web analytics

Review Denon PMA-50 en DCD-50

Prijs: € 1049 per set

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs

Denon PMA-50

Inhoud

Blauwe tand

Denon PMA50 DCD50
Leuk setje zo toch? Wij spelen met de Aurelia Aniara in deze test: gaat prima!

De PMA-50 is natuurlijk het hart van de audio. Want of het nu de cd speler, playstation of tv is die u er op aansluit, de PMA-50 laat er de ruimte mee vullen. Ook al lijkt 50 watt aan de krappe kant: het is meer dan voldoende om een ruimte van 25 à 30m2 mee te vullen. Tenminste: als u de juiste luidsprekers pakt. Wij spelen in deze test met de Aurelia Aniara. Een heerlijk kritisch speakertje dat vrij gemakkelijk speelt, maar wel alles laat horen. Het gaat prima op deze set!

Ouwe jongens krentebrood

Het luisteren met de Denon voelt een beetje aan als ouwe jongens krentebrood:

“Lang niet gezien, hoe is het nou” en voor we het weten gaat het volume open. Heerlijk!

De combinatie met de DCD-50 is verbazingwekkend. Dat er uit zulke ‘relatief’ kleine apparaten, zoveel muzikaal geweld kan komen. Het voelt gewoon gek… We besluiten de bluetooth eens aan de ‘tand’ te voelen (ja, flauwe woordspeling).

Met de android smartphone krijgen we verbinding. Alleen halverwege het nummer valt de verbinding weg. Na een tweede poging krijgen we haperende geluiden. We proberen het met een ipad. Hier krijgen we verbinding, maar geen geluid. Hetzelfde geld voor de laptop. We vermoeden dat er meer aan de hand is. Als wij de versterker open schroeven zien we want er aan de hand is. Dit testmodel is al meerdere keren getest. Maar heeft zo te zien ook enkel reparaties ondergaan. Een scherp oog zal direct de sporen binnen in de versterker zien. Jammer.

PMA-50 – De DAC

Dus door naar de dac van de PMA-50. We sluiten de laptop aan met een Supra usb kabel. Voor het gebruik, wel even de juiste drivers op de computer installeren. Voor het afspelen gebruiken we Foobar. Hier hebben we wel succes. We kiezen direct voor goede muziek: Eric Clapton en The Alan Parsons Project. Beide in DSD. Het geluid is goed. Lekker warm, maar toch voldoende frisheid. Echter: het zou wel een beetje meer pit kunnen gebruiken. En we missen ook een beetje finesse.

De muziek klinkt groots en wordt breed de kamer in gestuurd. Echt niet slecht voor zo’n klein muziekdoosje. We luisteren nog even verder: wat klassiek en jazz in Flac formaat. Maar dat verandert niks aan onze conclusie.

We vragen ons af of de dac met usb de betere keuze is. Zeker als we het vergelijken met de netwerkoptie van de Marantz. Dat werkt toch wat beter. En daarbij: de PMA-50 gaat over de toonbank voor 599 euro. Maar dan bent u er nog niet. U hebt dan nog een speler nodig. (De cd-speler kost zo’n 449 euro). Denon heeft ook een netwerk speler/versterker, all-in one. Echter: deze heeft deze een prijskaartje van 999 euro.

Gerelateerde berichten

DALI Callisto

Video DALI Callisto 6C – inclusief draadloze meting

Denon PMA-50 InhoudDALI heeft na wat teasers de DALI Callisto in de markt gezet. Wij hebben de vloerstaander in handen gekregen en onderwerpen hem natuurlijk aan een grondige test. De review volgt nog, maar we willen u wel alvast een beetje het concept én de draadloze techniek uitleggen. 

DALI Rubicon 2

Review Dali Rubicon 2

Denon PMA-50 InhoudHet is zo ver… Dali heeft zijn Rubicon-serie officieel gelanceerd. En eindelijk mogen we er dan over schrijven. Wij hebben voor een test van deze nieuwe serie gekozen voor de Dali Rubicon 2 monitors. Bewust. Wij horen graag hoe de kleintjes het doen. Dat geeft namelijk vaak ook een goede indruk van de […]

19 reacties

 1. Beetje spuit 11 met zo’n late reactie.

  Maar ik zit er aan te denken om de Denon PMA 50 aan te schaffen en deze te combineren met een B&W CM1 S2 of een Focal Dome Speaker setje.

  Nu hoor ik van de fabrikanten en importeurs, dat ik beter kan kijken voor een zwaardere versterker.

