Review Denon PMA-A110 en DCD-A110

Voordelen

 • Klinkt erg goed
 • DCD is écht heel erg fraai
 • Gebouwd als een Tank
 • Phono én dac in PMA-A110

Nadelen

 • Kan soms wat analytisch zijn
 • Afwijkende kleur
 • Geen streamer!
 • Prijs: € 3500

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Denon 110 anniversary series

  Inleiding

  Inhoud

  Denon is 110 jaar oud. En dat moet natuurlijk in stijl gevierd worden. Dat doen de Japanners met een speciale 110-Anniversary editie van een versterker én cd-speler (en een phono-cartridge trouwens). Nee: niet zozeer een 2500-series. Meer een mix van de SX-series en de 2500-serie. We gaan eens kijken hoe dat huwelijk heeft uitgepakt. 

  We hebben de Denon 2500-series twee keer op bezoek gehad. De laatste keer in onze multitest geïntegreerde versterkers. En daar scoorde de Denon prima: hoge fun factor, veel energie en punch… maar mag wellicht iets verfijnder voor de fijnproevers. Echter het totaalpakket is ontzettend interessant: analoog én digitaal. En dat voor 2500 euro.

  De Denon A110-series

  De Denon A110-series waarmee Denon zijn verjaardag viert, lijkt op het eerste gezicht identiek aan de 2500-series. Afgezien van de fraaie, grijze behuizing natuurlijk. (Nu is niet iedereen blij met de afwijkende kleur, hebben we gemerkt. Dat is te begrijpen, want matchen met een andere serie wordt nu wel lastig.). De specificaties lijken gelijk: 160 watt vermogen, PCM 1795 dac, zelfde samplingrate. Zelfde loopwerk voor de DCD, ook alleen een optische speler…. et cetera.

  Schijn bedriegt echter. De grootste verschillen tussen de 2500-serie en A110-series zitten namelijk onder de kap. Zo gebruikt de Denon A110-series vier PCM 1795 dacs – twee per kanaal – om de ruisvloer te drukken (als je dacs ‘stackt’ / stapelt is de ruisvloer te verlagen). Ook is de AL32-processing twee keer zo snel; de samplingrate is verdubbeld. Door deze truuk, hoeven de dacs minder intern om te rekenen, wat fouten voorkomt… en dat verbetert weer de weergave. Deze methode van werken zien we meer en meer. Mede door de krachtige FPGA-chips die nu te verkrijgen zijn.

  In de versterker zijn betere condensators, mooiere voedingen én betere transistoren gebruikt. Dit moet vervorming drukken en zo meer rust en verfijning brengen. Of dat is gelukt, leest u verderop.

  Denon VS Marantz

  Het is geen geheim dat Denon en Marantz in dezelfde Sound United groep vallen. Dat is ook de reden dat ze technologie delen. Echter heeft Denon wel een andere sound en aanpak dan Marantz. Gelukkig maar: eenheidsworst heeft niemand wat aan.

  Marantz heeft gekozen voor een compleet analoge versterker. Denon heeft de dac wél in de versterker aangebracht. Marantz heeft een streamer / optische speler / dac. Denon heeft een puur optische speler. Echt een andere visie op wat goed is en waar de behoefte ligt. Voor beide valt wat te zeggen.

  Wat we echter écht missen bij de Denon DCD-A110 is een streamer. Totaal geen streaming audio in deze set-up vinden we anno 2020 een beetje gek. Had het óf in de versterker verwerkt óf in de speler. Beide was prima geweest. Maar geen enkele streamingmogelijkheid… lastig te verklaren.

  De Denon DCD-A110 is dus een puur optische speler met het inmiddels bekende Sound United loopwerk. Erg fraai ding is dat. Stil, zéér accuraat en het kan niet alleen cd’s spelen, maar ook sacd en zelfs dvd-rom met files. Perfect.

  De Denon PMA-A110 heeft niet alleen analoge inputs – phono MM/MC, 3 x single ended – maar ook digitaal: 3 x optisch, coaxiaal, usb. Er is ook een externe pre-in en een recorder uit. We treffen verder natuurlijk de speaker-terminals aan. Een setje bij de Denon.

  Nu is er altijd wat te klagen. Zeker bij een apparaat van 3500 euro. We missen zelf een gebalanceerde ingang. En voor gebruikers die graag bi-wiren zou een tweede set speakeraansluitingen fijn zijn. In deze prijsklasse mag dat wel is onze mening. Verder is het gewoon compleet.

  Bij de DCD-A110 – 2999 euro – zou een streamer toch écht wel fijn zijn. De Marantz SACD-30N levert voor dat bedrag naast een optische speler met hetzelfde loopwerk, een Heos-streamer én MMM-dac. De Denon speelt beter, maar toch.

   
   

  Winkels met Denon

  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE
  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE
  Joseph Bensstraat 21
  1180 Ukkel, BE

  5 reacties

  1. Ik overweeg een nieuwe CD/SACD-speler en had de Marantz 30N in gedachte. Nu komt deze Denon 110 er bij maar jullie schrijven dat het wel goed moet matchen. Mijn versterker is een Accuphase E-213 en luidsprekers Kef Reference 205/2. Wordt dit te ‘fel’ denken jullie? Ik zou het heel erg waarderen hier een reactie op te mogen krijgen. Verder wens ik jullie een heel fijne jaarwisseling en een gezond en muzikaal 2021.

  2. Wat een mooie versterker zeg. Eerst dacht ik: ‘Jammer dat er geen streamer in zit’, maar nu denk ik dat je een streamer beter als losstaand apparaat kan hebben. Als je perse zou willen bi-wiren, dan zou je terminals kunnen aansluiten met zowel spade als bananenplug. Niet dat dat er mooi uit gaat zien 🙂

   Als zegt meer verfijning en je zou hem vergelijken met de Moon 340i, bijvoorbeeld. Is dat een vergelijkbaar soort verfijning?

   1. We geven elke review aan welke apparatuur we hebben gebruikt. Als een apparaat er niet tussen staat, hebben we hem niet in de reviewperiode gebruikt.

    De scm19 hebben we dus niet met de Denon gebruikt.

  Geef een antwoord