dinsdag, april 23, 2024
Home Review Definitive Technology D15 luidspreker

Review Definitive Technology D15 luidspreker

0

Voordelen

  • Fijne sound
  • Mooi ontwerp
  • Geschikt voor muziek én film

Nadelen

  • Niet super precies
  • Niet compleet neutraal

Prijs: € 3398

Bouwkwaliteit
Aanstuurbaarheid
Weergave
Prijs

Inleiding

Definitive Technology is niet direct een luidsprekermerk dat te binnen schiet als we u zullen vragen een top vijf van luidsprekermerken op te noemen. Het Amerikaanse merk is in 1990 opgericht en is nog steeds in privéhanden. Ze zijn overigens wel onderdeel van Sound United. En dat zorgt er nu voor dat het ook in Nederland geleverd wordt. Immers: Denon en Marantz (en Polk) vallen ook onder die groep. We testen de Definitive Technology D15 vloerstaander. 

Amerikaanse luidsprekers doen het niet altijd goed in Nederland. Of Europa zelfs. Dat heeft een beetje te maken met de sound tuning. Die is in Amerika anders dan in Europa. Ook in Azië overigens. Het is fascinerend, want dit heeft met vrij veel zaken te maken: huizenbouw, soort muziek én gewenning. Maar het schijnt dat ook het gehoor anders is (een andere ‘tuning’ en gevoeligheid).

Mede vanwege de bovenstaande reden, klinken Amerikaanse speakers soms wat vol en bassig. Niet iets waar de meeste Europeese luisteraars op zitten te wachten. Definitive Technology – en ook Polk hebben we begrepen – hebben dat ook gemerkt. En er is dus een andere sound tuning voor modellen die naar Europa komen. Het blijkt – als we Fukushima die verantwoordelijk is voor de tuning – dat de Europeese tuning het ook erg goed doet in de VS. Toch grappig om te horen.

De bouw

Definitive Technology gaat prat op zijn stijl en bouw. Het front is geheel van dik aluminium. We schatten in een halve centimeter. De kast zelf is ook lekker dik en goed verstevigd. Dat moet ook wel, want met twee actieve en twee passieve woofers staat er nogal wat druk in de kast. De twee passieve woofers zijn flinke aluminium modellen. Aan beide kanten. Zo verlaagt Definitive resonantie; ze doven dat bij elkaar uit. We zien dat wel vaker bij subwoofers.

Het échte laag komt van twee koolstof verstevigde drivers. De druk die deze opbouwen gaat dus ook naar de passieve woofers aan de zijkant van de kast. Dan is er nog een BDSS middentoner met de befaamde fase-‘paddenstoel’. Deze moet het afstraalgedrag van het midden verbeteren. Met name off-axis. Tenslotte het hoog. Dit wordt verzorgd door een off-set aluminium dome tweeter. Deze is uit het midden geplaatst om reflectie niet symmetrisch te maken en uitdoving te voorkomen.

We vinden de Demand D15 zeer netjes ogen. Het is een slanke zuil met een strak uiterlijk.

Tenslotte de voet. Hoewel niet heel groot, zorgt deze voor voldoende stevigheid en past hij keurig bij het ontwerp. Kortom: mission accomplished als je het ons vraagt. Op naar de weergave!

Winkels met Definitive Technology

Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
×