  Klopt dit? Want het lijkt mij dat deze het kleinste formaat boekenplank speakers (B&W) of de satellietspeakers (Focal) toch gewoon moet kunnen aansturen? Ik zit er 3 meter van af en hoef het niet snoeihard te zetten

 2. Hoe goed is die Lyngdorf tdai 2170 nu werkelijk? Roomperfect lijkt mij erg waardevol. En lees over een icc chip tegen de loudness war. Lijkt erg interessant voor mijn rock cd’s.

 3. Beste hifi-vrienden, Ik zit te twijfelen om de PMA-50 te kopen. Nu kan ik deze voor 380 krijgen. En dat ten opzichte van de NAD3020 voor 400. Ik heb naar beide geluisterd in de winkel, gekoppeld aan twee Zensors 1.. Bijna geen verschil gehoord. Denon schijnt iets dikker in het laag te zijn. Wat ik niet erg vind. Ik wil ze gebruiken op een slaapkamer. Ook met de tablet gekoppeld. Ik hoor nu Peter Veth praten over DSD en DDFA. Heeft iemand een (liefst Nederlandse site) waar het duidelijk staat uitgelegd?
  Als laatste vroeg ik me nog af met het verschil tussen de Dali Zensor 1 en de Q Acoustics 3020. Net toen ik van plan was om de Zensor 1 te kopen hoorde ik dat dat Q-A 3020 ook erg goed zijn. Deze kon ik alleen niet beluisteren in de winkel. Weet iemand een winkel waar dat wel kan? Ik luister naar klassiek, rock (Steven Wilson), folk (Mumford & Sons). Voornamelijk rock. Dus vanuit die genres, wat is dan de grootste aanrader kwa speakers? Graag hoor ik er van!

  1. Dag Marnix!

   Ik kan je alvast verklappen dat je niet echt jouw muziek gaat vinden in het DSD-kamp. Dat is grotendeels klassiek en Jazz. Beetje Blues. Dat heeft te maken met het feit dat je het niet kan bewerken.

   DDFA is een prachtige technologie. Het zet – simpel uitgelegd – PCM direct om naar PWM. Natuurlijk vindt er wel wat sampling plaats, maar mijn ervaring is dat het ongekend schoon is. Ik speel zelf met de M12 voortrap. Erg fraai.

   Zensor is een fijne speaker. Q Acoustics ook. De verschillen zijn zeker goed hoorbaar. Ik kan niet zeggen welke beter is: dat is gewoon smaak. Jan Bol weet vast wel wat winkels waar ze staan!

 4. Ik denk dat ik me vergist heb met de Lyndorf TDAi 2170… er wordt wel gebruik gemaakt van de term Fully Digital class D amplifier, maar ik kan nergens een verwijzing vinden naar DDFA. Belangrijk verschil zo op het eerste gezicht is dat geen negatieve feedback wordt gebruikt in dit ontwerp,.

 5. Ik heb de versterker zelf gehad, vele malen beter (ook in bediening) dan de NAD D3020 en D7050 (beiden ook gehad), ik vind het echt een voltreffer van Denon het is dat ik nu een Abacus Preamp 14 met Abacus 120-60D Dolifet combinatie heb anders had ik misschien wel weer de PMA-50 (of de nieuwe DRA-100) gehad, topspul…

   1. Daar ben ik het helemaal mee eens Jaap..! Ik ben al sinds de M2 uitkwam helemaal ‘begeisterd’ van DDFA en tot mijn vreugde klinkt de C390 DD nog beter dan de M2. Net iets warmer en ook meer EQ functionaliteit wat feilloos werkt voor kleinde correcties in het mid-laag.

    Ik vind DDFA zelfs beter klinken dan Devialet. Ook meer buizen beleving maar dan met ‘slam’

    Ik vermoed dat er vanwege de overname van Zetex door CSR andere aspecten mee zijn gaan wegen wat betreft Bluesound gen2. De powernode is een absolute overachiever en heeft streaming aan boord.

    Ik kijk reikhalzend uit naar de MQA upgrade voor Bluesound en Tidal streaming.. Wellicht ook DSD..? De chipset van DDFA kan het allemaal ruimschoots aan, dat is met deze Denon producten en ook andere producten waar reeds DDFA met DSD functionaliteit op draait.

