Review Diptyque DP107 luidspreker – Een aantrekkelijke deal

Voordelen

 • Complete weergave
 • Mooi gemaakt
 • Goede prijs / kwaliteit

Nadelen

 • Dipool vereist goede plaatsing
 • Forse versterker nodig
 • Prijs: € 6050 per paar

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Mensen zeggen weleens dat Nederlanders eigenwijs zijn (en direct, en lomp… maar dat is een andere discussie). Maar hoe zit dat dan met de Fransen? Volgens uw redacteur zijn Fransen nog veel eigenwijzer. Praktisch alles pakken ze anders aan. En zijn ze veelal overtuigd van hun eigen gelijk. Dat kán heel vervelend zijn, maar leidt ook vaak tot prachtige constructies en innovaties. We bekijken de Diptyque DP107. Een Frans merk die zich heeft gericht op magnetostatische luidsprekers… met een twist. 

  Als we u vragen één merk te noemen in de wereld van magnetostaten, dan gokken we dat u met Magnepan aankomt. En terecht. Het is een waanzinnig mooi merk. Uw redacteur heeft jaren met een 0.6SE gespeeld. En het heeft lang geduurd voordat een dynamische luidspreker – met een ribbon… dat dan weer wel – over kwaliteiten van deze magnetostaat ging. Vooral het midden en hoog is zo ongekend puristisch bij een magnetostaat. Dat maakt het dat vocalen ongekend fijn worden weergegeven. Stressloos, puur, ongekleurd… fasecorrect. Maar even terug naar de Diptyque DP107 (6000 Euro per paar).

  Diptyque DP107

  De letterlijke vertaling van Diptyque is Diptiek en dat staat weer voor tweeluik. Een treffende merknaam, want Diptyque maakt in feite stereo luidsprekersystemen die bestaan uit twee paneelluidsprekers. Echter bestaat het paneel ook uit twee panelen: voor en achter. In push-pull. Juist… Diptyque maakt gebruik van een push-pull systeem voor hun magnetostaten.

  Om dus met het meest onderscheidende te beginnen: het PPBM – Push Pull Bipolar Magnet – systeem. Dit systeem is gepatenteerd door Diptyque. Waar Magnepan alleen áchter het Mylar-folie een mageneet heeft geplaatst, zet Diptyque een magneetsysteem achter én voor het folie. Dat zorgt – volgens Diptyque – voor meer controle en dus minder kleuring, meer dynamische bereik, et cetera. Overigens valt daar wel wat voor te zeggen.

  De Diptyque DP107 is – de naam verraadt het al – 107cm hoog. Het is het model boven de 77 die – geheel verrassend – 77cm hoog is. De constructie is verrassend sterk. Dat komt mede door de soort van ‘sandwitch’ constructie die van MDF en metaal is. Doordat zowel de voor- als achterkant dus structureel behoorlijk integer is, voelt de gehele luidspreker opvallend sterk.

  Een grappig detail is dat de houder het toelaat de speaker naar wens te tilten. Zo is het stereobeeld – en de frequentierespons (!) – een beetje te manipuleren. Wij hebben een lichte tot iets ruimere tilt gebruikt in de luistersessies. Stemmen kwamen zo mooier los én mooi op de juiste hoogte wat een prettige luisterervaring oplevert.

  Magnetostatisch

  Zoals gezegd is de Diptyque DP107 een magnetostatische luidspreker. Er is een groot Mylar-folie voor het midden en laag en een kleinere ribbon tweeter voor het hoog. Gecombineerd kan de de DP107 40 Hz – 19 kHz weergeven. Ja… 40 Hz… dat is opvallend diep.

  Dat is vast te danken aan de bijzondere techniek die Diptyque gebruikt: de push / pull technologie. Door het Mylar-folie aan te sturen met het muzieksignaal wordt het dus ofwel achter of voor aangetrokken of afgestoten. Optimale en gelijkmatige controle is het resultaat.

  Nu is een magnetostaat per definitie bipolair wat inhoudt dat het naar voren én naar achteren speelt. Houdt daar wel rekening mee met plaatsing en akoestische behandeling. Onze ervaring met bipolaire luidsprekers is dat het wel iets meer interactie heeft met de ruimte. In onze luisterruimte hebben we geen problemen gehad en speelt de Diptyque heel evenwichtig.

  [nextpage title=”De test-set-up”]Diptyque DP107

  We hebben de Diptyque DP107 aangesloten gehad op meerdere versterkers. Met zowel de Pass Labs XP12 met X150.8 gaat het goed als de Pass Labs XP12 met de NAD M23. In beide gevallen is het resultaat stabiel en compleet. De rest van het systeem bestaat uit:

  [nextpage title=”De Diptyque Sound”]

  Het opvallende aan magnetostaten, is het gemak waarmee ze spelen. Alles lijkt zo ‘normaal’. Dat geldt ook voor deze Diptyques. Uw auteur is van mening dat dit te danken is aan de fasecorrectheid van een paneel-speaker. Het laag en midden komt uit één folie. En in geval van de DP107 komt het hoog uit een aparte ribbon die op gelijke diepte ligt met slechts een eenvoudig, 1e orde filter ertussen. Kortom: de opzet is doodeenvoudig. En dat maakt het behoorlijk puristisch. (Positief bedoeld).

