web analytics

Review dCS Bartok streamer – headphone amp

Voordelen

 • Klinkt geweldig...
 • écht geweldig
 • Discreet design
 • Flexibel zonder concessies
 • Upgradable

Nadelen

 • Hij is niet van ons! :-(
 • Geen eigen app voor Android
 • Hij is niet van ons...
 • dCS Bartok

  Inleiding

  dCS is een typisch Brits, eigenwijs high-end merk. Het bedrijf maakt al – meer dan – dertig jaar digitaal naar analoog omzetters. Maar niet op de standaard manier waarbij er een dac-chip van TI, Wolfson of bijvoorbeeld ESS wordt gebruikt. Nee… dCS heeft zijn eigen ring-dac. Een vernuftig ontwerp waarbij voor elke waarde een willekeurige samenstelling van weerstanden wordt gebruikt. Hoe dat precies werkt, kunt u in ons verslag van het fabrieksbezoek lezen. In deze review gaan we vooral in op de nieuwe Bartok hoofdtelefoonversterker, pre-amp, streamer en dac… een heel erg veelzijdig apparaat. Maar kan het ondanks de vele taken nog steeds op ‘high-end’, dCS-niveau spelen? 

  All-in-one producten lijken een behoorlijke opmars te maken de laatste jaren. Eén van de merken die dat goed voor elkaar heeft, is Hegel. De H190, H360, H590 en bijvoorbeeld de Hegel Röst zijn stuk voor stuk zeer geslaagde modellen. NAIM heeft het spelletje ook goed door. Kijk maar naar de nieuwe Uniti-lijn. Geen miskoopjes zullen we maar zeggen.

  dCS is natuurlijk van een totaal andere klasse. Maar ook hier zijn alleskunners in het assortiment te vinden. Denk aan de Vivaldi One. Een zeer hoogwaardige oplossing voor wie een streamer, dac en pre-amp in één zoekt.

  De Bartok is geen Vivaldi One. Het zit qua niveau daaronder. Al is dat zeer relatief bij dCS, want de Bartok is met 11.900 euro geen investering die iemand zo even doet. Maar weet dat het in feite drie apparaten in één doos zijn en dat we het dus hebben over 4000 euro per apparaat. Ja: veel geld, maar dat is wel een ander verhaal. Toch? Overigens is de hoofdtelefoonversterker ook nog een optie. De Bartok komt dan op 14.250 euro.

  Upgraden

  Fijn aan een product als de dCS Bartok, is dat het altijd nog mogelijk is te upgraden. Dit gaat in de vorm van software – gratis – of een hoofdtelefoonversterker (in dit geval) of een externe clock. Bij de laatste upgrade laat dCS zijn studio-roots zien. Immers: in studio’s staat vaak een centrale clock die de digitale keten synchroon laat werken. Cruciaal voor goede opnames en reproductie.

  Doosje en bediening

  Hier kunnen we kort zijn. De bouwkwaliteit en afwerking van de Bartok is net als bij andere dCS-apparatuur gewoon top-notch. Spannend? Nee… maar wel strak, degelijk en in zekere zin chique omdat het zo understated is. Links een helder display (niet echt af te lezen op meer dan 2 meter), in het midden de cruciale toetsen voor bediening en rechts de hoofdtelefoon-aansluiting en volumeknop. Klaar.

  Achterop treffen we een sloot aan koppelingen. Van dubbel AES, coaxiaal, optisch, bnc en USB (asynchroon) tot ethernet. Daarnaast treffen we nog bnc-aansluitingen aan voor de clock-functie. En natuurlijk de analoge uitgangen (xlr en cinch) en de gebalanceerde hoofdtelefoon-uitgang. Dit is een 4-pins connector. Geen grote jack-input. Dat is even opletten, want lang niet alle hoofdtelefoons hebben een stereo balanced aansluiting.

  De bediening kan natuurlijk ook via de app. dCS heeft geen eigen app in de Android store staan. Maar het werkt feillooos via BubbleUPnP of een andere UPnP app. Daarnaast is er ROON. Wij hebben vooral via ROON gewerkt. Puur omdat het fijner werkt én beter klinkt. Focus, ruimte… verfijning… gewoon beter via ROON. Punt.

  Gerelateerde berichten

  Isoacoustics

  Video Isoacoustics luidspreker supports

  Inleiding InhoudBij Alpha Audio testen we niet vaak tweaks. Maar als er een duidelijke uitleg mogelijk is van de werking, wordt het een ander verhaal. En dat is zonder meer het geval bij deze speaker supports van Isoacoustics. We bekijken de Gaia en Aperta speaker supports. 

  Audioquest Niagara 5000

  Review Audioquest Niagara 5000 power conditioner

  Inleiding InhoudEnergie is de basis van elke set. Het is onze mening dat als de energietoevoer niet goed is, een systeem nooit optimaal presteert. Wij horen een duidelijk verschil in rust en transparantie als we onze energiebehandeling weghalen. Ruwer hoog, minder lucht, minder punch… Feit is echter dat niet elke set gelijk reageert op energiebehandeling. […]

  4 reacties

  Geef een reactie