web analytics

Review Dion Audio AB300 eindversterker

Voordelen

 • Neutrale sound
 • Kracht en controle
 • Goede prijs
 • Breed inzetbaar

Nadelen

 • Geen XLR
 • Hij moest weer terug...
 • Prijs: € 6599

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Dion Audio AB300

  Luisteren

  Inhoud

  We hebben de Dion AB300 eerst beluisterd in de grote studio en gekoppeld aan onze referentieset; de Focal Sopra No1 monitor, Metrum Adagio DAC/streamer en de Pass Labs XP-12 voorversterker. Qua prijsstelling en prestaties is dit een uitstekende match.

  We ontkoppelen de Bryston 4B3 eindversterker en sluiten de Dion AB300 aan… Wow! De eerste ervaring is al meteen goed. Het verschil met de Brystons is miniem en dat is goed nieuws. De 4B3 is niet voor niets onze referentie-eindversterker. Op dit niveau gaat het om nuances en details en dat lezen we ook terug in onze aantekeningen. We vinden de Dions vooral erg precies in plaatsing en focussering. Niet teveel, niet te weinig. Verschillen in opnames, ook op hetzelfde album, horen we mooi terug door de luidsprekers.

  Voorlopige conclusie is dat Dions referentieversterker zich uitstekend kan meten met topmodellen van merken als Bryston.

  Studio

  In de studio koppelen we de AB300 aan een aantal passieve studiomonitoren die de reputatie hebben van een lastige aansturing. Omdat het hier om vintage-modellen gaat, heeft het weinig zin deze hier te vermelden.

  We draaien er al gemixte muziek over en werken met muziek- en video-editing software als Logic X en Final Cut Pro. We masteren een live uitvoering van een klassiek concert. We horen de ruimte waar de opname is gemaakt, goed terug en zijn in staat om een geluidsmix te maken die ook op een eenvoudiger set goed klinkt. Voor deze review is het goed om te vermelden dat de Dions de aansturing van verschillende soorten luidsprekers (qua techniek, formaat, impedantie) prima voor elkaar heeft. De overdimensionering in vermogen en de solide electronica zal hier zeker een positieve bijdrage aan leveren.

  Powerhouse

  Tja, wat moeten we nog meer zeggen over deze eindversterker? Als we teruggaan in onze audio-herinneringen en onze review nog eens teruglezen dan zal de AA100, de klasse A-broer van de AB300, het qua klankneutraliteit en ‘ballen’ misschien winnen. Daar staat tegenover het enorme gewicht, de warmteontwikkeling en het forse stroomverbruik (het is een forse klasse A eindversterker, dus reken op tegen de 500 watt).

  De AB300 zal in gebruik een bredere toepassing kennen terwijl het qua prestaties on spot presteert. Deze krachtcentrale kan zich meten met de groten der (versterker)merken en dat is iets waar Dion Audio (en wij als Nederlands audioplatform) trots op mogen zijn. Het enige dat we aan deze versterker missen is een gebalanceerde aansluiting (XLR); Miquel Blauw kennende is dat omdat de versterker niet gebalanceerd is opgebouwd en dan is een XLR-aansluiting alleen een kosmetische ingreep die qua audioprestaties niets toevoegt…

  Geef een antwoord