Review Denon PMA-1600NE

Voordelen

 • Lekker levendige weergave
 • Breed inzetbaar
 • Gunstig geprijsd

Nadelen

 • Stereobeeld mag wat groter
 • Denon PMA1600NE

  Inleiding

  Na de ‘brute’ 2500NE-serie met een ditto prijskaartje, is het de beurt aan de wat vriendelijker geprijsde lijn: de 1600NE. Deze versterker en cd-speler (we testen alleen de versterker) gaan voor 1500 euro over de toonbank. Het verschil… niet heel veel als we het zo zien. We bekijken de PMA-1600NE.

  De doelgroep van de Denon 1600NE-serie is vrij duidelijk: de liefhebber van een compleet product, digitaal én analoog, voor een redelijk prijskaartje. De PMA-1600NE beschikt over zowel analoge ingangen, als phono, als digitale ingangen. Inclusief USB. En om het af te maken: de dac verwerkt zowel PCM als DSD (DoP). Hierover later meer. Dit alles levert Denon voor een prijskaartje van 1500 euro. En dat is met 1000 euro minder dan den PMA-2500NE toch een mooie deal.

  We vragen ons een beetje af wat de verschillen precies zijn tussen de PMA-2500NE en de PMA-1600NE. Ja, de 2500 levert 20 watt meer (in 4 Ohm) en heeft een coax-ingang meer. En als we het zo lezen, is het display iets chiquer (oled in plaats van fluor). Maar verder zien we toch niet heel veel verschillen. Goed… laten we verder gaan kijken naar de Denon PMA-1600NE.

  Gerelateerde berichten

  Review Kemp QA Plug

  De Quantum Approach Plug noemt Kemp het. Dat klinkt heel magisch. Elektrotechnici zullen de werkwijze van deze ‘black box’ wellicht begrijpen, maar voor de leek is het pure mysterie. Toch is de technologie al van de vorige eeuw. Oude wijn in nieuwe zakken dan? 

  HEOS AVR

  Review HEOS AVR streamer – surround receiver

  Soms kom je apparaten tegen die net even anders zijn. Ander design. Andere filosofie. Of een soort fusie van allerhande andere, bestaande apparaten. Dat is bij de HEOS AVR zeker het geval. Want om te zeggen dat het gewoon een surround-receiver is, zal hem tekort doen. Het is een multiroom streamer, hdmi-hub, surround processor en […]

  Shunyata Venom

  Multitest luidsprekerkabels 650 – 1000 euro

  Hoewel draadloos enorm in opkomst is, zullen vele lezers toch gewoon gebruik maken van een kabeltje tussen de eindversterker en luidspreker. En net zoals bij luidsprekers komen kabels in vele vormen, maten en prijzen. Wij testen nu vijf luidsprekerkabels in de prijsklasse 650 euro tot 1000 euro per twee meter paar. 

  7 reacties

  1. Ik heb de Denon PMA1600NE na aanleiding van deze test aangeschaft. Helaas moet ik concluderen dat analoog gezien er niks verandert is en zelfs een tikje te scherp klinkt in vergelijking met de PMA1500AE (12 jaar ouder in ontwikkeling).

   De D/A converter laat veel details horen maar klinkt erg vlak. Een korte test met een dragonfly en een audioquest evergreen zorgde er voor dat de ritmiek meteen weer terug was en er maar een klein beetje detail en controle verloren ging.

   Tevens een test gedaan met de DCD1500AE cd speler door deze analoog en via de D/A converter van de PMA1600NE te sturen. Het resultaat is dat analoog de cd speler warmer en ronder klinkt. Tevens zit er meer diepte in.

   Waarom Denon deze serie de “New Era” noemt is mij een raadsel. Alleen omdat er een converter in zit? “New Era” had moeten zijn dat de versterker had kunnen streamen en bijvoorbeeld spotify connect had moeten hebben.

   Op dit moment wordt de 1600ne aangeboden voor 1049,- Euro i.p.v. 1599,- wat op zich een goede deal is voor iemand die een nieuwe versterker zoekt.

