web analytics

Review Denon PMA-1600NE

Voordelen

 • Lekker levendige weergave
 • Breed inzetbaar
 • Gunstig geprijsd

Nadelen

 • Stereobeeld mag wat groter
  • Prijs: € 1599

   Bouwkwaliteit
   Inzetbaarheid
   Weergave
   Prijs
   Denon PMA1600NE

   De Sounds...

   De PMA-1600NE heeft ons op bepaalde vlakken enorm verrast. Denk aan de levendige weergave, krachtige dynamiek en de detaillering.We horen deze signatuur zowel via de ingebouwde dac als de analoge input. Nu weet de Metrum Pavane natuurlijk wel wat meer finesse te brengen dan de ingebouwde dac. En dat is hoorbaar als we schakelen tussen de dac van de Denon en de analoge input waar de Pavane aan vastgeknoopt zit.

   Detail

   Wat we echter in beide gevallen horen, is dat de Denon weinig kleurt en opvallend veel detaillering weet te brengen. De fijne structuren van gitaarwerk, koper en nagalm komen prima door de Focals. Bij minder chique speakers valt dat effect natuurlijk wat weg. Maar dat spreekt voor zich.

   Wat we wel wat missen is ruimte in de weergave. Het geheel blijft wat hangen bij de luidspreker. Het gaat niet echt naar achteren, naar voren of opzij. Tenminste: niet zoveel als dat we gehoopt hadden.

   Dat is niet alleen het geval bij de Focals, maar ook bij de Elacs en XTZ-spirits. En zowel via de optische ingang die we gebruiken als de analoge input waar de Pavane aan vast zit. Het moet dus wel een kenmerk zijn van de Denon. Overigens hebben we dat ook gemerkt bij de duurdere PMA-2500NE.

   Gerelateerde berichten

   Review Logitech Harmony Ultimate

   Review Logitech Harmony Ultimate

   De Sounds… Inhoud 1. Inleiding2. In- en uitgangen3. FET Power4. Het DAC-board5. De set-up6. De Sounds…7. Specificaties Denon PMA-1600NEReactiesLogitech prijst de Harmony Ultimate aan als ‘meer dan een afstandsbediening’ en dat maakt(e) natuurlijk nieuwsgierig. Maakte inderdaad, want de eerlijkheid gebiedt ons te melden dat we ‘m ongemerkt alweer enige maanden in gebruik hebben. Een mooi […]

   Marantz PM10 - SA10

   Video Marantz 10-series

   De Sounds… Inhoud 1. Inleiding2. In- en uitgangen3. FET Power4. Het DAC-board5. De set-up6. De Sounds…7. Specificaties Denon PMA-1600NEReactiesWe bekijken de nieuwe Marantz 10-series die bestaat uit de PM-10 (7999 euro) en de SA-10 (6999 euro). Twee nieuwelingen die boven de 11-series zijn geplaatst. Wij lopen langs de belangrijkste kenmerken van deze zware monsters. Terug […]

   11 reacties

   1. IK heb nu een Arcam sa20 met de Cds50 aan mijn Tannoy xt8f hangen. Voor een goede match is een wat warmer klinkende versterker ideaal. KLinkt ook goed, al had van mij de klank nog wel iets voller gemogen en vrouwenstemmen iets “dikker”.
    Ook een dure MF M5si erachter gehad. Mooie volle klank, warmer midden, maar te harde sound en hoog te forward. En hoe gek het klinkt; voor mij te dynamisch. Kon niet lekker rustig luisteren.
    Dus de Arcam is denk ik een goede match. Toch ben ik wel benieuwd naar deze Denon. Iemand die er iets over kan zeggen? Was in mijn jone jaren, héél lang gleden, mijn eerste serieuze set en altijd een zwak gehouden voor dit merk, hoewel Denon natuurlijk niet meer de Denon is van toen (80-er jaren).

   2. Beste Jaap,

    Wat bedoel je met “Het enige punt van kritiek is dat we vinden dat het stereobeeld wat groter mag. Het plaatje blijft wat hangen rond de luidsprekers. Dat doen sommige concurrenten gewoon wat beter.” Mag ik weten over welke concurenten je het hebt want ik ga volgend jaar voor een versterker tussen de 1000 en 2000 euro. Heb zelf pas nieuwe entry level zuilstaanders van Focal Chora 816 aangeschaft, wat blijkt, nu hoor je toch echt wel dat mijn reciever het op bepaalde vlakken laat afweten. Ik begrijp ook wel dat je niet zomaar andere merken kan noemen ten nadele van Denon. Misschien kan je het toelichten per mail: [email protected]

   3. In de review valt te lezen: “Om andere apparaten in te schakelen, treffen we trigger-in en trigger-uit aan”. Waar zitten deze dan als ik vragen mag? Ik zie ze niet…of hebben we het hier over de ir in en out? is dat hetzelfde? Denon heeft het in zn handleiding over “andere DENON apparaten”. Waar het mij om gaat, als ik de denon aan zet, gaat mijn Cambridge streamer (uiteraard op ir aangesloten) dan ook automatisch aan? ps ben (nog) niet in het bezit van de denon, ben er wel bijzonder in geinteresseerd (nieuw of gebruikt), en dan eigenlijk in zn grotere broer, de pma 2500 NE, welke volgens mij ook geen 12v trigger heeft helaas.

