Review Denon AH D9200 over-ear hoofdtelefoon

Voordelen

 • Klinkt ontzettend fijn
 • Zit heerlijk
 • Gemakkelijk aanstuurbaar

Nadelen

 • Prijs
 • Prijs: € 1599

  Denon AH D9200

  Onlangs hoorde uw redacteur dat mensen jonger dan 35 jaar geen idee hebben wat merken als JVC, Denon, Kenwood of Pioneer maken. Laat staan dat ze weten wat Sansui, Aiwa, Nakamichi, Luxman, Stax of Accuphase doen. Deze merken komen alle uit Japan en waren in de hoogtijdagen (de jaren 80 van de vorige eeuw) gezaghebbende bedrijven die audioproducten maakten van zeer betaalbaar tot zeer onbetaalbaar. En die gemeenschappelijk hadden; een uitgekiende engineering, breed aanbod en een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

  Audio was Big In Japan en dat zag je ook terug in merken als Mitsubishi, die naast auto’s een audiolijn introduceerde. Eigenlijk is alleen Sony nog dominant aanwezig als Audio/videomerk. Yamaha is als merk dat instrumenten en audio-apparatuur maakt en motoren, nog een van de weinige die doen terugdenken aan de conglomeraten van weleer, die alles konden maken wat er te maken viel.

  Banzai

  Japanse audio is de laatste tijd betrekkelijk onzichtbaar geweest. What you see is what you get, en dat geldt ook in de consumentenelectronica. Beeldschermen komen tegenwoordig van LG en Samsung uit Zuid-Korea. De geluidsinstallatie van weleer is nu een Sonos-systeem uit de US of A en hoofdtelefoons hebben een B op de oren geschilderd door Dr Dre.

  Massale marketing regeert. Is daar iets mis mee? Jazeker!

  Er is zoveel meer te kiezen. Niet in beeldschermen want LG en Samsung zijn inmiddels monopolisten. Maar als het gaat om muziek luisteren is de wereld zoveel groter dan die paar merken waar de massa automatisch naar grijpt. Omdat we vinden dat keuzevrijheid een groot goed is, schrijven we erover als andere merken met iets bijzonders komen. Bekijkt u onze reviews maar… genoeg te lezen!

  [nextpage title=”7200 en 9200″]

  Denon is zo’n merk. Een solide reputatie. Op dit moment vooral in home theatre en multiroom-systemen (HEOS). We hebben meerdere reviews van het HEOS-systeem op dit platform staan. Nog geen jaar geleden verraste Denon ons met hun referentie-hoofdtelefoon, de AH-D7200. We waren hier zeer enthousiast over, de Alpha Approved was meer dan verdiend. Pakweg twee maanden geleden kregen we een bericht van Denon; of Yoshi Fukushima, Global Headphone Manager, een keer bij Alpha-Audio kon langskomen om het nieuwe flagship model aan ons te demonstreren, nog voor de marktintroductie. Onze reactie: tuurlijk! Graag!

  Als Yoshi binnenkomt, heeft hij een Japans Kendozwaard bij zich, gemaakt van bamboe. Dit is ook het materiaal waarvan de oorschelpen van de AH-D9200 zijn gemaakt. Ter vergelijking heeft hij ook de AH-D7200 meegenomen, met schelpen van walnotenhout.

  Yoshi is verantwoordelijk voor de productontwikkeling van Denons hoofdtelefoons. Wij vroegen hem waarom hij ervoor heeft gekozen om een nog betere én hoger geprijsde hoofdtelefoon aan het Denon-aanbod toe te voegen. De AH-D7200 was al zo goed en heeft een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

  Yoshi Fukushima: “de reden voor de ontwikkeling van de AH-D9200 was ons vermoeden dat beter materiaal een aanzienlijke winst zou opleveren in geluidskwaliteit. De akoestische eigenschappen van bamboe waren nog betrekkelijk onbekend, dus was het interessant om dit te verkennen. De driver kon nog verfijnder gemaakt worden. En de AH-D9200 is geheel gemaakt in Japan. Hiermee moet de AH-D9200 echt een referentiemodel worden waar alles is gedaan om de kwaliteit op het hoogste niveau te brengen.”

  Under My Skin

  In de video laten we al zien dat de modificaties van de Denon AH-D9200 vooral in de details zitten. Het meest in het oog springen nog de bamboe oorschelpen. Deze zorgen voor een gewichtsafname van 20 gram ten opzichte van de AH-D7200. Dat lijkt weinig maar is in de praktijk aanzienlijk. De Denon AH D9200 voelt in veel opzichten een stuk lichter en handelbaarder van de 7200. U hebt vast wel eens een stuk bamboe vastgehouden; vergelijk het eens met een stuk hout. De vezelstructuur van bamboe is luchtiger en buigzamer dan hout. Het verwerken van bamboe heeft Denon in eigen huis en in Japan ontwikkeld. Het proces van stomen en buigen, lijmen en vormen ziet er uit als ambachtelijk en precies.

