Home Review Denon DA-300USB

Review Denon DA-300USB

13

Prijs: € ?399

Denon DA-300USB

High-res audiostreaming en computeraudio is in rap tempo de markt aan het overnemen. En terecht. Streaming en computeraudio klinkt geweldig, is flexibel op gebied van formaten én kan bijzonder gebruiksvriendelijk zijn, mits goed ingericht en geconfigureerd. We bekijken vandaag de betaalbare oplossing van Denon: de DA-300USB.

Voor ?399 haalt u met de Denon DA-300USB een dac in huis die zowel pcm als dsd kan afspelen. En als bonus krijgt u ook een hoofdtelefoonversterker erbij. Dat is geen slechte deal. Mits de dac natuurlijk ook fatsoenlijk presteert.

Coax, optisch of usb

De DA-300USB heeft zowel een drietal spdif-ingangen, waarbij er twee optisch zijn en één coaxiaal. Deze accepteren allemaal signalen tot 24 bit / 192 kHz. Ook is er een usb-input. De usb-ingang is geschikt voor pmc-signalen tot 24 bit / 192 kHz en dsd tot 5,6 MHz. Uiteraard moet u wel even een driver installeren voordat dit allemaal werk. Het installeren gaat bij ons feilloos onder Windows 7 en 8.1.

Leuk is dat dsd ook via JRiver gebitstreamd kan worden. Mocht u via een ander pakket willen werken, dan is dat natuurlijk ook geen probleem, omdat tegenwoordig meer pakketten DoP (DSD over PCM) ondersteunen. Met name voor Mac-gebruikers wel prettig, want sinds Mac OS 10.7 is dsd-ondersteuning wat lastiger dan voor deze versie. Pure Music kan het wel. Mocht u nog andere players weten die native met dsd overweg kunnen, dan horen we het graag.

Touch

Op het frontje heeft Denon het minimalistisch gehouden. Links is een aan-en-uit knopje. Rechts zien we een volumeregeling en een hoofdtelefoonuitgang. Deze accepteert de grote pluggen. Dus 5,25″. Er is echter nog een verborgen toets: deze regelt de ingang en is een oplichtend touch-knopje. Door een tikje op het logo, loopt u langs de ingangen.

Enige puntje wat we missen, is een afstandsbediening. Zeker aangezien de dac vanzelf uitgaat als er een tijdje geen signaal is. Dat is wat onhandig in bepaalde gevallen. We snappen de eco-benadering van Denon – en juichen dat ook toe! – maar tijdens onze tests hebben we wel een paar keer de dac weer moeten aanzetten. (Later is gebleken dat de eco-functie uit te zetten is door de power-knop 5 seconden in te houden). Een afstandsbediening blijft natuurlijk wel handig. Ook om coax en usb te kunnen vergelijken is het prettig als je vanaf de stoel kan schakelen. Maar goed. Geen ramp.

Staan of liggen

Denon DA-300USB (3)
Prima dacje, deze Denon DA-300USB. Oogt goed en is zeer flexibel inzetbaar.

Er zijn meer fabrikanten die het aanbieden en we vinden het wel een goed idee: een voet om de dac te kunnen kantelen. Zo kan je hem laten ‘staan’ of gewoon standaard neerzetten. In bepaalde gevallen – denk aan een vol bureau – is er geen ruimte om de dac gewoon neer te zetten op zijn vier voetjes. Negentig graden kantelen is dan een oplossing.

Chipjes

De Denon DA-300USB is gebaseerd op de PCM1795-dac van Burr Brown. Een 32-bit / 192 kHz converter met native ondersteuning van dsd. Dat verklaart ook waarom de Denon geen moeite heeft met het bitstreamen van dsd-materiaal. Verder zien we nog een PCM9211 interface, een TMS320 dsp en een Cyclone IV fpga. Het lijkt erop dat Denon via de DSP alles upsampled naar 32bit 192 kHz, maar dat kunnen we niet onderbouwen met feiten. Tenslotte nog een ARM-chip die Denon vermoedelijk voor de besturing van de dac gebruikt.