   4. Ik heb de Denon PMA1600NE na aanleiding van deze test aangeschaft. Helaas moet ik concluderen dat analoog gezien er niks verandert is en zelfs een tikje te scherp klinkt in vergelijking met de PMA1500AE (12 jaar ouder in ontwikkeling).

    De D/A converter laat veel details horen maar klinkt erg vlak. Een korte test met een dragonfly en een audioquest evergreen zorgde er voor dat de ritmiek meteen weer terug was en er maar een klein beetje detail en controle verloren ging.

    Tevens een test gedaan met de DCD1500AE cd speler door deze analoog en via de D/A converter van de PMA1600NE te sturen. Het resultaat is dat analoog de cd speler warmer en ronder klinkt. Tevens zit er meer diepte in.

    Waarom Denon deze serie de “New Era” noemt is mij een raadsel. Alleen omdat er een converter in zit? “New Era” had moeten zijn dat de versterker had kunnen streamen en bijvoorbeeld spotify connect had moeten hebben.

    Op dit moment wordt de 1600ne aangeboden voor 1049,- Euro i.p.v. 1599,- wat op zich een goede deal is voor iemand die een nieuwe versterker zoekt.

    Iemand die wil upgraden van 1500AE / 1510AE / 1520AE raad ik aan een mooie separate DAC aan te schaffen.

     1. Hoi Jaap,

      Excuses voor de late reactie. Mijn systeem bestaat uit een PMA 1500AE versterker, DCD 1500NE cd-speler, Tannoy D500 luidsprekers en bekabeling van den Hul ( cs-122 / Magnum hybrid / First ultimate 2 interlink.
      Ik woon in een jaren 1900 huis met aan kamer van 4,5 bij 4 meter. Luisterpositie is ongeveer 3,5 meter van de luidsprekers.

   5. Leuke review Jaap! Ik ervaar het zelfde met mijn PMA-1500AE. Er zit heel veel kracht en dynamiek in, alleen is het “plaatje” minder breed dan dat van de Engelse concurrenten.

    Een audiofiel is wat mij betreft een scheldwoord. Ik zie het meer als een muziekliefhebber met een uit de hand gelopen hobby.

    Vergeet trouwens niet dat Denon één van de oudste hifi merken ter wereld is en wel heel erg veel kennis in huis heeft m.b.t. hifi.

    In het verleden heb ik mij ook nooit gericht op de mainstream hifi merken. Het moest altijd in de richting van merken als Linn, Micromega, Duson en vele anderen. Hierdoor heb ik nooit goed geluisterd naar de PMA1500R en kwam ik er pas later achter dat dit erg dom van mij was.

    Deze Denon series zijn simpelweg geweldige producten.

   6. Zoals de review is, en Jaap zijn bevindingen beschrijft zijn er meerdere opmerkelijke zaken waarom ik beslist niet aan Denon moet beginnen.

    Ik ben een stereo breed liefhebber, en ik wil dus niet het geluid alleen geconcentreerd bij de luidspreker hebben.
    Dit lijkt me wel een versterker voor dance en harde electro fans, want ik vermoed dat het er hard uitkomt zonder vervorming.
    De reference luisterruimte van Jaap lijkt me ook niet het probleem. Dus het is een smaak ding denk ik.

    Dan het gebruik van normale transformatoren.
    Ik heb thuis één supergoede receiver met één normale transformator erin. Uiteraard zijn mijn versterkers met een ringkern transformator een fractie beter, maar ik luister graag naar beide manieren om te ontdekken welke manier de beste is. Het zit voor een gedeelte tussen de oren om een ringkerntransformator automatisch als meest beste oplossing aan te wijzen. Daar wijs ik een Denon product niet op af.

    Dan de voorkeur voor digitaal of analoog.
    Bij mij zit het in het midden.
    Muziekbron is analoog of digitaal en het word versterkt door een analoge versterker.
    Ik reserveer me al een ongebruikte A/B klasse versterker(s) die ik ga afstoffen zodra elke fabrikant alleen maar D klasse versterkers kan leveren. Of ik laat mijn oude kanjers reviseren door specialisten. Nieuwe elko’s erin, printen vervangen, oude transistors eruit nieuwe erin, aansluitbussen schoonmaken, potmeters vervangen etc.
    Als tussen schakel een zeer goede D/A converter aanschaffen.

    En ja, wat lijken de Denon producten op die van Marantz.
    Ik ben best wel verbaast dat er audiofielen voor deze merken gaan als je bedenkt hoeveel out of the box audio merken er werkelijk zijn.

    1. Dus je bent geen audiofiel meer zodra je voor marantz of Denon kiest omdat je dan niet “out of the box” denkt.

     Geef mij dan eens de definitie van een audiofiel, wat ik persoonlijk een verschrikkelijk en zielig woord vind omdat het m.i. te vaak lijkt op een “show-off-fiel” en waarbij de hoogte van de aanschafprijs van de set doorslaggevend is voor deze benaming.

   Geef een reactie