Home Review Dion Audio DAC32 V2

Review Dion Audio DAC32 V2

6

Voordelen

  • Zeer precies
  • Prachtig stereobeeld
  • Mooi gemaakt

Nadelen

  • Soms analytisch

Prijs: € ? 2199

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Geluid
Prijs
Dion Audio DAC 32 converter met usb-ingang

Waar staat alles in de ruimte? Hoe realistisch komt het geluid naar voren? Hoe veel lucht zit om de instrumenten heen? Voor mensen die antwoord willen op deze vragen heb ik maar één advies. Gooi uw harde schijf vol met DSD-bestanden, zwengel uw JRiver op de computer aan en dompel uzelf onder in het puristische geluid van de Dion Audio DAC32. Een duidelijkere ontleding van uw muziek zult u niet snel aantreffen. De Dion DAC is als een scalpel in de handen van een vaardige chirurg.

Over het geluid zo meer. Want wie Dion Audio zegt, zegt ? mag ik zeggen On-Nederlands puristisch. Terwijl Dion Audio toch zo Nederlands is als kaas, dijken en molens. Dat puristische uit zich niet alleen in de heldere weergave, maar ook in de uitstraling van het apparaat zelf. Ja het is een grote zwarte doos, maar wel eentje met uitstraling ? als je het wilt zien.

Stevige klik

Dion Audio DAC 32 converter met usb-ingang
Strak gemaakt met degelijke materialen. De nieuwe versie van de DAC32 oogt gelijk, maar heeft DSD-ondersteuning.

Een grote knop rechts op het apparaat zet de Dion DAC32 aan en helpt bij de keuze uit verschillende mogelijkheden van USB tot Coax 1 en 2, AES/EBU en Optical. Het aanzetten van de DAC gaat met een geruststellende stevige klik. Dat lijkt geneuzel, maar het zegt iets over de bouwkwaliteit en aandacht voor detail die er in de DAC is gaan zitten. Een wiebelige knop geeft toch minder vertrouwen in de overall bouwkwaliteit van een aankoop.

Eenmaal aan (en ik moet toegeven na wat gedoe met Foobar en JRiver) is het dan tijd om te luisteren. En daarover wil ik een puntje aandragen. Als audiofiel komt u ongetwijfeld in een fase waar u niet meer ?zomaar wat luistert?. U maakt stiekem  en wellicht ongemerkt de overstap naar analytisch luisteren. U sluit uw ogen en probeert te ?zien? hoe het ruimtelijke beeld van de muziek is opgebouwd. Ooit is de keuze gemaakt om een bepaald instrument ergens in het geluidsbeeld te plaatsen. Hoor ik alles? Is dit helderheid ten top? Als hifiliefhebbers lijken we constant op zoek naar ?hardware? dat voldoende sluiers weghaalt om het perfecte geluidsbeeld neer te zetten. Niets tussen ons en de muziek.

Erg sterk

Dion Audio DAC 32 converter met usb-ingang
Genoeg inputs: coaxiaal, optisch, AES en USB.

Ik moet zeggen? de Dion Audio DAC32 is verbazingwekkend sterk in precies die kwaliteit. Tijdens het luisteren naar Pink Floyd viel me iets vreemds op. Zo sterk dat ik er echt even van schrok. Ik kon namelijk elk instrument in de mix eruit pikken en plaatsen. Niet zoals tot nu toe? de gitaar zit ongeveer rechts van het midden en een beetje naar boven, maar exact. Ik zal het herhalen? EXACT.

De Dion Audio DAC32 geeft instrumenten weer in de ruimte en doet dat wat mij met een ongekende helderheid. De gitaar zweeft niet in de ruimte, maar STAAT in de ruimte. Met mijn ogen dicht kon ik het instrument bij wijze van spreken aanwijzen. Daar! Precies daar! En dat is een beleving die iedere audiofiel toch wel een keer mee wil maken. Mijn dank aan Dion Audio voor deze beleving.

Ook met andere opnames blijft het overheersende gevoel aanwezig: Een heldere plaatsing van elk instrument in de ruimte. Met voldoende lucht om het instrument heen om het te kunnen onderscheiden van de rest van de mix.

Klein gevaar

Dion Audio DAC32 d/a-converter met usb
Allemaal handwerkt… waar zie je dat nog?

