web analytics

Review: Dion Audio ST100 Anniversary Edition.

Voordelen

 • Klank, klank, klank
 • Prijs
 • Build-to-order principe

Nadelen

 • We moeten hem helaas weer teruggeven
 • Prijs: € 4999

  Klank
  Functionaliteit**
  Bouwwijze
  Prijs

  ST100: Look & Feel

  Wat er niet opzit heeft u ook niet nodig. Maar het kan allemaal wel bij Dion Audio.

  Ter ere van het tienjarige bestaan van Dion Audio heeft Blauw bedacht dit te vieren met de introductie van een speciale versterker. Een speciale jubileum editie. Een geïntegreerde versterker op basis van alle succesvolle producten van de afgelopen tien jaar. En dit belooft wat.

  Om te beginnen heeft de ST100 een typisch Dion-look. Dion vormgeving kenmerkt zich door een minimalistische opbouw en strakke looks. Geen toeters, geen bellen. Wat niet nodig is, zit er ook niet op. Bescheidenheid dus. Net als de eigenaar en oprichter zelf. En dit is een eigenschap waar wij bij Alpha-Audio best van zijn gecharmeerd.

  Op het front vinden we slechts drie knoppen. De volumeknop, de powerswitch en de ingangskeuzeschakelaar. De – toepasselijk – blauwkleurige LED’s tonen de ingangskeuze. Op het basismodel vinden we zelfs geen oogje voor een remote. Want die is optioneel. Volgens Blauw willen de klanten liever een product die ze eenvoudig met de hand kunnen bedienen dan een ingewikkeld exemplaar waarvan ze de helft niet snappen of niet zullen gebruiken. Fair.

  Ook zal je tevergeefs zoeken naar een serie LED’s of een display die alle informatie over de aangeboden stream van de DAC weergeeft. Volgens Blauw ook niet nodig. Een streamer biedt deze informatie vaak al en op de versterker voegt dit niet zoveel meer toe. Wil de klant dit allemaal wel, dan kan Blauw dit uiteraard wel tegen meerprijs toevoegen.

  Op de achterzijde vinden we geheel links en geheel rechts de speakerterminals. Hier tussenin de netspanningsaansluiting, de optische en coaxiale S/PDIF ingangen, een USB-poort voor DSD-stream(er)s, een phono ingang en twee aux-ingangen. Wil de klant graag een moving coil trapje, dan levert Blauw deze uitsluitend als een externe optie. Dit heeft alles te maken met de gevoeligheid van een dergelijke MC-trap. Geluidskwaliteit boven alles.

  Alles is netjes georganiseerd. Let op de complete DAC-sectie. S/PDIF coaxiaal en optisch. Vervolgens ook nog een USB-poort voor DSD.

  Het ontstaan

  Nu zijn wij bij Alpha altijd benieuwd naar het hoe en het waarom achter een nieuw product. We weten dat Blauw al enige tijd rondloopt met de gedachte iets ter ere van het 10-jarig bestaan uit te brengen, maar we hadden aanvankelijk de gedachte dat er ter ere van dit feit een nieuwe luidspreker zou worden geïntroduceerd. Het werd dus een versterker. Ook goed. Maar waarom?

  Bescheiden als Blauw is, aarzelt hij even. Hij vindt het eigenlijk niet zo belangrijk om dit te melden. Dan blijkt dat zijn broer hem enige tijd geleden aangaf dat hij een Dion voorversterker, eindversterker, DAC en phonotrap in de kast had staan. Naar volle tevredenheid, maar deze configuratie nam best wat aan ruimte in beslag en hij vroeg zich af of dit alles niet was te combineren in een enkele behuizing.

  Nu zijn dit geen vragen om ondoordacht aan Blauw te stellen, want op dat zelfde moment wordt ‘de ontwerpmodus’ aangezet en ontstaat er instant een blauwdruk van een nieuw product in zijn brein. Geef Blauw vervolgens een paar buisjes om mee te spelen en er gebeuren hele mooie dingen.

  Het resultaat vindt het levenslicht onder de functionele naam ‘ST100’. Stereo, 100 watt. Niet echt een jubileum-waardige naam vinden wij, maar wie zijn wij. Zelfs een blinkend gouden jubileum-badge mag het frontpaneel niet ontsieren. Het staat wel in kleine gegraveerde lettertjes op het achterpaneel. Het blijft natuurlijk Dion Audio. Bescheidenheid alom.

  13 reacties

  1. Slim(me) ontwerp /gedachtengang ‘n versterker die tot 0 dB gaat
   Maar waarom gebruikt alpha-audio deze niet als referentie versterker, wanneer de luidsprekerbox die getest wordt met 100 watt perfect (en niet vraagt om meer vermogen) klinkt?

    1. Ging nog fff kijken op de dionaudio.nl site
     en las nog ‘n keer de goed geschreven review van Harro

     Begrijp de reacties niet, ik krijg dezelfde indruk als toen, die ik had met QUAD (het blijft werken) klinkt perfect
     Het zijn goeie, degelijke(10 jaar garantie) producten en met’ n bijzonder goede klank weergave 🙂

     Als de QUAD 606 de geest geeft wordt het de kale ST100 want deze kwaliteit voor €1999,– “Is geen cent te veel hoor” (Zeeuws meisje reclame)
     Dit kunnen de meeste van ons wel betalen
     Jaap er wordt op de Dion url ook geschreven dat ze luisteren naar wensen
     De streamer wens, is misschien wel te verwezenlijken.
     Het mobile nummer van Dion staat in iedergeval in mijn iPhone.

     Met vriendelijke groet van DE muziekliefhebber

   1. Ik heb nog steeds de bryston bdp-2 (als roon endpoint) met de H360 , dus de streamer in de H390 is dan overbodig.
    De prijs voor de st100 met DAC is 4000 euro , dat is 2000 euro goedkoper dan de H390!

    1. Franky, Bryston of Hegel vervangen?!!! Dion is goed maar Bryston of Hegel kan de concurrentie inzake weergavekwaliteit alleen maar evenaren beslist niet verbeteren.

     Het enigste waarop met deze klasse apparatuur beslist niet bezuinigd mag worden, als je verbetering wilt hebben is aanpassing van de akoestiek.
     Jaap heeft hier ook ‘n review over geschreven en natuurlijk de kabels.

     1. Hallo Ferdy,
      Ik heb totaal geen problemen met akoestiek en heb zeer goede kabels.
      Mijn set klinkt al verdraaid goed 🙂
      Ik overweeg een versterker update en deze versterkers komen in aanmerking.
      De Bdp-2 wil ik absoluut behouden, gezien de prijs lijkt mij de st100 betere keuze.

  2. Een Calvinistische versterker.
   Eentje die voor 1 doel diend, muziek.

   Wat me opvalt is dat ik geen passieve koeling zie. Gelukkig zit er geen ventilator in. Dus een enorm efficiënt ontwerp.
   Wel zit er digitale rommel in, maar die kan des gewenst niet ingebouwd worden.
   Buisjes, ik heb daar niet zoveel mee als transsistor aanbidder.

   1. Nou… Het zijn twee totaal verschillende signaturen. Op sommige vlakken verkies ik Bryston, op sommige vlakken juist weer de Dion. Maar, heel eerlijk, op het vlak van focussering, ruimtelijkheid en soundstage is de Dion echt heel erg lastig te verslaan.

  Geef een antwoord