Review Dali Rubicon 2C

Voordelen

 • Gebruiksgemak
 • Fijne en ruimtelijke klank
 • Dynamisch en snel
 • Veel aansluitmogelijkheden

Nadelen

 • Weergave iets gekleurd, aan de warme kant
 • Sound Hub en Bluesoundmodule zijn verplichte nummers
 • Prijs: € 4650

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  App
  Weergave
  Prijs
  DALI Rubicon 2C

  Inleiding

  Op de iEar 2019 maakten we al kennis met de actieve Dali Rubicon 2C. Of korter: de actieve Rubocons. Het was in letterlijke zin een showstopper. HOE kan zoveel geluidsdruk komen uit die kleine kastjes? De wow-factor is zonder meer hoog. Of een goede eerste indruk ook een goede review oplevert? Lees snel verder!

  In 2014 introduceerde Dali de SMC-technologie voor zijn drivers/woofers die toepassing vonden in de Epicon en de Rubicon. Het businessmodel van Dali is op dit punt vrij simpel: hoe meer SMC, hoe hoger geprijsd. En dat horen we goed terug. De topmodellenlijn Epicon doet zijn naam eer aan. Deze luidspreker serie heeft high end audio naar een betaalbaar prijsniveau gebracht. Nu is ‘betaalbaar’ een relatief begrip, maar lees onze review van de Epicon 2 en u begrijpt wat we bedoelen. Bij onze review van de Rubicon waren onze verwachtingen hooggespannen en om eerlijk te zijn werden die niet helemaal ingelost. Het kan natuurlijk liggen aan de match tussen de gebruikte versterkers en de Rubicon. Of een te hoge verwachting natuurlijk. Want het is wél een goede speaker…

  Alea iacta est

  Dali is Deens en in de Scandinavische traditie is het een merk zonder veel poeha en opsmuk. In de naamgeving zit de ambitie verborgen; de Rubicon is het riviertje dat Julius Caesar overstak na zijn Gallische veldtocht en vervolgens de macht overnam in Rome. Er is geen weg terug. Met de Rubicon C-serie heeft Dali feitelijk de serie gecompleteerd door de speakers tot een actief systeem te maken; met de Rubicon C hebt u een combinatie van de Rubicon speaker, de versterker- en draadloze techniek van de Callisto (waarbij de naam is afgeleid van één van de nimfen uit de Griekste mythologie) en de Sound Hub voor het streamen en de overige electronica. Dali heeft de Rubicon 2 (monitor) en Rubicon 6 (vloerstaander) voorzien van de actieve techniek die Callisto bevat. Dat maakt deze review relatief simpel, want over de ins en outs van de (draadloze) techniek in de Callisto hebben we in de review van de Callisto 6 uitgebreid verslag gedaan.

  Aansluiten en spelen maar

  De Dali Rubicon 2C is inderdaad een kruisbestuiving tussen de Rubicon 2 monitor en ‘Bluesound inside’, met de Sound Hub als spelverdeler. We zien natuurlijk ook de designsuccessen van Callisto terug. Denk aan de Led-strips onder de drivers, die bij het aanzetten een beetje doen denken aan de car-Kitt van Knight Rider.

  Net zoals bij de Callisto is installeren een eitje. En ook als we de speakers gedurende de test verplaatsen, vindt de Sound Hub de speakers onmiddellijk als ze weer zijn aangesloten. De Rubicon 2C heeft overigens geen touch-volume op de speaker, zoals de Callisto. Aan de achterzijde zien we een aansluiting voor stroom, een link/connect knop, een RCA-ingang als u de Rubicon 2C gebruikt als actieve luidspreker zonder de Sound Hub. In dit geval speelt de speaker op een vast volume; let erop dat u de goede uitgang van uw voorversterker gebruikt (met volumeregeling), anders roostert u uw oren.

   
   

  Winkels met DALI

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  16 reacties

    1. Sorry Jaap, niet helemaal met je eens…….ik heb persoonlijk nog nooit een echt mooie aktieve high end set gehoord….Maar wat niet is kan nog komen.
     Wel een leuk verhaal!! Dank ?

   1. Dat is maar hoe je het bekijkt. Inderdaad is er bij de meer bekende merken minder keuze. Ascendo is een merk in het topsegment en Dynaudio in het meer betaalbare segment. Zoek het meer in de professionele audio voor in de studio en er u komt merken tegen als Genelec, HEDD, Yamaha pro, Quested, Neumann, PSI, Adam, KRK, ATC, Focal, Grimm, Geithan. De midfield-monitoren zijn goed te gebruiken in de luisterruimte thuis; nearfield monitoren zijn voor een luisterafstand tot 1 meter. Keuze genoeg, alleen moet je er misschien wat meer moeite voor doen om ze te vinden. Op Alpha-Audio hebben we verschillende actieve speakers getest in diverse prijsklassen: PSI, Geithan, Asecondo, Grimm, ATC, Quested.

  1. Ik begin dat actief ook steeds meer interessant te vinden. Geen losse versterkers, netwerkspelers etc meer. Qua prijs dan vergelijkbaar met passief. Een interessant alternatief voor de Dali’s misschien ook de nog uit te komen Buchardt A500 met ingebouwde DSP processor.

   1. Ik ben al lang een voorstander van actieve monitoren. In de studio is dit inmiddels de standaard. Op Alpha-Audio hebben we een aantal mooie exemplaren uit de pro-audio getest: de Quested V2108 https://www.alpha-audio.nl/review/review-quested-v2108-monitor-speakers/ of de Dynaudio Excite 14A https://www.alpha-audio.nl/review/review-dynaudio-excite-x14a/

    Ook de moeite waard zijn de Yamaha actieve speakers; zeker uitgevoerd met Musiccast is er meteen een goed werkende streaming- en multiroom bij. En de monitoren van HEDD en Genelec. De meeste pro audio actieve monitoren hebben een XLR-ingang, geen streamer of multiroomtechniek aan boord. Die zult u apart moeten aanschaffen.

  2. Leuk dat een actief systeem getest wordt. In het artikel wordt een aantal vergelijkbare systemen genoemd maar er zijn er inmiddels veel meer: Dynaudio met Xeo en Focus XD, Elac, System Audio. Afgelopen zaterdag de System Audio SA Legend 40 Silverback beluisterd bij Wifimedia, erg mooi! Misschien kan Alphaaudio een keer een test doen van vergelijkbare systemen wat betreft prijs.

      1. Om aan het lijstje toe te voegen. De audio pro A36 valt ook onder de 1000 maar dan met streaming en hdmi arc wat argon audio weer niet heeft. Begint toch een aardige multi test met meerdere prijsklassen te worden zo!

  Geef een antwoord