En hierin zit ook direct het gevaar van de Dion Audio DAC32. Het wordt allemaal een tikje? analytisch. Ik had er al voor gewaarschuwd. Dat is fijn. Dat is heerlijk. Maar ook gevaarlijk? In plaats van naar het totaalplaatje te luisteren, merk ik dat ik steeds weer in details wordt gezogen. De helderheid van het koperwerk. De strakheid van de bas. De vloeiende lijnen van de gitaar.

Voor je het weet zit je de hele tijd alleen naar een hi-hat te luisteren ? en ik heb dat ook gedaan. Het koperwerk klinkt geniaal, maar de grens tussen ?gewoon naar muziek luisteren? en ?analytisch naar muziek? luisteren wordt met de Dion DAC32 wel heel dun.

Is dat zeuren in de marge? Waarschijnlijk wel. Het is voor mij persoonlijk altijd een reis geweest om zoveel mogelijk sluiers te verwijderen van de muziek en zo dicht mogelijk bij de bron te komen. Zo dicht mogelijk bij de opname te komen zoals deze bedoeld is door de muzikanten. De Dion Audio DAC32 in combinatie met DSD heeft die reis tot een voorspoedig en gelukzalig einde gebracht. Ik kan alles horen. Alles plaatsen en alles ?zien? in mijn geluidsbeeld. Puristisch? Zeker weten. Ruimtelijk? Onovertroffen. No-nonsense? Jazeker. Word ik daar blij van?? Ja, maar met een kleine slag om de arm.

6 REACTIES

  1. Hallo,

    De laatste gewone dac 16 van Dion audio aangekocht op xfi gisteren. Zonder usb! De cd speler is nu een transport en de dac neemt de boel over. Nu heb ik op de beurs fantastische dingen gehoord maar wat er met mijn set is gebeurd, onvoorstelbaar!

    Er is van alles veranderd, hoog, laag, midden. Maar vooral geen vermoeidheid meer. En dat is toch wel straf. De ene schijf na de andere vliegt er in en telkens sprankeling en een evenwicht op alle vlakken.

    Het is gewoon belachelijk hoe goed mijn set nu speelt. Ik had voor de beurs mijn slechts klinkende schijven aan de kant gezet en nu klinken ze allemaal top. Niet gewoon goed maar echt top. En ik heb hele goeie oren. Vivid was machtig, grimm ook, de dion set klonk ook prima ondanks de akoestiek. Russel k klonk fantastisch, atc altijd top en de set van hifimatters met de vienna accoustics vond ik in al zijn eenvoud het mooist.

    Mijn set kan daar nu gewoon tussen staan. Kan niet aan de toppers tippen natuurlijk maar wat een dac. Gewoon 16 bit NOS. Mitchell and johnson versterker en cd speler. Veel te scherp en veel te veel sluiers zonder de dac. Maar nu klinken mijn accoustic energy 301 speakers zoals ze in al hun winnende recensies worden beschreven. Retestrak, supersnel, kristalhelder maar niet meer vermoeiend en schel.

    Onvoorstelbaar! O my god. Ik klink lyrisch en dit stukje is waarschijnlijk zo subjectief als het maar kan maar o my god! Op hifipig stond er dat als je tussen mijn bescheiden setje een mooie dac installeerde het verschil ongelooflijk zou zijn. Wel die mannen hebben echt niet overdreven.

    Door hier over Dion te lezen dacht ik wel dat het sowieso kwaliteit zou zijn, maar dit had ik echt niet verwacht. Top!

  2. Prima review van een prima product, grappig ook dat de zgn. ontleding van de muziek en de interpretatie van deze dac een bijna filosofische zaak word. Het is immers je eigen perceptie, de opname is wat het is 🙂 Linux is overigens een prima manier om dicht op de hardware te zitten qua software aansturing. Dat scheelt overhead en wellicht ook data interpretatie/verlies.

  3. Op het gebied van goede nieuwe DAC’s zal de komende tijd nog wel ontwikkeling blijven met als hopelijk resultaat een nog betere prijs-prestatie in het betere DAC segment. Met het oog op het optimaliseren van hifi keten en het verbeteren van kleine zwakke schakels, vraag ik aandacht voor de streamer: zelf speel ik sinds enige tijd nu met Linux Daphile. Die werkt met de al oude Logitech Media Server. Na vele en intensieve vergelijking met Windows 7 kale uitvoering met JRiver 19 is mijn conclusie dat Daphile nog meer detaillering en plaatsing heeft en ook minder kleuring in het middenlaag, want daar is JRiver niet helemaal neutraal. Overigens zijn beide systemen top.