  Verder is het kunstleer van de oorkussens bijzonder. Dit materiaal heeft zulke goede eigenschappen dat het door cosmeticaproducenten wordt gebruikt als testmateriaal voor vrouwenhuid. In combinatie met het memory-foam moeten de oorkussens van de AH-D9200 dus zorgen voor een zijdezachte en optimale pasvorm.

  De derde majeure verbetering van de AH-D9200 ten opzichte van de AH-D7200 is de driver. Het basismateriaal in beide modellen is hetzelfde, namelijk van papier. Denon noemt het nanofiber, wij noemen het papier-pulp. In de AH-D9200 is een nog fijnere structuur gebruikt voor de papieren driver. Yoshi Fukushima liet de verschillen in textuur zien en inderdaad laat de driver van de 7200 een grover patroon zien dan de driver die in de 9200 zit. In de stroboscoop-analyse zien we ook het verschil tussen materiaal en de Free Edge ophanging (vergelijkbaar met een speakerconus en de Mylar-driver die in veel hoofdtelefoons wordt gebruikt. De uitslag, respons en snelheid zijn zichtbaar groter.

  Comfy

  We zijn het er snel over eens; de Denon AH-D9200 zit fijn, erg fijn zelfs. Door het lagere gewicht is het draagcomfort beter dan de AH-D7200. De oorkussens zijn heerlijk zacht en omsluiten de oren zonder dat het opgesloten voelt. Bovendien heeft de D9200 twee kabels meegeleverd. Een van 3 meter en een kortere met een 3,5 mm plug voor onderweg of voor het aansluiten van een mediaspeler of smartphone.

  [nextpage title=”Setup en Sound”]

  We hebben de Denons AH-D7200 en Denon AH D9200 getest op de Sennheiser HDVD 800 hoofdtelefoonversterker/DAC , die we ook koppelen aan de Metrum Ambre streaming bridge/Roon Endpoint. De Fostex HP-V1 portable buizen hoofdtelefoonversterker was onze draagbare keuze, evenals de Oppo R11s smartphone. Deze heeft als een van de weinige smartphones een serieuze DAC-chip en een Dirac DSP.

  Sound Denon AH D9200

  We hebben ruim een week kunnen luisteren naar de twee topmodellen van Denon. En we hebben onze review van de AH-D7200 nog eens teruggelezen. Laten we meteen maar beginnen met de onze conclusie: ja, de AH-D9200 klinkt beter dan de AH-D7200. We horen onmiddellijk dat de soundstage, de muzikale afbeelding van het geluid, breder en dieper is. De fijnere structuur van de drivers zullen daaraan bijdragen, maar we vermoeden dat de invloed van het bamboe nog groter is. Een kleine zoektocht naar de akoestische eigenschappen van bamboe leert ons dat bamboe door de luchtige vezelstructuur zeer geschikt is als akoestische diffuser. In studio’s wordt dit gebruikt om geluid gecontroleerd te laten reflecteren. Een studio die alleen bestaat uit absorberend materiaal haalt letterlijk en figuurlijk alle energie uit de ruimte (en uit musici). Eerder schreven we iets over de invloed van oorkussens en dat de oorschelp van een hoofdtelefoon in feite uw kleinste luisterruimte is.  De invloed van het materiaal van de oorkussens (memory foam en textuur van de bekleding en van de bamboe zijn onmiskenbaar. We vonden de 7200 erg goed, de 9200 is in alle opzichten de overtreffende trap. Lichter, prettiger om te dragen, natuurlijker en grootser in weergave. Daar waar de 7200 zeer lekker klinkt, wellicht een beetje gekleurd in de lagere frequenties, daar is de 9200 neutraler en ruimtelijker. En beide zijn door de lage impedantie (24 Ohm) erg makkelijk aan te sturen.

  [nextpage title=”De metingen”]

  We kunnen kort zijn: de metingen zijn uitstekend. Ultralage vervorming en een mooie respons. Het dipje in de respons is bewust erin gemaakt, laat Fukushima ons weten. Dit om te compenseren voor het oor en rust te realiseren. We zien ten opzichte van de D7200 een iets betere respons en voor nog minder vervorming. Knap!

  Specificaties Denon AH D9200

  Soort hoofdtelefoon Over ear
  Kabels Twee stuks, minijack / jack
  Driver Nanofiber FreeEdge
  Imedantie 24 ohm
  Gevoeligheid 105dB/mW
  Frequentierespons 5 – 56000 Hz
  Afwerking Bamboe, metalen en kunstleder
  Prijs 1599 euro

  Geef een antwoord