web analytics

Review Denon AH D9200 over-ear hoofdtelefoon

Prijs: € 1599

Denon AH D9200

7200 en 9200

Inhoud

Denon is zo’n merk. Een solide reputatie. Op dit moment vooral in home theatre en multiroom-systemen (HEOS). We hebben meerdere reviews van het HEOS-systeem op dit platform staan. Nog geen jaar geleden verraste Denon ons met hun referentie-hoofdtelefoon, de AH-D7200. We waren hier zeer enthousiast over, de Alpha Approved was meer dan verdiend. Pakweg twee maanden geleden kregen we een bericht van Denon; of Yoshi Fukushima, Global Headphone Manager, een keer bij Alpha-Audio kon langskomen om het nieuwe flagship model aan ons te demonstreren, nog voor de marktintroductie. Onze reactie: tuurlijk! Graag!

Als Yoshi binnenkomt, heeft hij een Japans Kendozwaard bij zich, gemaakt van bamboe. Dit is ook het materiaal waarvan de oorschelpen van de AH-D9200 zijn gemaakt. Ter vergelijking heeft hij ook de AH-D7200 meegenomen, met schelpen van walnotenhout.

Yoshi is verantwoordelijk voor de productontwikkeling van Denons hoofdtelefoons. Wij vroegen hem waarom hij ervoor heeft gekozen om een nog betere én hoger geprijsde hoofdtelefoon aan het Denon-aanbod toe te voegen. De AH-D7200 was al zo goed en heeft een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Yoshi Fukushima: “de reden voor de ontwikkeling van de AH-D9200 was ons vermoeden dat beter materiaal een aanzienlijke winst zou opleveren in geluidskwaliteit. De akoestische eigenschappen van bamboe waren nog betrekkelijk onbekend, dus was het interessant om dit te verkennen. De driver kon nog verfijnder gemaakt worden. En de AH-D9200 is geheel gemaakt in Japan. Hiermee moet de AH-D9200 echt een referentiemodel worden waar alles is gedaan om de kwaliteit op het hoogste niveau te brengen.”

Under My Skin

In de video laten we al zien dat de modificaties van de Denon AH-D9200 vooral in de details zitten. Het meest in het oog springen nog de bamboe oorschelpen. Deze zorgen voor een gewichtsafname van 20 gram ten opzichte van de AH-D7200. Dat lijkt weinig maar is in de praktijk aanzienlijk. De Denon AH D9200 voelt in veel opzichten een stuk lichter en handelbaarder van de 7200. U hebt vast wel eens een stuk bamboe vastgehouden; vergelijk het eens met een stuk hout. De vezelstructuur van bamboe is luchtiger en buigzamer dan hout. Het verwerken van bamboe heeft Denon in eigen huis en in Japan ontwikkeld. Het proces van stomen en buigen, lijmen en vormen ziet er uit als ambachtelijk en precies.

Verder is het kunstleer van de oorkussens bijzonder. Dit materiaal heeft zulke goede eigenschappen dat het door cosmeticaproducenten wordt gebruikt als testmateriaal voor vrouwenhuid. In combinatie met het memory-foam moeten de oorkussens van de AH-D9200 dus zorgen voor een zijdezachte en optimale pasvorm.

De derde majeure verbetering van de AH-D9200 ten opzichte van de AH-D7200 is de driver. Het basismateriaal in beide modellen is hetzelfde, namelijk van papier. Denon noemt het nanofiber, wij noemen het papier-pulp. In de AH-D9200 is een nog fijnere structuur gebruikt voor de papieren driver. Yoshi Fukushima liet de verschillen in textuur zien en inderdaad laat de driver van de 7200 een grover patroon zien dan de driver die in de 9200 zit. In de stroboscoop-analyse zien we ook het verschil tussen materiaal en de Free Edge ophanging (vergelijkbaar met een speakerconus en de Mylar-driver die in veel hoofdtelefoons wordt gebruikt. De uitslag, respons en snelheid zijn zichtbaar groter.

Comfy

We zijn het er snel over eens; de Denon AH-D9200 zit fijn, erg fijn zelfs. Door het lagere gewicht is het draagcomfort beter dan de AH-D7200. De oorkussens zijn heerlijk zacht en omsluiten de oren zonder dat het opgesloten voelt. Bovendien heeft de D9200 twee kabels meegeleverd. Een van 3 meter en een kortere met een 3,5 mm plug voor onderweg of voor het aansluiten van een mediaspeler of smartphone.

Gerelateerde berichten

Moon 430 HA dac amp

Headphone Heaven – Deel 2: • Moon Neo 430HA D3

7200 en 9200 InhoudOp de High End-beurs in München waren dit jaar behalve draaitafels ook de hoofdtelefoons ruim vertegenwoordigd. Bijna elk merk had wel een hoofdtelefoonlijn geëxposeerd. Maar ook Personal audio is nog behoorlijk ‘trending’. En met het groeiende aanbod aan goede kwaliteit hoofdtelefoons wordt de vraag steeds relevanter of het meerwaarde oplevert om een […]

Focal Elear Hoofdtelefoon

Review Focal Elear hoofdtelefoon

7200 en 9200 InhoudFocal is hard aan de weg aan het timmeren als het gaat om personal audio. Ze hebben een paar nette in-ears, de Utopia en nu ook een betaalbaardere versie van de Utopia: de Focal Elear. Nou ja, betaalbaarder… met 1000 euro is het nog steeds wel een diepteinvestering. Maar goed… is het […]

Geef een reactie