web analytics

Review Denon PMA-1600NE

Voordelen

 • Lekker levendige weergave
 • Breed inzetbaar
 • Gunstig geprijsd

Nadelen

 • Stereobeeld mag wat groter
 • Prijs: € 1599

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Denon PMA1600NE

  In- en uitgangen

  Zoals we al een beetje in het intro hebben aangehaald, is de PMA-1600NE een behoorlijk complete versterker. We zien drie analoge ingangen, een phono-stage (MM en MC), coaxiaal-in, twee keer optisch-in, usb (voor pcm en dsd) en een analoge uitgang. Om andere apparaten in te schakelen, treffen we trigger-in en trigger-uit aan. En natuurlijk speaker terminals. Vier stuks. Deze zijn niet afzonderlijk in- en uit te schakelen. Dus meer voor het aansluiten van een extra set of bi-wiring.

  Analog mode

  Digitaal en analoog in één behuizing maken, is vaak niet een heel goed idee. Al merken we dat het steeds beter gaat. Bijvoorbeeld door usb-audio goed te implementeren. Denk aan het galvanisch scheiden van de usb-input. Dat heeft Denon gedaan. Tevens is het mogelijk bij de PMA-1600NE (net als de PMA-2500NE) de versterker in een Analog Mode te zetten. Er zijn twee standen. Wat de verschillen precies zijn, kunnen we niet achterhalen. Maar wat Denon doet, is het digitale board uitzetten (voeding naar het digitale deel gaat uit) en het display wordt uitgezet. Zo wordt hoogfrequente storing tot een minimum beperkt.

  We hebben natuurlijk geluisterd naar de verschillen tussen Analog Mode en gewone modus. Het is hoorbaar. Analog Mode geeft net wat meer rust en ruimte in de weergave. Het loont dus deze modus in te schakelen als je via een analoge ingang luistert.

  Gerelateerde berichten

  KEF LS50 Wireless

  Review KEF LS50 Wireless

  In- en uitgangen Inhoud 1. Inleiding2. In- en uitgangen3. FET Power4. Het DAC-board5. De set-up6. De Sounds…7. Specificaties Denon PMA-1600NEReactiesDe KEF LS50 is een luidspreker met een bijzondere plek in de markt. Hij is vrijwel direct omarmt door alle liefhebbers in de markt. De luidspreker oogt goed, klinkt goed en was ook nog scherp geprijsd. […]

  ATC SCM 19

  Review ATC SCM19 V2 monitor luidspreker

  In- en uitgangen Inhoud 1. Inleiding2. In- en uitgangen3. FET Power4. Het DAC-board5. De set-up6. De Sounds…7. Specificaties Denon PMA-1600NEReactiesEr zijn zo van die luidsprekermerken die je eens in je leven gehoord moet hebben. Wij denken dan spontaan aan Wilson Audio, Raidho of YG Acoustics om er maar een paar te noemen. Een ander merk […]

  11 reacties

  1. IK heb nu een Arcam sa20 met de Cds50 aan mijn Tannoy xt8f hangen. Voor een goede match is een wat warmer klinkende versterker ideaal. KLinkt ook goed, al had van mij de klank nog wel iets voller gemogen en vrouwenstemmen iets “dikker”.
   Ook een dure MF M5si erachter gehad. Mooie volle klank, warmer midden, maar te harde sound en hoog te forward. En hoe gek het klinkt; voor mij te dynamisch. Kon niet lekker rustig luisteren.
   Dus de Arcam is denk ik een goede match. Toch ben ik wel benieuwd naar deze Denon. Iemand die er iets over kan zeggen? Was in mijn jone jaren, héél lang gleden, mijn eerste serieuze set en altijd een zwak gehouden voor dit merk, hoewel Denon natuurlijk niet meer de Denon is van toen (80-er jaren).

  2. Beste Jaap,

   Wat bedoel je met “Het enige punt van kritiek is dat we vinden dat het stereobeeld wat groter mag. Het plaatje blijft wat hangen rond de luidsprekers. Dat doen sommige concurrenten gewoon wat beter.” Mag ik weten over welke concurenten je het hebt want ik ga volgend jaar voor een versterker tussen de 1000 en 2000 euro. Heb zelf pas nieuwe entry level zuilstaanders van Focal Chora 816 aangeschaft, wat blijkt, nu hoor je toch echt wel dat mijn reciever het op bepaalde vlakken laat afweten. Ik begrijp ook wel dat je niet zomaar andere merken kan noemen ten nadele van Denon. Misschien kan je het toelichten per mail: [email protected]

  3. In de review valt te lezen: “Om andere apparaten in te schakelen, treffen we trigger-in en trigger-uit aan”. Waar zitten deze dan als ik vragen mag? Ik zie ze niet…of hebben we het hier over de ir in en out? is dat hetzelfde? Denon heeft het in zn handleiding over “andere DENON apparaten”. Waar het mij om gaat, als ik de denon aan zet, gaat mijn Cambridge streamer (uiteraard op ir aangesloten) dan ook automatisch aan? ps ben (nog) niet in het bezit van de denon, ben er wel bijzonder in geinteresseerd (nieuw of gebruikt), en dan eigenlijk in zn grotere broer, de pma 2500 NE, welke volgens mij ook geen 12v trigger heeft helaas.

