Review Daudio S1 open dipool luidspreker

Daudio S1 open dipool

Luisteren

Zoals we al bij het intro aan hebben gegeven is het lastig – en wellicht wat saai – om een review te schrijven over een product dat in feite geen klank heeft. De Daudio S1 is een speaker die naar onze mening dicht in de buurt komt van geen klank. Het laag is perfect in balans met het midden en hoog. En dan zowel op gebied van lineair klankgedrag als detail en snelheid.

Ook zacht mooi

Er zijn twee zaken die opvallen bij de Daudio S1. Deze open dipool kan snoeihard zonder in de compressie te schieten. Dat is op zich knap. En met name bij films bijzonder leuk. Al zullen de buren het vaak minder waarderen.

Wat echter knapper is, is dat deze set ook zacht gewoon heel erg goed klinkt. Het laag blijft overeind, het midden blijft te volgen en het hoog blijft sprankelen. Niets zakt in. Bij veel basreflex-systemen zakt het laag in elkaar onder een bepaalde grens. Dat is gewoon niet het geval bij deze S1. Opvallend…

Verder dan specs?

Als we wat gekke test-tracks draaien, merken we dat we het gevoel hebben dat de speaker veel verder gaat dan de 30 Hz die Daudio opgeeft als ondergrens. Bij een track als Humble horen we ongekend strak en diep laag. Een speaker die dat ook kan is de Grimm LS1-serie of bijvoorbeeld de Bowers & Wilkins 803 D3 die we ook in deze set-up hebben getest.

Wat de heren van Daudio – Jeroen en Hans – ons hebben uitgelegd is dat de AudioTechnology-woofers laag heel anders brengen. Sowieso is het oppervlak met vier keer 15-inch heel groot, waardoor er veel lucht wordt verplaatst, maar ook de snelheid en controle van de woofer werkt mee. De punch en controle is echt bijzonder in deze speaker.

Niets fout?

Is er dan niets fout aan de weergave? Nou, naar onze mening niet echt. Wij zijn wel gecharmeerd van de autoriteit, finesse en coherentie waarmee de Daudio S1 speelt. Tel daar neutraliteit bij op en je hebt ons in je kamp…

Er zijn wel wat collega’s langs geweest die niet direct gepakt werden. Wellicht omdat de S1 gewoon een raam is naar de muziek en dus niets mooier maakt, grootser presenteert of ‘opleukt’. En sommige speakers doen dat wel. Als je daar dus aan gewend bent, kan het even afkicken zijn…

Gerelateerde berichten

Musical Fidelity M1 CLiC

Preview Musical Fidelity M1 CLiC

Van Musical Fidelity-importeur Viertron heeft Alpha Audio de M1 CLiC ter review gekregen. De M1 CLiC is een netwerkspeler (digital streamer), uitgebreide DAC en voorversterker tegelijk. Kijken we aan de achterzijde dan zien we aansluitmogelijkheden te over. Voor dit moment alvast een blik onder de kap en natuurlijk de belangrijkste specificaties.

Sony PS HX500

Review Sony PS HX500 platenspeler

Het moest er een keer van komen; de eerste review van een platenspeler op Alpha-Audio! Wel doen we dat op de Alpha-manier: we testen de Sony PS HX500: een platenspeler waarmee u vinyl kunt digitaliseren in PCM en DSD.  Dus geen geheel analoog apparaat, maar een met hi-res digitale audio-functionaliteit. We zijn benieuwd!

Bowers 707 S2

Video Bowers & Wilkins 707 S2 monitor luidspreker

We hebben de gloednieuwe Bowers & Wilkins 707 S2 in huis. Een luidspreker die de ‘legendarische’ Bowers CM1 opvolgt. De nieuweling gaat voor 499 euro per speaker de winkel uit. Exclusief stands. Dat maakt hem iets duurder dan de CM1. Maar u krijgt nu wel een continuum unit, een nieuwe tweeter én een mooier kastje… 

11 reacties

    1. Het is het afstraal gedrag wat zoveel beter tot zijn recht komt.
      Ik heb de S1 nu al in verschillende ruimtes gehoord, het blijft fenomenaal.
      Realistische weergave, en die je dan niet snel vergeet.

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

AudioQuest NRG-Y en Z

AudioQuest NRG-Y en Z