web analytics

Review dCS Bartok streamer – headphone amp

Voordelen

 • Klinkt geweldig...
 • écht geweldig
 • Discreet design
 • Flexibel zonder concessies
 • Upgradable

Nadelen

 • Hij is niet van ons! :-(
 • Geen eigen app voor Android
 • Hij is niet van ons...
 • Prijs: € 14250

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  App
  Weergave
  Prijs
  dCS Bartok

  Inleiding

  dCS is een typisch Brits, eigenwijs high-end merk. Het bedrijf maakt al – meer dan – dertig jaar digitaal naar analoog omzetters. Maar niet op de standaard manier waarbij er een dac-chip van TI, Wolfson of bijvoorbeeld ESS wordt gebruikt. Nee… dCS heeft zijn eigen ring-dac. Een vernuftig ontwerp waarbij voor elke waarde een willekeurige samenstelling van weerstanden wordt gebruikt. Hoe dat precies werkt, kunt u in ons verslag van het fabrieksbezoek lezen. In deze review gaan we vooral in op de nieuwe Bartok hoofdtelefoonversterker, pre-amp, streamer en dac… een heel erg veelzijdig apparaat. Maar kan het ondanks de vele taken nog steeds op ‘high-end’, dCS-niveau spelen? 

  All-in-one producten lijken een behoorlijke opmars te maken de laatste jaren. Eén van de merken die dat goed voor elkaar heeft, is Hegel. De H190, H360, H590 en bijvoorbeeld de Hegel Röst zijn stuk voor stuk zeer geslaagde modellen. NAIM heeft het spelletje ook goed door. Kijk maar naar de nieuwe Uniti-lijn. Geen miskoopjes zullen we maar zeggen.

  dCS is natuurlijk van een totaal andere klasse. Maar ook hier zijn alleskunners in het assortiment te vinden. Denk aan de Vivaldi One. Een zeer hoogwaardige oplossing voor wie een streamer, dac en pre-amp in één zoekt.

  De Bartok is geen Vivaldi One. Het zit qua niveau daaronder. Al is dat zeer relatief bij dCS, want de Bartok is met 11.900 euro geen investering die iemand zo even doet. Maar weet dat het in feite drie apparaten in één doos zijn en dat we het dus hebben over 4000 euro per apparaat. Ja: veel geld, maar dat is wel een ander verhaal. Toch? Overigens is de hoofdtelefoonversterker ook nog een optie. De Bartok komt dan op 14.250 euro.

  Upgraden

  Fijn aan een product als de dCS Bartok, is dat het altijd nog mogelijk is te upgraden. Dit gaat in de vorm van software – gratis – of een hoofdtelefoonversterker (in dit geval) of een externe clock. Bij de laatste upgrade laat dCS zijn studio-roots zien. Immers: in studio’s staat vaak een centrale clock die de digitale keten synchroon laat werken. Cruciaal voor goede opnames en reproductie.

  Doosje en bediening

  Hier kunnen we kort zijn. De bouwkwaliteit en afwerking van de Bartok is net als bij andere dCS-apparatuur gewoon top-notch. Spannend? Nee… maar wel strak, degelijk en in zekere zin chique omdat het zo understated is. Links een helder display (niet echt af te lezen op meer dan 2 meter), in het midden de cruciale toetsen voor bediening en rechts de hoofdtelefoon-aansluiting en volumeknop. Klaar.

  Achterop treffen we een sloot aan koppelingen. Van dubbel AES, coaxiaal, optisch, bnc en USB (asynchroon) tot ethernet. Daarnaast treffen we nog bnc-aansluitingen aan voor de clock-functie. En natuurlijk de analoge uitgangen (xlr en cinch) en de gebalanceerde hoofdtelefoon-uitgang. Dit is een 4-pins connector. Geen grote jack-input. Dat is even opletten, want lang niet alle hoofdtelefoons hebben een stereo balanced aansluiting.

  De bediening kan natuurlijk ook via de app. dCS heeft geen eigen app in de Android store staan. Maar het werkt feillooos via BubbleUPnP of een andere UPnP app. Daarnaast is er ROON. Wij hebben vooral via ROON gewerkt. Puur omdat het fijner werkt én beter klinkt. Focus, ruimte… verfijning… gewoon beter via ROON. Punt.

  Gerelateerde berichten

  analoog uit Dune HD Max

  Review Dune HD Max mediaspeler

  Inleiding InhoudDune is al een tijd actief in de wereld van netwerkspelers. Het merk heeft zich altijd gericht op het hogere segment. Mede door een blu-ray speler in te bouwen, of harde schijven in te bouwen. Al dan niet hot-swappable. Het bedrijf maakt uitsluitend gebruik van Sigma-chips. Waarschijnlijk omdat deze het toelaten de interface behoorlijk […]

  Reveel

  Reveel hoofdtelefoon booster

  Inleiding InhoudTips van lezers vinden we altijd leuk. Dro wees ons op de Reveel, een controversieel apparaatje wat het geluid van elke hoofdtelefoon moet verbeteren. Een video legt uit dat het zorgt voor meer detail, meer openheid en meer beleving. Wij hebben hem aangevraagd en getest.

  4 reacties

  Geef een reactie