Review Denon AH-D7100 hoofdtelefoon

Prijs: € ?999

Denon AH-D7100

Echt draagbaar is de Denon AH-D7100 niet. En echt geschikt voor de moderne generatie die smartphones als muziekspeler inzet, is de D7100 ook niet. Voor wie is deze hoofdtelefoon dan wel? De kritische muziekliefhebber waarbij ‘kleuring’ niet in het vocabulair voorkomt. 

Wie denkt dat de AH-D7100 een klein stapje is vanaf de D600, zal heel snel realiseren dat dit niet het geval is. Ja, de doos oogt hetzelfde. En ja: de hoofdtelefoon ook wel. Zelfs de drivers zijn in beide gevallen 50 mm en van hetzelfde ‘Free Edge Nano Fiber’-principe. Maar al na een paar noten zult u merken dan de 7100 uit een heel ander hout gesneden is. Overigens laten de metingen dat ook zien, maar daarover later meer.

Bizar

Eigenlijk is het belachelijk dat Denon op de doos zet dat deze hoofdtelefoon geschikt is voor iPods en smartphones (iPhone). Deze hoofdtelefoon is zo veel te goed voor dit soort bronnen dat het zonder twijfel als een vlag op een modderschuit gezien mag worden. Ja natuurlijk is de iPhone en iPod een leuke speler. En we zouden zo de Grado SR80i erop aansluiten. Maar een Denon AH-D7100 van 999 euro? Nee… dat gaat ons toch iets te ver. Al zal een smartphone of iDevice deze grote jongen wel kunnen aansturen met een gemiddelde weerstand van 25 Ohm.

Hout

Dat gezegd hebbende… laten we eens kijken naar de afwerking en comfort. Opvallend is het gebruik van mahonie-hout bij de 7100. Ook zijn de aansluitingen op de hoofdtelefoon zelf wat zwaarder uitgevoerd dan bij de D600. Tevens zien we dat de D7100 wat zwaardere bekabeling heeft meegekregen en als bonus een leuke standaard om hem netjes op te bergen. Of zoals Denon het noemt: Artistic Desktop Display Stand. Ja… dat is ook een naam voor een hoofdtelefoonstandaard.

Denon AH-D7100
Het is een waar feestje om de Denon D7100 uit te pakken. Gelukkig ook om er naar te luisteren.

Het comfort is wederom uitstekend dankzij het prettige leder dat zacht aanvoelt, goed afsluit en ademt. Ook is de hoofdtelefoon met 370 gram nog vrij licht, al kennen we modellen van 190 gram. Dat verschil is voelbaar, maar wij vinden het niet storend dat de Denon net niet de 400 gram aantikt.

Flat EQ?

Op zowel de doos van de D600 als op de doos van de D7100 staat dat de hoofdtelefoon getuned is voor een vlakke respons. Dat is naar onze mening niet helemaal waar. En dat laten onze tests ook zien. De D600 meet namelijk heel anders dan de D7100. De D600 is een tikje kaal in het laag en wat rommelig in het hoog (overigens zeker niet storend of goed hoorbaar).

De D7100 meet beduidend anders (beter) door dan de D600. Het laag is bij de D7100 voller en krachtiger en het midden en hoog loopt wat gemoedelijker door dan bij de D600. Het middengebied loopt iets op (ongeveer 6 dB bij 1600 Hz), wat veelal zorgt voor een open karakter.

De vervorming is ongeveer gelijk aan de D600, tussen de 5% (tot 150 Hz) en 0,8%(vanaf 2 kHz), wat gewoon keurig is. Wij hebben geen gekke dingen gehoord tijdens onze tests. Geen rommelig laag, hard middengebied of korrelig hoog.

Verpest

Denon AH-D7100
Wat een afwerking. Mahoniehout, mooie aansluitingen… je krijgt wel wat voor die 999 euro!

We hebben de D7100 zowel getest op onze Asus Xonar Essence STX geluidskaart, als de Astell & Kern AK100 en tenslotte nog een Naim DAC-V1. De combinatie met de Astell & Kern blijkt de beste. De DAC-V1 geeft teveel laagdruk, wat zorgt voor een te warme weergave en een storende nadruk op het laag.

Wat wij hebben gemerkt tijdens de tests van de D600 en D7100, is hoe snel je went aan het niveau van deze hoofdtelefoons. Wij hebben een paar favorieten, waaronder de P3 van Bowers & Wilkins en de Grado SR80i (elk goed op zijn eigen manier), maar na de D7100 is het zeer lastig om nog zonder weemoed te luisteren naar deze midrange-modellen. Om het kort te zeggen: u bent verpest.

Ritmisch

De Denon D7100 heeft een zeer prettig open karakter met een lichte nadruk op het middengebied. Zoals eerder gezegd, geeft dit (volgens ons) een prettige sprankeling. Daarbij heeft de D7100 een zeer ritmisch karakter dat zorgt voor wat extra betrokkenheid bij de muziek. Zeker niet vervelend, ook niet op lange termijn.

Denon AH-D7100
De D7100 meet een stuk beter door dan de D600. Dat mag ook wel met dit prijskaartje.

Wat opvalt bij de diverse tests, is dat met name akoestische muziek bijzonder goed uit de verf komt. Denk aan muziek van Mumford & Sons, Birdy of Racoon. Wij hebben alle genres en natuurlijk speelt de Denon alles prima, maar met name de subtiliteit van akoestische stukken springen eruit.

Wat ook een heerlijke eigenschap is, is het krachtige, strakke en detailrijke laaggebied. Basdrums krijgen écht kick mee (als de bron dit toelaat, de Asus Xonar is geen ster op dit gebied, de AK100 wel!), waardoor de voeten al snel mee gaan tikken op de grond. Fantastisch! Niet veel staande speakers kunnen dit laag evenaren. Het is echt verslavend, dus pas op met tests. Voor u het weet bent u ?999 armer; de D600 kan dit namelijk echt niet.

Conclusie

De Denon AH-D7100 is een echt high-end product. Ja, er is een Denon-sound. En als u niet van iets meer openheid in het midddengebied houdt, moet u niet voor deze Denon gaan. Maar wie met name van akoestische muziek houdt, zal echt smullen dan deze over-ear hoogvlieger. Wij vinden het lastig nog een stap terug te doen. Want eenmaal geproefd van high-end, is het toch weer even slikken om met beide benen op de grond te staan. Zonder twijfel een aanrader.

 
 

6 reacties

 1. Beste Jaap,

  Interessante review! Je opmerking over de vergelijking met de B&W P7 maakt me nieuwsgierig. Ik heb de P7 nu bijna 9 maanden tot volle tevredenheid in gebruik, maar sta altijd open voor een upgrade. Kun je misschien aangeven in welk opzicht de AH-D7100 anders of beter is?

  1. De AH-D7100 is meer gericht op openheid in het middengebied en wellicht detail. Of de Denon écht beter is, is lastig te zeggen. Beide zijn gewoon toppers. Het is hier toch echt meer smaak dan beter en slechter.

   1. ik bedoelde of dat naar uw mening een goede aankoop is gezien dat ie bijna de helft goedkoper is en ik van akoestische muziek houd of dat u zou een ander hoofdtelefoon zou advieseren

    1. Beste Jakub,

     Ik zou de B&W P7 en de AH-D7100 even naast elkaar leggen. Ze zijn anders van karakter en het geeft inzicht in hoe in deze klasses koptelefoons anders klinken, maar niet per definitie beter.

Geef een antwoord