Review Densen DenDAC50 en B-330+

Voordelen

 • Speelt met veel energie
 • En lucht...
 • En veel controle

Nadelen

 • DAC in DenDAC kan beter
 • Afstandsbediening is optioneel en duur
  • Densen DenDac50 en B330

   Densen… een merk waar we altijd wel even stil bij staan. De strakke lijnen, krachtige versterkers en de mooie, minimalistische, discrete schakelingen zijn een lust voor het oog en gehoor voor iedere liefhebber. Deze keer hebben we mogen kijken en luisteren naar de nieuwe DenDAC50 en B-330+ eindversterker. 

   Een nieuwe DAC van Densen! Dat is alweer een tijdje geleden zeg. Densen heeft het over een discrete dac, maar feitelijk is het een voorversterker met geïntegreerde converter. Of een converter met een geïntegreerde, analoge voorversterker. Want Densen heeft geen binnendoor-route genomen door de volumeregeling digitaal te houden… die is compleet analoog. En dat is hoorbaar. De voortrap is echt een prachtig apparaat.

   Densen DenDAC50

   Densen DenDac50 en B330
   Ook analoge ingangen op de DenDAC50… kortom: het is een voortrap met ingebouwde dac.

   De DenDAC is niet de eerste converter van het Deense Densen. Het is wel heel lange geleden dat Densen met een converter op de proppen is gekomen: 11 jaar om precies te zijn. En eerlijk: dacs is ook niet echt hun core-business. Densen kennen we meer van voor- en eindversterkers. En natuurlijk cd-spelers, want ook die maken ze al lange tijd… en nog steeds.

   De DenDAC50 is een dac met een basis zoals we die van Densen gewend zijn: strakke kast, degelijke, grote voeding en eenvoudige bediening. Gewoon een mooi display met een paar knoppen op het front. En zoals we ook kennen van Densen, horen we wat relais schakelen als we hem aanzetten. Prachtig is dat.

   Achterop zien we twee keer een coaxiale aansluiting, een tweetal optische inputs en een usb-ingang die geschikt is voor high-res audio (Xmos-chipset). Wel even een drivertje installeren voor Windows. Die staat op een usb-stick die u bij de DenDAC krijgt. Helaas geen download vanaf de website.

   Dit aanbod moet de meeste audioliefhebbers wel bevallen. Maar eerlijk gezegd missen we voor een dac in deze prijsklasse wel aes en bnc. Hdmi was helemaal mooi geweest om het rijtje compleet te maken.

   Op analoog gebied zien we twee lijningangen, een tape-loop, en een tweetal uitgangen: dac-pre en dac-fixed. Als u de volumeregeling wilt gebruiken, dan kiest u voor de dac-pre en als u een eigen voortrap wilt gebruiken, dan is de dac-fixed de juiste keuze.

   Densen B-330+ – Powerrrrr

   Densen DenDac50 en B330
   Wat een prachtig design! Echt tijdloos!

   Twee keer 120 watt lijkt niet veel, maar als dat vermogen verdubbelt bij 4 Ohm, weet u dat de voeding in praktijk veel meer kan leveren. Anders zou hij immers niet de stroom kunnen leveren voor 480 watt in 4 Ohm… simpel toch?

   De B-330+ beschikt over een voeding van 750 VA… 750 watt bij een perfecte Power Factor. Dat is ruim voldoende voor twee keer 120 of 240 watt. Sterker nog: er is nog reserve!

   Densen meldt op zijn website dat de B-330+ een directe afgeleide is van de B-350 monoblokken. De referentie van het Deense merk. Dat setje hebben we nog niet kunnen horen, maar als we deze B-330+ horen, weten we dat we deze mono’s echt een keer moeten gaan testen!

   Om wat kernwoorden te geven: energie, controle, enthousiasme, lucht en rust waar dat nodig en gewenst is. Heerlijke eindversterker dit.

   Lichtvoetig en schoon

   Densen DenDac50 en B330
   Een van de combinaties waarmee we hebben gespeeld. Dit klinkt serieus lekker!

   We hebben het Densen-Duo op vele sets getest. Onder meer met een setje Concrete Audio N1 (review volgt), Roksan Darius S1 en zelfs als proef een set DALI Opticon 5.