    Kortom Denon en Bluesound producten bieden heel veel value for money. Laatst nog een vriend heel blij gemaakt met deze betaalbare top producten

   2. Wel vermakelijk die heiligverklaring van het DDFA verhaal. Heb indertijd best veel plezier beleefd bij het testen van de M2 voor HVT, maar moest ook vaststellen dat het concept zeer gevoelig is voor complexe impedanties. Doordat het uitgangsfilter niet in een tegenkoppellus is opgenomen neemt de inwendige weerstand redelijk snel toe, waardoor er stevige klankmatige implicaties mogelijk zijn. Als men dat” mooi” vindt dan heb ik daar vrede mee,maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van een schakel die neutraal hoort te zijn. Behalve dat: het direct digitaal traject moet je een heel klein beetje met een korrel zout nemen, want er zitten in de signaalweg sowieso 2 ADDA trajecten……

    1. Er zijn maar weinig producten in deze prijsklasse die zo goed presteren als deze denon en bluesound versterkers. De nieuwe NAD M32 heeft ook weer DDFA aan boord. We wachten de recensies wel weer af. MQA is een standaard voorziening en er volgt meer. Wat inpedantie problemen betreft, moet ik zeggen dat ik dat niet kan vaststellen in combinatie met mijn luidsprekers. Het is overigens op de 390 DD dit in te stellen tussen 2 tot 8 ohm. Wel interessant om eens wat verder mee te experimenteren.

 6. Vergeet niet te melden Quintijn, dat deze versterker gebruik maakt van DDFA®-technologie van CSR..!
  Het is dezelfde Chipset die is gebruikt in de NAD M2 en de NAD C390DD en ook in de Bluesound Powernode.

  Wat mij opvalt is dat Denon al verder is met de integratie van DSD en volgens een recensie in The Absolute Sound (te vinden op het web) zelfs dit aankan..! It has a completely modern DAC, which will play most PCM formats up to 384kHz/24-bit, as well as DSD64 and DSD128..

  Ik vind dat ongelooflijk goed voor dit product en denk dat als je deze mini versterker eens lekker laat inspelen en aansluit op een paar grote luidsprekers met een hoog rendement van pakweg boven de 88 dB, je enorm verrast zult zijn van de hoge kwaliteit als er DSD bestanden worden afgespeeld.

  De oorspronkelijk door Zetex ontwikkelde Direct Digital Feedback Amplifier technologie is zijn tijd zeer ver vooruit en nog steeds een ‘Giant Killer’ in vele opzichten :-)

  1. Dag Peter,

   De DDFA-chip in de Denon is iets anders dan in de M2, C390 en PowerNode. Maar ja… in basis natuurlijk gelijk. En die chips klinken erg fraai vind ik. Vraag me wel af hoe ze het dac-deel hebben gedaan, want het zit toch in DDFA? Immers: Direct Digital… Ik wist niet dat DDFA native DSD ondersteunt. En volgens mij kan je DSD helemaal net direct omzetten naar PWM…

   Ben het met je eens dat Zetex erg mooie spullen maakt. Ben tikkie fan wel!

   1. Hoi Jaap, ik twijfel eerlijk gezegd ook aan het statement wat in de recensie in The Absolute Sound staat wat DSD betreft zie ook artikel in link hieronder.

    Ik volg alle ontwikkelingen met die DDFA nog steeds nauwlettend op de voet. Aangezien er ook I2S functionaliteit aanwezig is, had ik zo gehoopt dat dit vrijgegeven zou zijn op de C390DD.. De M51 heeft ook de DDFA chip en daar is middels HDMI de I2S ingang wel ontsloten. I2S klinkt vele malen beter dan USB.. Een interface welke uit gemakzucht de audio industrie is ingeslopen.. Signaal en stroom door 1 kabel.. nou ja..

    Maar wat DSD betreft, er is een broertje van de C390DD maar ik ben de naam even kwijt. Een zweeds topmerk 2 x 150 W DDFA versterker ook die al enige tijd DSD aankan. Ik geloof DSD via DoP protocol.

    http://www.theabsolutesound.com/articles/denon-pma-50-integrated-amp/

     1. Nee.. het is niet Hegel, ik zal eens kijken op de website van Hifi Klubben..

      Ja hoor! Het is Lyngdorf TDAI 2170 en kijk eens wat zij reeds met DDFA hebben uitgespookt:

      High-End USB Audio
      Want to run audio from your Windows, OS X, and Linux computer or other streaming device? This module is the prime solution for your digitally stored music.

      The High-End USB Audio module will allow for a direct connection from your computer or other streaming device into the TDAI-2170. No external or internal conversion is necessary, thus keeping the stored bit-perfect data in its original form and avoiding degradation of the audio signal. The module accepts high-resolution files up to 384 kHz/32 bit as well as DXD and DSD64 & 128.

Geef een reactie