  Nu spelen de Diptyque DP107 zoals gezegd heel gemakkelijk. Wel moeten we behoorlijk gas geven als we wat harder draaien. En dat gebeurt snel als we enthousiast worden. Als we twee gasten in onze ruimte hebben en even wat tracks laten horen, zien we dat de Pass Labs X150.8 aardig aan het werk moet. Maar goed: het vermogen is stabiel en de DP107 kan aardig wat hebben blijkt wel. “Wat een laag komt er nog uit die speakers zeg! Staat er écht geen sub ergens?” Nu staat er wel een subwoofer in de ruimte, maar deze staat aan de andere kant van de luisterruimte en is voor de cinema bedoelt… kortom: nee… geen sub!

  De beste man heeft wel gelijk: er komt opvallend veel laag uit deze Diptyques. Het laag gaat tot ongeveer 40 Hz wat prima is voor 90% van de genres. In de meeste muziek is niet meer nodig. Wie écht punch en putdiep laag wenst, kan altijd een subwoofer bijplaatsen natuurlijk. Of een groter model kopen. De DP160 gaat tot 30 Hz. Dat moet voldoende zijn, schatten we in. Wel heb je dan een 1.6m hoge speaker in de ruimte. We schatten in dat dit wel ongekend indrukwekkend goed zal spelen… We hebben – als we het goed herinneren – ooit de DP140 gehoord… en dat speelde waanzinnig goed.

  Rijk en gul

  Nu hebben we heel wat muziek over deze set Diptyque DP107 gespeeld. Met diverse versterkers en dac-combinaties. Dit omdat we ook in het proces van tuning zaten ten tijde van deze review. De Diptyque is een goede partner gebleken bij het tunen. De speaker is transparant, niet ultrakritisch als het gaat om versterkers – wel een model met voldoende kracht en stabiliteit kiezen – en blijkt een heerlijk gul en rijk karakter te hebben. Dit zonder te gekleurd weer te te geven. We zouden hem indelen richting een vleugje warm. Prettig warm.

  Dat maakt het dat bijna alle muziek wel lekker klinkt. Al blijkt het op dit niveau wel ‘crap in, crap out’. Als muziek kapot gemixt is, is het natuurlijk nog steeds hoorbaar dat iemand achter de knoppen zijn vak niet verstaat. Echter, zullen scherpe randjes niet overmatig hard door deze Diptyque komen. En dat is wel zo prettig in een gewone woonkamer waar iemand gewoon muziek wil luisteren en niet bezig is met overanalyse van de gelaagdheid van een bepaald nummer, of 24/7 bezig is met mastering.

  Het stereobeeld is bijzonder ruimtelijk als de set goed opgesteld is. Dat geldt overigens voor alle magnetostaten én elektrostaten. Plaatsing bij bipolaire modellen is kritischer vanwege het reflectiegedrag van de speaker. Maar als het dan goed staat… heerlijk! Dit is – ja, het klinkt tegenstrijdig – ook weer mede te danken aan het bipolaire systeem. En de tilt die de voet mogelijk maakt. Dat is écht een handige feature. We zien deze voet niet op de DP140 en hoger. Helaas, al zou het kunnen dat het bij die hoogte gewoon niet meer nodig is.

  Samples Diptique DP107 – NAD M23 – Pass Labs X150.8

  Download lossless samples

  [nextpage title=”Metingen Diptyque DP107″]

  Een dipool meten is heel lastig in verband met reflecties. Zeker een dipool met de tweeter aan de rand en het mid / laag deel rechts. Want waar plaats je de microfoon? Kortom: uitdagingen. Eigenlijk moet je dit in een dode kamer meten. Maar goed: die hebben we niet, dus moeten we het even anders aanpakken en met gezond verstand de boel interpreteren. Daarbij is een dipool per definitie ontzettend gevoelig voor de tilt. Ook deze Diptyque DP107. Wij laten dat ook zien in deze meting. Het verschil tussen recht, een beetje tilt en een flinkere tilt is gigantisch. Logisch: u verschuift de positie van de tweeter.

  In feite komt het erop neer dat de Diptyque DP107 technisch uitstekend in elkaar zit en goed meet voor een speaker in deze klasse. Het komt er meer op neer hoe iemand ze opstelt. Zet u ze goed neer én is de tilt juist, dan meet de Diptyque gewoon goed en is een evenwichtige weergave te realiseren. Een dipool reageert echter op de ruimte én vloerreflecties spelen ook een rol. Dat is te zien in de verschillen tussen een lichte en ruimere tilt. Dat geldt weer minder voor conventionele speakers. Maar die hebben andere issues. Wij zien een technisch goed product waarbij plaatsing de grootste factor voor prestaties is.

  Onze tip: zorg voor een paar basismetingen op de luisterplek om zo de tilt te bepalen. Daar gaat u écht van profiteren.

   

  1 reactie

  1. Het is knap van Diptyque, om met die (kleine) afmetingen magnetostatische luidsprekers te bouwen.
   En inderdaad, met dit soort luidsprekers, is plaatsing crusiaal.
   Dat weet ik nog van Quad magnetostaten die mijn oom had en na ruim 40 jaar (!) nog steeds zeer fraai klinken.

  Geef een antwoord