord