Home Review Driade Flow luidsprekerkabel

Review Driade Flow luidsprekerkabel

20

Voordelen

  • Zeer neutraal
  • Flexibel
  • Betaalbaar

Nadelen

  • Uiterlijk is... niet 'bijzonder'

Prijs: € 800

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Driade Flow Speaker Cable

Inleiding

Inhoud

De taak van een signaalkabel, welke dan ook, is ongelooflijk eenvoudig: breng een signaal van ‘a’ naar ‘b’. Zonder verlies. Hoe moeilijk kan het zijn? Nou, we zijn nu al meer dan honderd jaar bezig met het produceren van audio-apparatuur. En keer op keer blijkt dat kabels – digitaal én analoog – invloed hebben. Dus het zal wel verdomd lastig zijn. Driade meldt op zijn website terug te zijn gegaan naar de basis bij de ontwikkeling van de Driade Flow speakerkabel. We gaan eens kijken hoe dat heeft uitgepakt. 

Laten we beginnen met een quote van Driade:

Year in, year out, high tech materials have been used as unique selling points for high-end music reproduction. For example are Beryllium, Silver, Gold, Teflon, Mica, Mylar, Kevlar, etc., etc. used in cable technology. The musical results are not maximized because the basics are forgotten. The main result of all this research and the use of expensive materials are State of the Art sales prices.

Minimize eddy currents and reflections are the key!

We hebben al aardig wat multitests gedaan met kabels. Zowel interlinks als speakerkabels. En ook de nodige lichtnetbekabeling is voorbijgekomen. En geloof ons: kabelreviews zijn geen sinecure. Ze zijn lastig, omdat het effect verschilt per set. Echter zou dat niet moeten: een kabel mag en moet niet hoorbaar zijn. Echter lukt het maar heel weinig fabrikanten om een ‘onhoorbare’ kabel te maken. Wellicht vanwege de bovenstaande reden; wij zijn geen techneuten. Dus hier iets over zeggen is vrij zinloos.

De Flow

De Driade Flow heeft een andere opzet dan de meeste kabels. Allereerst bestaat elke kant uit twee losse kabels: postief en negatief zijn los. Voor een stereopaar krijgt u dus vier kabels. Elke afzonderlijke kabel bestaat uit 405 dunne, koperen adertjes. Deze zijn getwist en in drie bundels opgedeeld die ook weer zijn getwist. Zo zijn alle adertjes even lang, wat fasefouten moet tegengaan. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet: lang niet alle fabrikanten houden daar rekening mee.

Om het af te ronden: de bundels in natuurzijde gepakt. Tussen de buitenmantel – die een dempende en isolerende werking heeft – en het zijden omhulsel zit uiteraard lucht; ook dat heeft een isolerende werking. Gelukkig maar, anders zouden we niet onder een hoogspanningsmast door kunnen lopen.

Ultralicht

De pluggen zijn ook een verhaal apart. Deze zijn ultralicht. Arnold Heres – eigenaar en ontwikkelaar van de Flow Cable – heeft een aversie tegen Eddy Currents. En aangezien massa invloed heeft op deze vervelende stromen, moeten de pluggen zo licht mogelijk zijn. En dat is gelukt. De plug bestaat uit een isolerende buitenzijde en een holle plug waarin de kabel gesoldeerd zit. Deze holle plug wordt vervolgens in de buitenzijde geperst. Anders dan we normaal zien.

Verder?

Nu kunnen we allerhande mooie verhalen gaan vertellen over kabellifters, ultrageleiding, cryo-technieken en resonantiebewerkingen… Maar helaas: er valt verder niet zo heel veel te vertellen over deze kabel. Behalve dat we bijzonder gecharmeerd zijn van de eenvoud, de flexibiliteit (wat ongekend fijn werkt bij reviews!) en dat de pluggen mooi zijn. Maar wel fragiel.

Laten we door gaan.

Type test
Single test
Type accessoire
Cabling
Geleider materiaal
Copper
Soort geleider
Stranded
Afscherming
No
Possible plugs
  • Banaan
  • Spade
Lengte kabel
300 cm
Productieland
Nederland

Winkels met Driade

Cort van der Lindelaan 11
9722 LP Groningen, NL
Fleminglaan
2289 CP Rijswijk, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

20 REACTIES

  1. De Driade Flow klinkt scherper in de s-klanken dan de Art Speak.
    Dat komt door de vele litze koperen geleiders van de koperkabel.
    Ik hoorde dat bij vrijwel alle koperen litze speakerkabels (al of niet verzilverd), totdat ik een zilver speakerkabel (Simply Audio Cadenza) aansloot, weg irritante scherpe s-klanken!
    IK heb nu een Van Den Hul Magnum (vanwege de dikte, want dikke zilveren geleiders is wel erg duur) op het laag zitten, en een Simply Audio Cadenza op het midden/hoog.

  2. De siltech classic anniversary 330l vervangen voor de Driade Flow.
    Nog geen 20 uur op de teller maar ik neem subtiele verbeteringen waar.
    Instrumenten klinken realistischer, iets warmere midbass en meer druk, meer ruimte tussen de instrumenten en het geheel is iets meer vloeiend.
    Ben benieuwd of langer inspelen nog verbetering brengt.
    Voor nu een happy camper. ??

  3. Ik heb deze luidsprekerkabel 3 weken geleden gekocht op basis van een andere Nederlandse review en ik vind deze kabel gewoonweg fantastisch. Ik heb vele andere kabels in mijn systeem kunnen proberen zoals de Shunyata Venom, Analysis Plus, Wireworld, Tellurium Q Black, Atlas Hyper, Lessloss C-Marc.
    De Driade Flow is voor mij de beste. Hij is gedetailleerd zonder analytisch te zijn en heeft totaal geen scherpte in het hoog. Hij vervangt bij mij een kabel die 2 keer zo duur is.
    Deze kabel geeft een zeer vloeiende weergave, ook bij luidsprekers die van nature iets scherper klinken en het laag is gedefinieerd zonder overdreven te zijn.
    Een echte aanrader!

  4. Leuk om wat over deze kabel terug te lezen en ervaringen te ‘vergelijken’. Ik heb de Driade Flows ook mogen proberen. Mijn eerste indruk was dat de kabel een helderder geluid gaf, meer detail en ruimte tussen de instrumenten. De kabels kwamen mij analytisch, misschien wat minder muzikaal over t.o.v. van de AudioQuests die ik er toen in tussen had hangen. Na een paar dagen, merkte ik dat de kabel wat opener en prettiger begon te klinken in mijn systeem. Toch, merkte ik dat in mijn geval dat ik na een avondje luisteren een soort vermoeidheid begon te ervaren. Uiteindelijk ben ik voor een andere kabel gegaan, maar de Driade kan ik zeker aanraden om te proberen!

  5. Bedankt voor de leuke review weer. Blijf de kabel reviews altijd weer interessant vinden. Roept bij mij ook altijd de vraag op, hoe verhoudt deze kabel zich dan weer met andere eerder beluisterde kabels als de Supra Sword (wel erg op leeftijd inmiddels) of de Shunyata Venom (uitstekende multitest waarvoor ik mijn hoed afneem) ongeveer in dezelfde prijsklasse.
    Misschien een te specifieke vraag maar is de Flow ook op de B&W speaker aangesloten geweest (aan het oriënteren voor vervanging Inakustik LS1002 op mijn B&W 804 D3’s, vandaar)?

×