   Iemand die wil upgraden van 1500AE / 1510AE / 1520AE raad ik aan een mooie separate DAC aan te schaffen.

    1. Hoi Jaap,

     Excuses voor de late reactie. Mijn systeem bestaat uit een PMA 1500AE versterker, DCD 1500NE cd-speler, Tannoy D500 luidsprekers en bekabeling van den Hul ( cs-122 / Magnum hybrid / First ultimate 2 interlink.
     Ik woon in een jaren 1900 huis met aan kamer van 4,5 bij 4 meter. Luisterpositie is ongeveer 3,5 meter van de luidsprekers.

  2. Leuke review Jaap! Ik ervaar het zelfde met mijn PMA-1500AE. Er zit heel veel kracht en dynamiek in, alleen is het “plaatje” minder breed dan dat van de Engelse concurrenten.

   Een audiofiel is wat mij betreft een scheldwoord. Ik zie het meer als een muziekliefhebber met een uit de hand gelopen hobby.

   Vergeet trouwens niet dat Denon één van de oudste hifi merken ter wereld is en wel heel erg veel kennis in huis heeft m.b.t. hifi.

   In het verleden heb ik mij ook nooit gericht op de mainstream hifi merken. Het moest altijd in de richting van merken als Linn, Micromega, Duson en vele anderen. Hierdoor heb ik nooit goed geluisterd naar de PMA1500R en kwam ik er pas later achter dat dit erg dom van mij was.

   Deze Denon series zijn simpelweg geweldige producten.

  3. Zoals de review is, en Jaap zijn bevindingen beschrijft zijn er meerdere opmerkelijke zaken waarom ik beslist niet aan Denon moet beginnen.

   Ik ben een stereo breed liefhebber, en ik wil dus niet het geluid alleen geconcentreerd bij de luidspreker hebben.
   Dit lijkt me wel een versterker voor dance en harde electro fans, want ik vermoed dat het er hard uitkomt zonder vervorming.
   De reference luisterruimte van Jaap lijkt me ook niet het probleem. Dus het is een smaak ding denk ik.

   Dan het gebruik van normale transformatoren.
   Ik heb thuis één supergoede receiver met één normale transformator erin. Uiteraard zijn mijn versterkers met een ringkern transformator een fractie beter, maar ik luister graag naar beide manieren om te ontdekken welke manier de beste is. Het zit voor een gedeelte tussen de oren om een ringkerntransformator automatisch als meest beste oplossing aan te wijzen. Daar wijs ik een Denon product niet op af.

   Dan de voorkeur voor digitaal of analoog.
   Bij mij zit het in het midden.
   Muziekbron is analoog of digitaal en het word versterkt door een analoge versterker.
   Ik reserveer me al een ongebruikte A/B klasse versterker(s) die ik ga afstoffen zodra elke fabrikant alleen maar D klasse versterkers kan leveren. Of ik laat mijn oude kanjers reviseren door specialisten. Nieuwe elko’s erin, printen vervangen, oude transistors eruit nieuwe erin, aansluitbussen schoonmaken, potmeters vervangen etc.
   Als tussen schakel een zeer goede D/A converter aanschaffen.

   En ja, wat lijken de Denon producten op die van Marantz.
   Ik ben best wel verbaast dat er audiofielen voor deze merken gaan als je bedenkt hoeveel out of the box audio merken er werkelijk zijn.

   1. Dus je bent geen audiofiel meer zodra je voor marantz of Denon kiest omdat je dan niet “out of the box” denkt.

    Geef mij dan eens de definitie van een audiofiel, wat ik persoonlijk een verschrikkelijk en zielig woord vind omdat het m.i. te vaak lijkt op een “show-off-fiel” en waarbij de hoogte van de aanschafprijs van de set doorslaggevend is voor deze benaming.

  Geef een reactie

  Ga verder met deze blogpost:

  Multitest – De beste versterker voor onder 1000 euro

  Multitest – De beste versterker voor onder 1000 euro