web analytics

Review Dion Audio AB300 eindversterker

Voordelen

 • Neutrale sound
 • Kracht en controle
 • Goede prijs
 • Breed inzetbaar

Nadelen

 • Geen XLR
 • Hij moest weer terug...
 • Prijs: € 6599

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Dion Audio AB300

  Inleiding

  Inhoud

  Dion Audio heeft weer een nieuwe versterker toegevoegd aan de collectie; ditmaal een krachtige stereo-eindversterker met indrukwekkende specificaties. We zeggen bij Alpha dikwijls dat u niet af moet gaan op specificaties en vooral uw oren het werk laten doen bij de beoordeling. Nou, en dat is precies wat we gaan doen met de AB300!

  Dion Audio. De trouwe Alpha-lezer weet dat wij het merk en de persoon die erachter zit, Miquel Blauw, een warm hart toedragen. Het is een tour de force om je als klein audiomerk staande te houden tussen het marketinggeweld en -budgetten van de grote merken. Tel daarbij op zaken als aftersales, service/garantie en productontwikkeling. Dion heeft inmiddels een trouwe klantenkring opgebouwd in de Benelux en daar mag Miquel met recht trots op zijn.

  Als we de huidige productcatalogus bekijken zien we een meer dan complete lijn met luidsprekers, versterkers (geïntegreerd, stereo, klasse A, B, monoblokken, phonostage, hoofdtelefoonversterker), audiokabels, DAC’s (Dion maakt een NOS-DAC!) en streamers. Dit alles is rechtstreeks bij Dion Audio te bestellen, zonder tussenkomst van dealers.

  Dion Audio amps

  Hoewel Miquel Blauw in 1998 begon met het maken van luidsprekers, is de versterkerlijn van Dion het uitgebreidst. U hebt een ruime keuze uit voor- eind- en geïntegreerde versterkers in verschillende technische uitvoeringen: klasse A, klasse A-B, klasse D en buizen. Monoblokken en stereo. Voeg daar nog aan toe een phono preamp en een hoofdtelefoonversterker en we hebben een meer dan complete collectie (voor)versterkers.

  Wat opvalt is dat Miquel Blauw geen keuze maakt in versterkerontwerp. Daar waar merken als McIntosh uitsluitend met buizen uitgevoerde versterkers maken en andere zich uitleven in het optimaliseren van klasse D-versterkers, lijkt Dion juist een breed aanbod te ambiëren waar de klant de keuze heeft tussen compleet verschillende versterker-‘topologieën’.

  Dion Audio AB300

  Het is niet moeilijk om de achtergrond van de naamgeving van deze versterker te snappen. Het gaat hier om een klasse A/B-versterker met een vermogen van 300 Watt. Dit forse vermogen wordt ons al duidelijk als we de AB300 optillen; 18 kilo maar liefst! En daarmee is het nog niet eens de zwaargewicht in de Dion line-up; de AA100 klasse A krachtpatser weegt maar liefst 40 kilo…

  De AB300 is volledig symmetrisch opgebouwd. Twee gigantische ringkerntrafo’s verklaren het hoge gewicht van de versterker. Voor de rest zien we een opvallend lege kast.

  De elektronica is aan de zijkanten van de versterker geplaatst. Deze geheel nieuw door Miquel Blauw ontwikkelde schakelingen zorgen voor een zo hoog mogelijk vermogen in klasse A-versterking (hoge bias). Dit gecombineerd met een DC-koppeling en zeer geringe terugkoppeling zouden moeten zorgen voor een ‘puristische’ ervaring waarbij snelheid, puurheid en transparantie opvallen. Aan de achterzijde zien we een paar RCA single-ended lijningangen en per kanaal één luidsprekeruitgang.

  Geef een antwoord