web analytics

Review: Dion Audio ST100 Anniversary Edition.

Voordelen

 • Klank, klank, klank
 • Prijs
 • Build-to-order principe

Nadelen

 • We moeten hem helaas weer teruggeven
 • Prijs: € 4999

  Klank
  Functionaliteit**
  Bouwwijze
  Prijs

  ST100: De techniek

  De hoofdrol is weggelegd voor de vier schattige buisjes. Daar zit muziek in.

  De ST100 is volledig dual mono opgebouwd. Dit betekent feitelijk dat beide kanalen gescheiden van elkaar zijn opgebouwd. Beide kanalen worden gevoed door een tweetal dikke ringkerntrafo’s met een zeer laag magnetisch strooiveld. Moet ook wel, want anders zou de phonotrap hiervan hinder ondervinden.De phonotrap (moving magnet) is afkomstig van de Dion Audio PH69 en is ontworpen rondom twee zacht gloeiende triode buisjes.

  De interne DSD DAC is gebaseerd op de populaire Dion Audio DAC32. Deze is voorzien van een set heerlijke DAC’s van Burr-Brown en heeft een USB-poort, een optische en coaxiale (I2S) S/PDIF ingang. De maximale bitbreedte is 32 bits, de maximale samplingfrequentie is 384kHz en de digitale signaalafhandeling is bitperfect. Liever geen DAC in de ST100? Geen probleem. Wanneer de klant geen DAC wenst, kan de ST100 ook zonder DAC worden uitgeleverd.

  De voorversterking is geheel nieuw. Deze is eveneens gebouwd met twee triode buisjes als ‘warm hart’ van de versterker. De eindversterking wordt verzorgt door een krachtige klasse AB versterker. Hiermee ontstaat een hybride versterker met de voordelen van zowel buizen als een klasse AB eindversterker.

  Meer vertrouwde techniek

  De door Blauw toegepaste stereo MOSFET-eindversterker heeft zijn sporen ruimschoots verdiend en huist onder meer in de ST50 en MPA50 versterkers. In de ST100 levert deze 2x 100 watt RMS aan 8 Ohm.

  Blauw heeft het vermogen gelimiteerd op maximaal 100 Watt om ervoor te zorgen dat de versterker, ondanks het volume en belasting, nooit kan gaan clippen. Dan blijft alles onder alle omstandigheden heel. Mocht de ST100 dan toch onverhoopt stuk gaan, dan biedt Dion Audio een garantietermijn van maar liefst tien jaar op technische gebreken.

  Nu zouden we uiteraard wat kunnen melden over de dempingsfactor en vervormingscijfers. Ook zouden we kunnen melden dat de versterker een bandbreedte heeft van 3 tot 400 kHz en dat de versterker stabiel is tot 2 Ohm. Maar wij weten ondertussen dat specs totaal nietszeggend zijn. Het gaat er immers om hoe de versterker ‘klinkt’.

  Eerste indrukken

  We hebben de ST100 met verschillende bronnen beluisterd. Om te beginnen hebben we de ST100 via de analoge ingang beluisterd via onze BDA3 referentie DAC van Bryston. Deze DAC heeft een zeer open, neutraal en ruimtelijk karakter. Zodoende krijgen we een goede indruk van de klankbalans en het geluidsbeeld van de ST100. Wat ons direct opvalt is de enorme rust, ruimtelijkheid en het open karakter die de versterker heeft.

  Hierna hebben we de ST100 via de optische en coaxiale S/PDIF ingang beluisterd met de Bluesound Node 2. Een excellente streamer, maar niet de meest open speler die we ooit beluisterd hebben. Het viel ons in positieve zin op dat de combinatie van deze twee een zeer goede kwaliteit en openheid in de muziek weet te behalen. Waarom klinkt de Node 2 niet op alle versterkercombinaties zo goed?

   

  13 reacties

  1. Slim(me) ontwerp /gedachtengang ‘n versterker die tot 0 dB gaat
   Maar waarom gebruikt alpha-audio deze niet als referentie versterker, wanneer de luidsprekerbox die getest wordt met 100 watt perfect (en niet vraagt om meer vermogen) klinkt?

    1. Ging nog fff kijken op de dionaudio.nl site
     en las nog ‘n keer de goed geschreven review van Harro

     Begrijp de reacties niet, ik krijg dezelfde indruk als toen, die ik had met QUAD (het blijft werken) klinkt perfect
     Het zijn goeie, degelijke(10 jaar garantie) producten en met’ n bijzonder goede klank weergave 🙂

     Als de QUAD 606 de geest geeft wordt het de kale ST100 want deze kwaliteit voor €1999,– “Is geen cent te veel hoor” (Zeeuws meisje reclame)
     Dit kunnen de meeste van ons wel betalen
     Jaap er wordt op de Dion url ook geschreven dat ze luisteren naar wensen
     De streamer wens, is misschien wel te verwezenlijken.
     Het mobile nummer van Dion staat in iedergeval in mijn iPhone.

     Met vriendelijke groet van DE muziekliefhebber

   1. Ik heb nog steeds de bryston bdp-2 (als roon endpoint) met de H360 , dus de streamer in de H390 is dan overbodig.
    De prijs voor de st100 met DAC is 4000 euro , dat is 2000 euro goedkoper dan de H390!

    1. Franky, Bryston of Hegel vervangen?!!! Dion is goed maar Bryston of Hegel kan de concurrentie inzake weergavekwaliteit alleen maar evenaren beslist niet verbeteren.

     Het enigste waarop met deze klasse apparatuur beslist niet bezuinigd mag worden, als je verbetering wilt hebben is aanpassing van de akoestiek.
     Jaap heeft hier ook ‘n review over geschreven en natuurlijk de kabels.

     1. Hallo Ferdy,
      Ik heb totaal geen problemen met akoestiek en heb zeer goede kabels.
      Mijn set klinkt al verdraaid goed 🙂
      Ik overweeg een versterker update en deze versterkers komen in aanmerking.
      De Bdp-2 wil ik absoluut behouden, gezien de prijs lijkt mij de st100 betere keuze.

  2. Een Calvinistische versterker.
   Eentje die voor 1 doel diend, muziek.

   Wat me opvalt is dat ik geen passieve koeling zie. Gelukkig zit er geen ventilator in. Dus een enorm efficiënt ontwerp.
   Wel zit er digitale rommel in, maar die kan des gewenst niet ingebouwd worden.
   Buisjes, ik heb daar niet zoveel mee als transsistor aanbidder.

   1. Nou… Het zijn twee totaal verschillende signaturen. Op sommige vlakken verkies ik Bryston, op sommige vlakken juist weer de Dion. Maar, heel eerlijk, op het vlak van focussering, ruimtelijkheid en soundstage is de Dion echt heel erg lastig te verslaan.

  Geef een antwoord