De voeding van de Denon is extern geregeld via een 15 volt adapter. Dat heeft als voordeel dat u een eigen voeding kunt toepassen – wij hebben vooral gespeeld met een Squeeze Upgrade Best of Two Worlds – en dat Denon minder aanpassingen intern hoeft uit te voeren. Denk aan afscherming. En ja: dat scheelt geld.

Spelen

Denon DA-300USB (8)
De controller-print van de Denon. Hier zit onder meer de dsp en de usb-receiver op.

We hebben de Denon zowel via een Bowers & Wilkins P7 als via ons systeem in de kleine studio laten spelen: Dion Audio T92 met twee SD60 eindversterkers en Bowers & Wilkins PM1. Bekabeling komt daar van AudioQuest en de energievoorziening van Kemp Elektronics.

We hebben de Denon DA-300USB aan de AlphaHTPC gekoppeld met een AudioQuest Carbon. We spelen zowel met JRiver MC19 als Xbmc. Op zich zit daar geen hoorbaar verschil in, maar JRiver kan dsd bitstreamen wat een voordeel is van dit pakket. Zo kunnen we ook bepalen hoe de Denon met dsd overweg gaat.

Detailrijk

Het is ons vrij snel duidelijk dat de Denon DA-300USB heel wat detail kan weergeven. De dac graaft behoorlijk diep in de bits die hij binnen krijgt en dat geeft ten opzichte van veel andere dacs in deze prijsklasse veel inzicht. Zeker als u via een hoofdtelefoon luistert. Echter ook de PM1’s laten meer horen dan we gewend zijn van andere dacs tot zo’n ?500.

Denon DA-300USB (9)
Het dac-gedeelte. Het hart is een PCM1795 van Texas (Burr Brown).

Verwar detailrijk niet met muzikaliteit, want een detailrijke dac hoeft zeker niet vloeiend, rustig en met flair en autoriteit te spelen. Dat zijn heel andere kwaliteiten. Daarmee zeggen we niet dat de Denon niet muzikaal te werk gaat: wees gerust. Dat doet hij wel. Maar één van de punten waar deze Denon wellicht beter op kan scoren is rust.

Als een opname goed is, speelt hij bijzonder lekker. Dan is het echt genieten. Daarbij laat deze Denon – mede door het detailrijke karakter – goed het verschil horen tussen dsd en pcm. Dsd is nét wat smoother en lijkt een grotere bandbreedte te hebben. PCM heeft iets meer punch, wat lekker kan zijn. We raden aan even wat testbestanden van bijvoorbeeld 2L te gebruiken om het te ervaren.

De klankbalans van deze dac gaat richting het midden en hoog. Hij is in vergelijking met een Micromega of een Musical Fidelity een tikje fris dus. En dat kan zich uiten in wat scherpte op de t’s en s’en en bijvoorbeeld drukke drum-passages. Daardoor krijg je toch de neiging om het even wat zachter te zetten. Een oplossing is de Best of Two Worlds-voeding en een goede usb-kabel of een filtertje van bijvoorbeeld iFi. Dat haalt nét een tikje scherpte weg.

Drive?

Dan even de hoofdtelefoonuitgang. Die is niet voor hele zware modellen bedoeld, hebben we gemerkt. Bij de B&W p7 gaat het prima, maar die is gemakkelijk aan te sturen. Een 300 Ohm-model zal de Denon niet echt de punch kunnen meegeven die een kritische luisteraar zal eisen. Echter, we zien niet snel iemand een high-end hoofdtelefoon in een dac van ?399 doen. Die gebruikers hebben doorgaans een eigen versterker. Kortom: voor de grote groep is deze uitgang prima.

13 REACTIES

  1. Goeiste Jaap zou je denon (kost nu 279,-?) tegenover explorere kunnen leggen en genoemde producten specificeren ( Een oplossing is de Best of Two Worlds-voeding en een goede usb-kabel of een filtertje van bijvoorbeeld iFi. Dat haalt nét een tikje scherpte weg.) en eventueel vertellen waar ik die kan krijgen? vast bedankt