   We hebben de Densen DenDAC50 op een Dion Audio AA100 gehad en de B330+ gecombineerd gehad met de NAD M51. Kortom: genoeg smaakjes en combinaties. De enige constante factor is geweest de NAD M50 als bron. Al is ook de test met de Auralic met de Densen-set gedaan.

   In al die combinaties valt op dat de Densen-set bijzonder snel, precies, luchtig en lichtvoetig te werk gaan. Niets is overdreven. Het laaggebied is strak, diep en krachtig.

   De voorversterker is analoog gezien een prachtig stuk ‘engeneering’. De B-330+ heeft elke speaker die we hebben gekoppeld netjes onder controle gehouden. Ook de Concrete Audio’s, al kunnen we minder luid spelen dan met de Dion Audio AA100. En dat terwijl die op papier minder vermogen heeft. Zo ziet u maar: watts zeggen niet alles.

   De dac…

   Densen DenDAC50
   De DAC… tsja… daar zijn we niet helemaal wild van. Analoog daarentegen… dat is prima in orde!

   Tot nu toe alle lof. Maar helaas zit er ook een iets minder mooie kant aan de Densen. Allereerst is de afstandsbediening geweldig fijn, maar prijzig. De Gizmo kost namelijk 220 euro.

   Daarnaast is de DAC gewoon een geval apart. We hebben zowel een NAD M51 als een Weiss DAC2 naast de DenDAC gehad. En die klinken in onze optiek significant anders. In onze optiek beter. Meer rust, meer diepte in de beeldvorming en de speakers verdwijnen meer met de M51 – en nog meer met de Weiss – dan met de DenDAC50.

   De DenDAC50 speelt – met gebruik van de digitale inputs – erg up-front. Het beeld staat veel meer vóór de speakers. Het is behoorlijk ‘in your face’ als we de M50 coaxiaal naar de DenDAC sturen. Dat up-front karakter zullen sommigen wel kunnen waarderen, maar wij ervaren het toch als vermoeiend. Zeker bij wat wilder rock-werk of minder goede opnames.

   Toch hebben we ook bezoek gehad die de DenDAC50 mooier vonden spelen dan de NAD. ‘Meer energie, meer body’ horen we naast ons op de bank. Over smaak valt niet te twisten. Interessant!

   Gerelateerde berichten

   Review – Focal Sopra no1

   Focal is een gerenommeerd merk in de hifi-wereld. En dat is helemaal niet zo gek als wij kijken naar de producten die Focal produceert. Want wat is er belangrijk? Inderdaad kwaliteit. Dat was zo, is zo en zal ook zo blijven. Maar als Focal een speaker op de markt brengt en deze de naam No1 […]

   De nieuwe Van Medevoort referentielijn

   Le Roi est Mort Vive le Roi! Onlangs heeft Ad van Medevoort de laatste hand gelegd aan de nieuwe referentiemodellen: de Q-lijn. Een bijzonder moment, want de huidige en vorige lijn kende nog geen referentieserie. De hoogste in het productgamma was de 4-lijn. Nu niet meer; de vermogende liefhebbers kunnen weer voor het hoogst haalbare […]

   QED XT25

   Review QED XT25 luidsprekerkabel

   Kabels… meestal zijn ze de sluitpost. Een broodnodige uitgave waar bijna niemand op zit te wachten. Maar helaas… ze zijn een schakel in de set. Een hoorbare schakel. Betekent dit dat u honderden tot duizenden euro’s moet uitgeven voor een fatsoenlijke signaaloverdracht? Nee… gelukkig niet. Wij testen de nieuwe QED XT25 van 7,50 per meter.

   3 reacties

   1. ik wil graag weten waar je densen aparatuur kunt verkopen, helaas heeft mijn man problemen met zijn gehoor dus klinkt het vreselijk voor hem, vandaar de vraag of iemand weet waar je het kan verkopen

   Geef een reactie

   Ga verder met deze blogpost:

   Review Mytek Manhattan II streamer – dac – pre amp

   Review Mytek Manhattan II streamer – dac – pre amp