web analytics

Review Denon AVR-X7200W

Voordelen

 • - Veel mogelijkheden
 • - Flexibel inzetbaar
 • - Fraai design
 • - Gebruiksvriendelijk menu

Nadelen

 • - Minder geschikt voor luisteren in stereo
 • Prijs: € 2.799

  Bouwkwaliteit
  Mogelijkheden
  Geluid
  Prijs

  Afgelopen maand introduceerde Denon een nieuw topmodel receiver, namelijk de AVR-X7200W. Het betreft een 9.2-kanaals versterker met (volgens de fabrikant) een uitgangsvermogen van 210 watt per kanaal. Inderdaad, een product dat u normaliter nooit tegenkomt op Alpha Audio, al hebben we hiervoor een verklaring?

  Denon AVR-X7200WJaarlijks komen er talloze receivers op de markt die liefhebbers van film en (in mindere mate) audio bedienen. Tot dusver zag u op Alpha Audio geen enkele recensie van dergelijke producten verschijnen. De reden hiervoor is dat we ze kwalitatief simpelweg niet goed genoeg vinden ten opzichte van stereo-versterkers. Er zijn echter genoeg lezers die naast muziek ook graag genieten van mooie games en films. Daarnaast merken we dat fabrikanten steeds betere receivers uitbrengen. Kortom, genoeg reden om vanaf nu geregeld aandacht te besteden aan receivers, al bespreken we alleen de topmodellen. We beginnen met de Denon AVR-X7200W. Deze receiver heeft een prijskaartje van 2.799 euro.

  Toeters & bellen

  Denon AVR-X7200W (1)Fabrikanten hebben de neiging om receivers helemaal vol te stoppen met toeters en bellen, waarvan het maar de vraag is of consumenten ze daadwerkelijk allemaal gebruiken. Ook de AVR-X7200W lust er wel pap van. Zo komen we op de voorkant onder meer de logo?s tegen van Dolby, DTS Master Audio, Audyssey, wifi, bluetooth, D.D.S.C., Advanced AL32 Processing, Denon Link, Spotify, Dolby Atmos, 4K en AirPlay. Kortom, zo?n beetje alles zit erop wat u maar kunt bedenken. Voor surround-liefhebbers zijn er volop interessante mogelijkheden. Hoewel we niet in de gelegenheid zijn om Dolby Atmos in de praktijk te testen – wie eigenlijk wel -, hebben we van filmliefhebbers veel positieve geluiden vernomen over dit audioformaat. Dolby Atmos is een techniek waarbij het geluid onder meer van bovenaf de luisterpositie komt. Leuk bij overvliegende helikopters en heftige neerslag! U hebt dan uiteraard wel geschikte speakers aan het plafond nodig.

  Design

  Vanwege alle mogelijkheden is deze receiver een echte duizendpoot. Toch zijn de ontwerpers erin geslaagd om een fris design neer te zetten. Aan de voorkant zijn er op het eerste gezicht alleen een aan/uit-schakelaar, groot display  en volumeregelaar voorhanden. Achter een grote klep zitten de overige bedieningsfuncties en aansluitingen verscholen, zoals een HDMI-ingang, usb-poort en hoofdtelefoonaansluiting. Wanneer we een blik werpen op de achterkant zien we een overdaad aan Denon AVR-X7200W (3)aansluitingen. Gebruikers hebben de beschikking over maar liefst zeven HDMI-ingangen. Verder zijn de ethernet-poort en wifi/bluetooth-adapter het vermelden waard. Overigens is  de AVR-X7200W beschikbaar in een zwarte en zilverkleurige afwerking.

  Bediening

  Met zoveel functies zijn we allereerst benieuwd naar de bediening. We sluiten de AVR-X7200W aan op ons 5.1-kanaals testsysteem en openen het menu. Denon loodst zijn gebruikers via een fraai bedieningspaneel door de configuratie. Opvallend is dat de fabrikant alles in ?Jip-en-Janneke?-taal uitlegt, waardoor de configuratie voor de meeste mensen Denon menugeen enkel probleem is. Nadat de speakers zijn ingesteld (eventueel via Audyssey), de juiste afspeelbronnen zijn geselecteerd en het apparaat is aangemeld op het netwerk, kan het luisteren beginnen.

  Geluidskwaliteit

  De AVR-X7200W klinkt op onze testopstelling in stereo niet verkeerd, al missen we wel wat dynamiek en detaillering in het geluid. Vooral het hoog zou naar onze mening iets gedetailleerder mogen voor een product in deze prijsklasse. De NAD T787 receiver (2.999 euro) presteert op dit gebied bijvoorbeeld een stuk beter. Duidelijk is dat dit apparaat vooral bestemd is om geluid over meerdere kanalen af te spelen. Wie deze receiver voornamelijk voor dit doeleinde gebruikt, zal veel plezier beleven aan dit product. Dankzij het hoge uitgangsvermogen knallen special effects van films en games werkelijk uit eerdere speaker. Een leuke belevenis waarbij deze receiver met ondersteuning voor Dolby Atmos en Auro-3D (tegen extra betaling) volop voorbereid is op de toekomst. Wij hebben de AVR-X7200 op onze 5.1-audioset uitgebreid getest en merkten dat deze receiver zeer veel detail uit blu-rays weet te trekken!

   

  Gerelateerde berichten

  Optoma UHD65 DLP Beamer

  Review Optoma UHD65 DLP beamer

  We testen niet zo vaak beamers bij Alpha Audio. Logisch. We zijn een medium voor audio. Maar soms is het toch wel interessant om te kijken waar we staan. Op 4K-gebied bijvoorbeeld. We testen soms bijvoorbeeld 4K blu-ray spelers. Denk aan recent nog de OPPO 203 en 205. Hoe oogt dat nu op een 4K […]

  Review Cambridge Audio TVB2

  Enige tijd geleden werd Alpha Audio door importeur Dimex geattendeerd op een naar eigen zeggen zeer elegante oplossing, waar beslist eens naar geluisterd moest worden. Het bleek te gaan om een soundbar in combinatie met een ‘wireless’ subwoofer, namelijk de Cambridge Audio TVB2.

  7 reacties

  1. Ben in bezit van de WA en zeer content met de surround beleving. Stereo muziek valt idd tegen, maar dat ligt wellicht ook aan mijn Canton Karat 770.2. Ik zoek nog naar “mid-end” staande luidsprekers die zich makkelijk laten aansturen en een goede basweergave hebben. Tips zijn van harte welkom!!

  2. Helaas is een belangrijke feature niet gebruikt, nl. Audyssey (Pro). Bij zo een apparaat is dat noodzakelijk. Denon en Audyssey zijn al jaren een goed team en het niet gebruiken van Audyssey (of een andere roomcorrectie) laat je de kamer horen, niet de audioset.

   1. Dag Ron,

    Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Equalizing is lang niet altijd beter. Je weet niet in wat voor ruimte de set staat. Als deze akoestisch is behandeld, klinkt een set met digitale room correction zeker niet beter.

  Geef een reactie