Review Denon AH-MM400 hoofdtelefoon

Voordelen

 • Vrij neutraal
 • Erg lage vervorming
 • Mooie afwerking

Nadelen

 • Is erg bronkritisch
 • Beetje weinig accessoires
  • Denon Music Maniac AH-MM400

   Wie aan een hoofdtelefoon denkt, denk vrijwel direct aan Beats, Shure of wellicht Ultimate Ears of Sony. Maar niet aan Denon. Toch heeft het merk een uitermate grote collectie ‘Music Maniacs’. Wij testen een pittig modelletje: de MM400: 429 euro aan hoofdtelefoon. 

   Wie in de prijsklasse van 400 euro opereert concurreert direct met de grote jongens. Zowel Bowers als Philips (Fidelio) als Grado, AKG, Sony als bijvoorbeeld Sennheiser heeft mooie modellen voor dat geld. Kortom: het moet kloppen: pasvorm, prestaties, levering… afwerking.

   Hout, metaal, leer

   Denon Music Maniac AH-MM400
   Strak afgewerkt. Metaal, (walnoten) hout en leer. Netjes!

   Laten we beginnen met de afwerking. Die is gewoon goed. we zien en voelen: leer, hout en metaal (aluminium). De units zitten in een behuizing van kunststof en hout. De kussen zijn van (kunst?)leer en het frame is van aluminium. De hoofdband is lekker zacht. De verstelling gaat met kleine stapjes en ‘klikjes’. Ze zijn ook genummerd, dus mocht u af en toe de hoofdtelefoon uitlenen, dan weet u waar u hem op had afgesteld.

   Comfort

   Denon heeft de pasvorm prima voor elkaar, al kennen we modellen die lekkerder zitten. Denk aan de AudioQuest Nighthawk of de Sony MDR-1A. De Denon zit gewoon goed. Maar niet bijzonder. Mensen met hele grote oren, zullen niet in de schelpen passen, want heel veel ruimte is er niet. Voor ons geen probleem.

   De hoofdtelefoon sluit wel uitstekend af. We hebben geen last van onze omgeving. Dat geeft wel rust, maar pas op in het verkeer: er kan zomaar een middenklasse sedan van achteren komen!

   Clean

   Denon Music Maniac AH-MM400
   De hoofdband is goed te verstellen. Ook genummerd om hem altijd op dezelfde stand terug te zetten.

   De weergave is behoorlijk clean. Vervorming is bijzonder laag en het subgebied is niet bijzonder aangezet. Al zit er daar wel een vleugje warmte. Geen drama.

   Als we luisteren, horen we veel inzicht, detail en geen korrel. Tenminste: als we de Denon op de Astell aansluiten. Op de Sony is het een ander verhaal. Laten we hopen dat een Xperia Z beter presteert.

   Wat opvalt is dat het stereobeeld wel erg in het hoofd zit. Dat is een kenmerk van veel hoofdtelefoons, maar veel fabrikanten zijn al bezig met het ‘naar voren schuiven’ van het stereobeeld. Dat lukt in bepaalde gevallen heel aardige en heeft als resultaat dat u meer het gevoel krijgt naar een set speakers te luisteren. Dat is met deze Denon nog niet echt het geval.

   Drive

   Denon Music Maniac AH-MM400
   Rechts en link staat aan de binnenkant.

   Belangrijk bij de Denon is dus dat u hem goed aanstuurt. We hebben de AH-MM400 aangesloten gehad op een smartphone (Sony Xperia M4 Aqua) en dat werkte eigenlijk maar matig. Bijna geen drive en suffig midden en hoog. En toch wat korrel.

   Overstappen op de Astell & Kern Ak100 werkte bijzonder goed. Deze audiofiele speler speelt met aanzienlijk meer energie, punch en openheid. De Denon komt dan echt tot leven… bijzondere transformatie.

   We luisteren bijvoorbeeld naar Steven Wilson’s nummer Raider II. Wat een kick zeg… Veel grunt, veel energie en heerlijk veel dynamiek. En we moeten toegeven: de sfeer komt beter over met een hoofdtelefoon. Elk kraakje is hoorbaar. En met name bij dit soort sferische muziek is dat een meerwaarde.

   Metingen Denon AH-MM400

   De respons is redelijk vlak, zoals het hoort in deze klasse. Met name de erg lage vervorming valt op. Daar presteert Denon erg netjes!

   Gerelateerde berichten

   Master & Dynamic MH30

   Review Master & Dynamic MH30

   De personal audio markt is ronduit booming. En al jaren. We zien elk jaar merken erbij komen. En weer verdwijnen… zo gaat dat met een ontwikkelende markt. Nu testen we een voor ons nieuw merk hoofdtelefoon: Master & Dynamic. Een merk dat importeur Quad Raad naar Nederland heeft gehaald. We zijn benieuwd hoe de Master […]

   Teufel Mute

   Review Teufel Mute hoofdtelefoon

   Zouden de duivelse Duitsers van Teufel ons weer verrassen? We zijn nog aan het bijkomen van de indruk die de Ultima 40 Active vloerstaanders achterlieten als we weer een klein doosje uit Berlijn binnen krijgen. De Teufel MUTE. een over-ear hoofdtelefoon met noise cancelling en een prijskaartje van 170 euro. Voor nog eens 30 euro […]

   Celsus Sound Companion One

   Review Celsus Companion One VS Oppo HA-2

   Waarom zou u onderweg genoegen nemen met de middelmatige geluidskwaliteit uit uw telefoon of tablet? Daar hebben we tegenwoordig gewoon portable dacs voor. En het mooie is: die kunt u thuis ook gewoon inzetten als dac voor hi-res audio. Ook handig: het zijn vaak ook opladers voor uw telefoon of tablet. We bekijken de gloednieuwe Oppo […]

   Geef een reactie

   Ga verder met deze blogpost:

   Review Denon AH D9200 over-ear hoofdtelefoon

   Review Denon AH D9200 over-ear hoofdtelefoon