Review dCS Network Bridge

Voordelen

 • Werking perfect
 • Mogelijk de beste streamer ooit in mijn systeem
 • Ongekleurde weergave
 • Pure muziek speler

Nadelen

 • Kan niets bedenken
 • Prijs: € 3990

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  dCS Network Bridge

  Inleiding

  De afkorting dCS staat voor Data Conversion Systems en de meeste audiofielen gaan een tandje harder lopen als ze de naam dCS horen. Immers dCS heeft de naam één van de beste digitaal naar analoog conversie systemen te leveren. Liefst gebruikt in combinatie met een wordclock van dCS voor een ultiem resultaat en ultra lage jitterwaarden. De eerste stap naar een dCS systeem, of een grote stap in het opwaarderen van de eigen streaming oplossing, kan de aanschaf van een dCS Network Bridge zijn. De koppeling tussen uw digitaal opgeslagen muziek en uw DAC.

  De Network Bridge is een hardwareplatform met dezelfde technologie en App als het topmodel de Vivaldi van dCS gebruikt. In eigen beheer ontwikkeld – ook de software – en gebouwd in Engeland met een precisie die niet zou misstaan in de ruimtevaart.

  Op de Network Bridge sluit je je netwerk aan en/of een USB-schijf. U maakt connectie met muziekdiensten als Tidal en Spotify of u gebruikt Roon als platform. Desnoods Apple Airplay als u daar gelukkig van kunt worden (wij raden het af in verband met verlies van muzikaliteit). De Network Bridge werkt met een UPnP server protocol als u geen Roon gebruikt. Die server werkt snel en zoals u van dCS mag verwachten probleemloos.

  dCS Network Bridge

  Het grote aantal aansluitingen op de Network Bridge heeft alles te maken met andere dCS producten, de klokfuncties en gebruik in professionele omgevingen. Van links naar rechts op de achterzijde een dubbele AES/EBU aansluiting voor sample rates tot 192kHz op de enkele AES/EBU en 384kHz op de dubbele, een gewone S/PDIF uit via coax, een S/PDIF-2 met gescheiden data en klok, een niet geactiveerde Wifi antenne aansluiting, twee inputs voor een externe klok, netwerk RJ/45 voor gigabit ethernet, USB 2.0 en de aansluiting op het lichtnet.

  Thuis gaat u vrijwel zeker alleen de eerste AES/EBU of de S/PDIF uitgang gebruiken, de RJ/45 en eventueel de USB. Of u moet de gelukkige bezitter zijn van een dCS systeem, een DAC met gescheiden data en klok ingangen of zelfs een mooie wordclock bezitten van dCS, Grimm Audio, Esoteric en een handjevol andere makers.

  Een noot over een wordclock: een dCS nog verder uitdiepen kan eigenlijk alleen maar door en externe klok toe te voegen. Het resultaat is een groter stereobeeld, meer definitie, meer rust, minder digitale artefacten, meer details, van alles iets meer in positieve zin. Een kostbare upgrade maar wie ooit een externe klok gebruikte weet dat er geen weg terug is.

  Het hart van de dCS Network Bridge

  Het hart van de Network Bridge is een krachtige FPGA waarin alle digitale omzettingen en de besturing plaatsvinden. Files kunnen afgespeeld worden tot 24-bit bij 384kHz in de belangrijkste Codec’s en native of DoP DSD64 en DSD128. De FPGA kan DXD of DSD omzetten naar PCM 176.4/192 of 88.2/96kHz voor de aangesloten DAC. De MQA core decoder aan boord doet de eerste unfold naar 88.2 of 96kHz, afhankelijk van de file. Wie een DAC bezit die maximaal 96kHz aankan stelt de AES/EBU of de S/PDIF uitgang in op die waarde en de Network Bridge past de sample rate voor u aan.

  Als je dCS loslaat op een ontwerp dan weet je zeker dat de voedingspanning van het digitale circuit losstaat van het klokcircuit voor de laagste jitterwaarde, dat het aantal benodigde spanningsregelaars voor high end weergave aanwezig is en dat je de Network Bridge eenvoudig kunt upgraden naar de laatste firmware.

  Tenslotte even de kleuren en prijs… De dCS Network Bridge is leverbaar in zilver of zwart, meet 36 x 24,5 x 6,7cm en weegt 4,6 kilo, de afwerking is perfect en aan de voorzijde is een bescheiden blauwe LED de enige onderbreking van het frontpaneel. Zoals vaak bij dit soort apparaten zet je hem eigenlijk nooit uit en dan is het fijn dat de Network Bridge in rust maar 6,5 Watt verbruikt. De prijs voor de dCS Network Bridge is € 3.990,-.

  Opstellingen

  Het beluisteren is gedaan in twee opstellingen waarbij in de kleinste set gebruik is gemaakt van een Metrum Acoustics Adagio DAC en Forte eindversterker, gekoppeld aan Falcon LS3/5a weergevers, en in de tweede opstelling staat een Metrum Acoustics Pavane DAC, een Audia Flight Strumento No.1 lijnversterker en een Pass Labs X250.5 eindtrap.

  In deze set PMC fact.12 luidsprekers gecombineerd met Townshend Supertweeters. In beide sets staat normaliter een Metrum Ambre streamer gekoppeld aan de DAC’s via de eigen I2S van Metrum. Met de dCS Network Bridge wijk ik verplicht uit naar AES/EBU en S/PDIF.

  Muziek halen we van een Melco N10 Music Library, voor de kleine opstelling via switches over de LAN poort, in de grote set staat de dCS rechtstreeks op de Melco Player ethernet poort. Deels maken we gebruik van de UPnP renderer functie in de dCS, het grootste deel van de tijd staat de Network Bridge als Roon endpoint te werken.

   

  Winkels met dCS

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Rhapsody Audio

  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, AF

  Contact

  1 reactie

  1. Prachtige review van een interessante bridge van een mooi merk.
   Inderdaad super simpel in te passen in een bestaande installatie ook als die niet van dCS is. Dat heb ik een maand of 9 geleden dan ook in onze setup gedaan. Bij ons klonk de dCS echter “koud” om niet te zeggen klinisch (over AES/EBU) in vergelijking met onze Auralic Aries G2.
   Zal te maken hebben met de set-up, de vorm van de dag en met persoonlijke voorkeuren!!

  Geef een antwoord