web analytics

Review DALI Opticon 8

Voordelen

 • Zeer complete sound
 • Detailrijk
 • Hoge fun-factor

Nadelen

 • Groot en niet mooi
 • Pas op met matige opnames
 • Prijs: € 2600 per paar

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Sound
  Prijs
  DALI Opticon 8

  Inleiding

  DALI heeft vorig jaar de Opticon-lijn toegevoegd aan het gamma. Een serie onder de Rubicon die weer net onder de Epicon staat. Lekker helder. Wij testen de grootste uit de Opticon-lijn: de DALI Opticon 8. Een serieuze ‘big boy’.

  DALI moet gedacht hebben: “we gaan gewoon voor de puristische natuurwetten. Wie veel laag wil hebben, zal gewoon voor een grote speaker moeten gaan!”. Want eerlijk is eerlijk: de DALI Opticon 8 is een grote speaker.

  Het voordeel van een grote speaker is dat een fabrikant grote units kan plaatsen. En meerdere. En dat heeft als voordeel dat het veel lucht kan verplaatsen. En u weet wel wat dat betekent: écht diep laag met veel energie. Kortom: op het eerste gezicht is de Opticon 8 een échte fullrange speaker.

  De Opticon-lijn

  We hebben eerder de Opticon 5 getest. Dat was net na de lancering van deze nieuwe luidsprekerlijn van het Deense DALI. In deze lijn zijn zeven luidsprekers opgenomen. Een Opticon 1 en 2 bookshelf. Dan de Opticon 5, 6 en 8. Dat zijn drie vloerstaanders. Tenslotte nog de Vocal (center) en de LCR. Dat zijn een soort on-wall luidspreker. Handig voor surround bijvoorbeeld.

  14 reacties

  1. Je had het voor mijn muziek, slecht opgenomen metal, over een buizenversterker. zijn wel prijzig met weinig vermogen bv de unison simple italy. Kan zoiets wel met rock en metal? Niet veel dealers die dit verkopen.

  2. Ik vond het prachtig afgewerkte speakers. Maar helaas de klank. Deze zijn echt genadeloos voor mindere opnamen. En geen body of warmte. Wel heel mooie balans, maar helaas de overheersende “brightness”.
   Met mijn muziek en smaak, warm klinkend vooral warmer klinkende vocalen, is misschien een vintage speaker wel het beste. Heel lang geleden een Kef Reference Model Two gehoord. ks was er werkelijk helemaal weg van. Dat was mijn sound! Maar helaas als student was het onbetaalbaar. Nu zie je ze geregeld op MP verschijnen. Maar is na zoveel jaar, zeker 16 jaar, dit nog een goede aankoop? Hoe beoordeel je de staat van de tweeter en bassdriver?

  3. Inmiddels de Tannoy xt6f gehoord. Waarom wordt deze speaker zo goed getest? Ik heb nog nooit zo’n Schelle speaker gehoord!

   Blijft nog over MA silver 6, q acoustisch 3050 en concept 40 en Dalí zensor 7

  4. Dank voor uw antwoord. Ben niet zo enthousiast over het uiterlijk van q acoustics. Hou ook niet van dat glanslak. Nog nooit een Dali gehoord. Zit 1 dealer in mijn provincie. Maar eens gaan luisteren. Is de grotere zensor 7 qua klank vergelijkbaar met de 5? Ik hou van een full bodied sound met wat warme vocalen. Niet alsof je naar snijdend glas zit te luisteren.

   Jullie testen zijn erg handig. Bij de meesten wordt alles alleen maar de hemel ingeprezen. Heb je als consument niets aan.

   Ik zie bij luidsprekers nooit een test van Tannoy. In Engeland worden deze de hemel ingeprezen (de XT6f en 8f), maar hier hoor je er weinig van. Wel lees ik elders goede speaker voor rock, maar is Tannoy niet vrij schel?

  5. Jullie schrijven dat slechte opnamen genadeloos worden afgestraft. Mooi dat jullie dit zo duidelijk vermelden. Nu weet ik dat deze speaker nooit iets voir mij zal zijn. Geldt deze eigenschap van de opticon 8 ook voor de 6 en 5?

    1. Q Acoustics zijn qua uiterlijk wat minder. Mij werd Monitor Audio aangeraden als lieve/ vergevingsgezinde luidsprekers. Heeft u ervaring met dit merk en zo ja welk model?

  6. Ik heb best veel luidsprekers beluisterd, maar niemand in mijn omgeving heeft Dali luidsprekers.
   Sterker nog, ik heb ze nog nooid gezien op audioshows.
   Dat is even wat anders dan B&W dat je overal ziet en hoord.

  Geef een reactie