web analytics

Review Dotan – 7 Layers

Dotan 7 layers

Nederlandse muziek doet het goed. Erg goed zelfs. En dat zowel in ons eigen kikkerlandje als het buitenland. Kijk maar naar de reviews (niet alleen op Alpha). En onze eigen Dotan behoort ook in de categorie prima muziek! 

Dotan is geboren in Jeruzalem, maar groeide op in Amsterdam. Het is de jongste zoon van de kunstschilderes Patty Harpenau.

Dotan: singer songwriter

Dotan is een echte singer-songwriter. In 2010 tekent hij zijn contact bij EMI Group. Dat resulteert in zijn debuutalbum Dream Parade (2011). Ook Dotan krijgt de titel 3fm serious talent mee en scoort een megahit. Je weet dat het goed gaat met je muzikale carrière als je in het voorprogramma van Gavin DeGraw en Sinead O’Conner staat!

Januari 2014 komt zijn tweede album uit: 7 Layers. En dat is wederom een groot succes! Zijn nummer Home II wordt zelfs gebruikt in een reclame. Geweldig natuurlijk, maar het verhaal achter 7 Layers is bijzonder.

Dotan, die plankenkoorts heeft (ja echt waar) zocht zijn inspiratie in de woonkamer. Niet zijn eigen, maar die van compleet vreemde. Via Facebook vroeg hij of iemand hem wilde uitnodigen, zodat hij zijn nieuwe nummer kon spelen. Voor Dotan natuurlijk een perfect klankbord. Het heeft veel indruk op hem gemaakt. Wat hem bij is gebleven is dat hij een emotioneel nummer speelde en vervolgens een hele kamer vol met mensen zat te huilen.

7 Layers

Er zijn bekende nummers op het album. Iedereen heeft Home wel een keer gehoord. Het succes van Home zit – denken we – in het gevoel wat Dotan probeert over te brengen. Het ONS gevoel en wij Nederlanders houden van het ‘ons gevoel’: ons Oranje, Ons voetbal, Onze Konningend……eeeuh Koningsdag. Het nummer geeft een heel vertrouwd gevoel. Daar ligt het succes. Dit overheerst ook op het hele album. Dotan houdt het eigenlijk heel klein. Zang en gitaar.

Het eerste nummer: ‘Let the river in’ begint ook zo. Heel zacht en heel klein. Je hoort hoe de vingers van Dotan de snaren bespelen en een heerlijk zachte magische melodie de ruimte vult. Terwijl wij naar de zang luisteren, worden we langzaam opgenomen in het nummer. Tegen het einde van het nummer gebeurt er iets vreemds: er zet een koor in. Het begint groter te worden. Gevolgd door zware drums. Het nummer slaat door naar een groot episch einde.

Het laaste nummer op het album: ‘Tonight’, begint en eindigt eigenlijk net als ‘Let the river in’. Alleen zit er wat meer tempo en instrumenten in. Dezelfde opbouw, dezelfde inzet van koor en drums. Maar door het snelle tempo iets meer geschikt om bijvoorbeeld op een feestje te draaien.

Gerelateerde berichten

TUXEDO

Review Tuxedo – Tuxedo

Klinkt lekker. Zo begint het eigenlijk vaak bij het horen van nieuwe muziek. Zo kom en we enige tijd geleden het nummer Lost Lover tegen. Even zoeken en daar vinden we Tuxedo. Zoals smoking? Ja inderdaad zoals smoking. Tuxedo is een iets onwaarschijnlijke combinatie van Jake One en Mayor Hawthorne.

cd-bmi-voorkant

Review: BMI Goes India (2016)

Bij Alpha-Audio zijn we altijd verheugd wanneer we een debuutalbum van een nieuwe artiest mogen beluisteren. In dit geval het eerste Live Asian Dance Music album uit – jawel – Nederland. Althans, in deze woorden wordt het album middels een persbericht aan ons gepresenteerd. We zijn in elk geval erg benieuwd en besluiten een recensie-exemplaar […]

Geef een reactie