  4. Ik heb de Denon PMA1600NE na aanleiding van deze test aangeschaft. Helaas moet ik concluderen dat analoog gezien er niks verandert is en zelfs een tikje te scherp klinkt in vergelijking met de PMA1500AE (12 jaar ouder in ontwikkeling).

   De D/A converter laat veel details horen maar klinkt erg vlak. Een korte test met een dragonfly en een audioquest evergreen zorgde er voor dat de ritmiek meteen weer terug was en er maar een klein beetje detail en controle verloren ging.

   Tevens een test gedaan met de DCD1500AE cd speler door deze analoog en via de D/A converter van de PMA1600NE te sturen. Het resultaat is dat analoog de cd speler warmer en ronder klinkt. Tevens zit er meer diepte in.

   Waarom Denon deze serie de “New Era” noemt is mij een raadsel. Alleen omdat er een converter in zit? “New Era” had moeten zijn dat de versterker had kunnen streamen en bijvoorbeeld spotify connect had moeten hebben.

   Op dit moment wordt de 1600ne aangeboden voor 1049,- Euro i.p.v. 1599,- wat op zich een goede deal is voor iemand die een nieuwe versterker zoekt.

   Iemand die wil upgraden van 1500AE / 1510AE / 1520AE raad ik aan een mooie separate DAC aan te schaffen.

    1. Hoi Jaap,

     Excuses voor de late reactie. Mijn systeem bestaat uit een PMA 1500AE versterker, DCD 1500NE cd-speler, Tannoy D500 luidsprekers en bekabeling van den Hul ( cs-122 / Magnum hybrid / First ultimate 2 interlink.
     Ik woon in een jaren 1900 huis met aan kamer van 4,5 bij 4 meter. Luisterpositie is ongeveer 3,5 meter van de luidsprekers.

  5. Leuke review Jaap! Ik ervaar het zelfde met mijn PMA-1500AE. Er zit heel veel kracht en dynamiek in, alleen is het “plaatje” minder breed dan dat van de Engelse concurrenten.

   Een audiofiel is wat mij betreft een scheldwoord. Ik zie het meer als een muziekliefhebber met een uit de hand gelopen hobby.

   Vergeet trouwens niet dat Denon één van de oudste hifi merken ter wereld is en wel heel erg veel kennis in huis heeft m.b.t. hifi.

   In het verleden heb ik mij ook nooit gericht op de mainstream hifi merken. Het moest altijd in de richting van merken als Linn, Micromega, Duson en vele anderen. Hierdoor heb ik nooit goed geluisterd naar de PMA1500R en kwam ik er pas later achter dat dit erg dom van mij was.

   Deze Denon series zijn simpelweg geweldige producten.

  6. Zoals de review is, en Jaap zijn bevindingen beschrijft zijn er meerdere opmerkelijke zaken waarom ik beslist niet aan Denon moet beginnen.

   Ik ben een stereo breed liefhebber, en ik wil dus niet het geluid alleen geconcentreerd bij de luidspreker hebben.
   Dit lijkt me wel een versterker voor dance en harde electro fans, want ik vermoed dat het er hard uitkomt zonder vervorming.
   De reference luisterruimte van Jaap lijkt me ook niet het probleem. Dus het is een smaak ding denk ik.

   Dan het gebruik van normale transformatoren.
   Ik heb thuis één supergoede receiver met één normale transformator erin. Uiteraard zijn mijn versterkers met een ringkern transformator een fractie beter, maar ik luister graag naar beide manieren om te ontdekken welke manier de beste is. Het zit voor een gedeelte tussen de oren om een ringkerntransformator automatisch als meest beste oplossing aan te wijzen. Daar wijs ik een Denon product niet op af.

   Dan de voorkeur voor digitaal of analoog.
   Bij mij zit het in het midden.
   Muziekbron is analoog of digitaal en het word versterkt door een analoge versterker.
   Ik reserveer me al een ongebruikte A/B klasse versterker(s) die ik ga afstoffen zodra elke fabrikant alleen maar D klasse versterkers kan leveren. Of ik laat mijn oude kanjers reviseren door specialisten. Nieuwe elko’s erin, printen vervangen, oude transistors eruit nieuwe erin, aansluitbussen schoonmaken, potmeters vervangen etc.
   Als tussen schakel een zeer goede D/A converter aanschaffen.

   En ja, wat lijken de Denon producten op die van Marantz.
   Ik ben best wel verbaast dat er audiofielen voor deze merken gaan als je bedenkt hoeveel out of the box audio merken er werkelijk zijn.

   1. Dus je bent geen audiofiel meer zodra je voor marantz of Denon kiest omdat je dan niet “out of the box” denkt.

    Geef mij dan eens de definitie van een audiofiel, wat ik persoonlijk een verschrikkelijk en zielig woord vind omdat het m.i. te vaak lijkt op een “show-off-fiel” en waarbij de hoogte van de aanschafprijs van de set doorslaggevend is voor deze benaming.

  Geef een reactie