Home Review Diptyque DP107 luidspreker – Een aantrekkelijke deal

Review Diptyque DP107 luidspreker – Een aantrekkelijke deal

1

Voordelen

  • Complete weergave
  • Mooi gemaakt
  • Goede prijs / kwaliteit

Nadelen

  • Dipool vereist goede plaatsing
  • Forse versterker nodig

Prijs: € 6050 per paar

Bouwkwaliteit
Aanstuurbaarheid
Weergave
Prijs

Inleiding

Mensen zeggen weleens dat Nederlanders eigenwijs zijn (en direct, en lomp… maar dat is een andere discussie). Maar hoe zit dat dan met de Fransen? Volgens uw redacteur zijn Fransen nog veel eigenwijzer. Praktisch alles pakken ze anders aan. En zijn ze veelal overtuigd van hun eigen gelijk. Dat kán heel vervelend zijn, maar leidt ook vaak tot prachtige constructies en innovaties. We bekijken de Diptyque DP107. Een Frans merk die zich heeft gericht op magnetostatische luidsprekers… met een twist. 

Als we u vragen één merk te noemen in de wereld van magnetostaten, dan gokken we dat u met Magnepan aankomt. En terecht. Het is een waanzinnig mooi merk. Uw redacteur heeft jaren met een 0.6SE gespeeld. En het heeft lang geduurd voordat een dynamische luidspreker – met een ribbon… dat dan weer wel – over kwaliteiten van deze magnetostaat ging. Vooral het midden en hoog is zo ongekend puristisch bij een magnetostaat. Dat maakt het dat vocalen ongekend fijn worden weergegeven. Stressloos, puur, ongekleurd… fasecorrect. Maar even terug naar de Diptyque DP107 (6000 Euro per paar).

Diptyque DP107

De letterlijke vertaling van Diptyque is Diptiek en dat staat weer voor tweeluik. Een treffende merknaam, want Diptyque maakt in feite stereo luidsprekersystemen die bestaan uit twee paneelluidsprekers. Echter bestaat het paneel ook uit twee panelen: voor en achter. In push-pull. Juist… Diptyque maakt gebruik van een push-pull systeem voor hun magnetostaten.

Om dus met het meest onderscheidende te beginnen: het PPBM – Push Pull Bipolar Magnet – systeem. Dit systeem is gepatenteerd door Diptyque. Waar Magnepan alleen áchter het Mylar-folie een mageneet heeft geplaatst, zet Diptyque een magneetsysteem achter én voor het folie. Dat zorgt – volgens Diptyque – voor meer controle en dus minder kleuring, meer dynamische bereik, et cetera. Overigens valt daar wel wat voor te zeggen.

De Diptyque DP107 is – de naam verraadt het al – 107cm hoog. Het is het model boven de 77 die – geheel verrassend – 77cm hoog is. De constructie is verrassend sterk. Dat komt mede door de soort van ‘sandwitch’ constructie die van MDF en metaal is. Doordat zowel de voor- als achterkant dus structureel behoorlijk integer is, voelt de gehele luidspreker opvallend sterk.

Een grappig detail is dat de houder het toelaat de speaker naar wens te tilten. Zo is het stereobeeld Рen de frequentierespons (!) Рeen beetje te manipuleren. Wij hebben een lichte tot iets ruimere tilt gebruikt in de luistersessies. Stemmen kwamen zo mooier los ̩n mooi op de juiste hoogte wat een prettige luisterervaring oplevert.

Magnetostatisch

Zoals gezegd is de Diptyque DP107 een magnetostatische luidspreker. Er is een groot Mylar-folie voor het midden en laag en een kleinere ribbon tweeter voor het hoog. Gecombineerd kan de de DP107 40 Hz – 19 kHz weergeven. Ja… 40 Hz… dat is opvallend diep.

Dat is vast te danken aan de bijzondere techniek die Diptyque gebruikt: de push / pull technologie. Door het Mylar-folie aan te sturen met het muzieksignaal wordt het dus ofwel achter of voor aangetrokken of afgestoten. Optimale en gelijkmatige controle is het resultaat.

Nu is een magnetostaat per definitie bipolair wat inhoudt dat het naar voren én naar achteren speelt. Houdt daar wel rekening mee met plaatsing en akoestische behandeling. Onze ervaring met bipolaire luidsprekers is dat het wel iets meer interactie heeft met de ruimte. In onze luisterruimte hebben we geen problemen gehad en speelt de Diptyque heel evenwichtig.

1 REACTIE

  1. Het is knap van Diptyque, om met die (kleine) afmetingen magnetostatische luidsprekers te bouwen.
    En inderdaad, met dit soort luidsprekers, is plaatsing crusiaal.
    Dat weet ik nog van Quad magnetostaten die mijn oom had en na ruim 40 jaar (!) nog steeds zeer fraai klinken.