Review DALI Opticon 6 MK2 – Lichtvoetige reus

Voordelen

 • Klinkt lekker
 • Lage vervorming
 • Gemakkelijk aanstuurbaar

Nadelen

 • Tikkie populair getuned
 • Prijs: € 1998

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Metingen DALI Opticon 6 MK2

  Inhoud

  We hebben de DALI Opticon 6 MK2 natuurlijk gemeten. De responsmetingen zijn gedaan met software van Illusonic. De microfoon is een DPA 4091. Als interface gebruiken we een Audient ID14. We meten op 1 meter on-axis, 1 meter off axis en op 2.5 meter off axis. Om reflecties uit te sluiten zetten we een window (3ms / 15ms / 30ms). metingen onder 200 Hz zijn niet heel betrouwbaar, omdat we de kamer mee-meten. Houdt daar rekening mee. De impedantie- en fasemeting is gedaan op een Sourcetronic ST2829A LCR meter.

  Metingen DALI Opticon 6 MK2

  We zien toch ook hier wel een licht populair getunede speaker terug. De bump in het hoog treffen we vaker en vaker aan. Die geeft lucht en lichtvoetigheid, maar kán ook scherpte geven in bepaalde gevallen. Pas dus wel op met matchen. We gokken dat die ‘boost’ – ongeveer 2dB tussen 4 en 9 kHz, op de bank – ook gewoon commercieel helpt. Maar goed: dat is een aanname.

  De vervorming is laag voor een speaker in deze klasse. Vanaf 45 Hz duikt de vervorming onder de 1% in onze metingen. En daar blijft hij. We zien een lichte piek rond 190 Hz (ruim onder de 1%) die ook bij 570 en 950 Hz terug komt. Dat is een harmonische. We zien die ook off-axis en op afstand terug komen. Dat kán in theorie ook een vloerreflectie zijn, of kamfiltering / wisselwerking tussen de twee units. Al met al zit de vervorming ruim laag genoeg om er geen last van te hebben.

  Impedantie DALI Opticon 6 MK2

  De impedantiecurve is heel vriendelijk. We zien totaal geen dips, wat de speaker geschikt maakt voor heel wat versterkers, inclusief buizen, aangezien de twee pieken alleen in het laag zitten (basreflex-resonanties).

  Al met al is het technisch een goede speaker met een licht commerciële tuning. We hopen eerlijk gezegd niet dat dit de nieuwe trend gaat worden bij DALI en andere fabrikanten.

  Soort luidspreker
  Vloerstaander
  Type luidspreker
  Dynamisch
  Luidspreker systeem
  Basreflex
  Aansturing
  Passief
  Frequentiebereik
  49 Hz - 30000 Hz
  Crossover
  4-weg
  Rendement
  88 dB
  Impedantie
  4 Ohm
  Afmetingen
  • Breedte: 20 cm
  • Diepte: 33 cm
  • Hoogte: 100 cm
  Gewicht speaker
  19 Kg
   
   
   

  Winkels met DALI

  Audio Forum

  Kornoelje 3
  2262 AX Leidschendam, Zuid Holland, NL

  Contact

  Ketelaar Hifi

  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, AF

  Contact

  16 reacties

    1. Kijk eens op Newani, het bedrijf van Lyngdorf de oprichter, kijk op de Facebook pagina van DALI Ningbo, de Chinese DALI fabriek (inclusief overzicht van de series door hen en welke door de Denen gemaakt worden) Lees het fabrieksbezoek dat HVT heeft gebracht aan DALI. Bezoek het mooie verslag van Stereophile aan de DALI fabrieken, met foto’s en video’s op stereophile.com/content/visit-dali-factory….

     1. Dank voor je extra info. Ik loop het langs. Tijdens mijn bezoek zag ik dat ook instaplijnen daar werden gemaakt. En volgens DALI wordt Oberon gewoon in Denemarken gemaakt. Wanneer is HVT er geweest? Want recent heeft DALI een fabriek voor de behuizingen gebouwd.

       1. Vanaf de Opticon serie is de assemblage in Denemarken. Maar komen de drivers volgens mij uit China.

        Vanaf de Rubicon worden de drivers in Denemarken gemaakt. Maar kwamen de behuizingen uit China. En worden ze in Denemarken gespoten.

        Afweging tussen kosten en efficiëntie waarschijnlijk.

      1. Hallo Jaap.
       Ik weet zeker dat Dali alles in Denemarken maakt en niks uitbesteed in andere landen.
       Toevallig heb ik sinds 2 weken de Opticon 8mkII in huis staan, gekocht bij Eringa te Leeuwarden. En Eringa is zelf in Denemarken geweest en kan bevestigen dat alles in eigen huis gemaakt wordt.
       Buiten dat om. In de “conclusie” heb je het over de Rubicon, dat moet natuurlijk Opticon zijn.
       Mvg MTuinsma

  Geef een antwoord