Review DALI Opticon 5

Voordelen

 • Open weergave
 • Met de nodige snelheid
 • Keurig laag...
 • Mits goed aangestuurd

Nadelen

 • Kan 'up front' zijn
 • Beetje saaie kast
  • DALI Opticon 5

   Net als bij andere fabrikanten met high-end apparatuur, druppelt ook bij het Deense DALI de technologie uiteindelijk richting de lijnen onder de topper. Het befaamde SMC wat bij de Epicon zijn intrede heeft gedaan is sinds langere tijd al in de Rubicons verkrijgbaar en nu ook in de Opticon-serie. We testen de DALI Opticon 5 vloerstaander. 

   De Opticon-serie is ongelooflijk belangrijk voor DALI. Het moet een prima verhouding kunnen gaan bieden tussen kwaliteit en prijs. Het draagt de SMC-technologie van de Rubicon en Epicon in zich, maar wel tegen een scherpe prijs. Klinkt interessant, nietwaar?

   Afslankkuurtje

   pole-piece-smc
   SMC zorgt onder meer voor een significante reductie van Eddy Currents. Daardoor kan de unit vrijer bewegen.

   Natuurlijk heeft het niet alle SMC-toeters en -bellen van de Epicon, maar dat heeft ook de Rubicon niet. Toch moet het toepassen van een SMC ‘pole piece’  hoorbaar zijn dat er minder vervorming in de unit zit. Met name moet SMC – soft magnetic compound – zorgen voor meer rust. En strakker en beter gedefinieerd laag. Een ook biedt deze nieuwe serie weer meer snelheid in het midden en hoog. Mede door rigide montage van de units. Technologie staat niet stil.

   Als een luidspreker 600 euro kost (de Opticon 5 kost 1400 euro per set), dan kunt u geen heftige matrixen en vier cm dik mdf of hdf verwachten. Toch heeft DALI veel werk gemaakt van de kast. Tenminste op technisch vlak, want sec bekeken is het een vierkante doos met units erin. Beetje suf… Ja: het frontje is glanzend… maar daar houdt het wel op. Dat is niet erg hoor… Het is logisch gezien de prijs.

   De mdf-behuizing is voorzien van bracings om de kast stijver te maken. En door de productie van de kast geheel in eigen hand te houden, is de kwaliteitscontrole ook wat strakker te houden dan bij het uitbesteden van dit soort klussen. We zien dit steeds vaker, maar niet vaak bij dit prijspunt.

   Met z’n allen!

   DALI Opticon 5
   Drie untis: een ribbon, dome tweeter en een woofer met SMC-technologie. Crossovers liggen op 2.400 Hz en 14.000 Hz. Het bereik is 51 – 32.000 Hz.

   De Opticon 5 is de kleinste vloerstaander in de Rubicon-serie. Net als dat de Rubicon 5 dat is bij de Rubicon-serie. Boven de ‘5’ staan nog de ‘6’ en de ‘8’. Onder de ‘5’ staan nog de bookshelfs: de ‘2’ en de ‘1’. Tenslotte zijn er nog de LCR: on-wall speaker en de ‘Vokal’-center. Kortom: wie een HT-opstelling wil maken, kan zijn hart ophalen bij DALI.

   In de Opticon 5 zien we drie units: een woofer, een tweeter en een super-tweeter in de vorm van een ribbon. Die ribbon-tweeter is een beetje DALI’s trademark. Alle familieleden, behalve de bookshelfs hebben zo’n ribbon. Dat zijn ook de speakers die u recht naar voren moet opstellen. De modellen met een dome-tweeter mag u indraaien: hoeft niet overigens. Dat recht vooruit neerzetten oogt wat gek, maar het klinkt echt beter; DALI tuned daarop.

   De set-up

   DALI Opticon 5
   De aansturing van de Opticons: een Dion Audio voor- / eindcombinatie en een Bluesound-streamer.

   We sluiten de twee Opticons aan op een set van Dion Audio: een ST92 buizen voorversterker, een tweetal SD60 eindversterkers (bi-amp) en als bron zetten we een streamer in van Bluesound. Die gaat analoog de ST92 in. Kabels komen van AudioQuest.

   We hebben met de Opticons zowel in de grote ruimte gespeeld als in de nieuwe, kleinere ruimte (15m2). De grote ruimte is overduidelijk teveel van het goede. We moeten te hard draaien, waardoor het rommelig wordt. Logisch: 150m2 vullen is een bijzonder lastige taak. Zelfs voor veel duurdere speakers. In de kleinere ruimte voelt de Opticon zich prima thuis. We horen op normale volumes veel energie en pit.

   Enthousiast

   DALI Opticon 5
   Het laag is lekker strak… wel goed aanturen natuurlijk! Meer vermogen is bijna altijd beter voor een ‘strakke bas’.

   Opvallend aan de nieuwe Opticon is het enthousiasme waarmee hij speelt. De nadruk ligt in onze ruimte en setup een beetje richting het midden en hoog. Vocalen krijgen daardoor heel veel energie mee. Dat kan prettig zijn voor wie veel akoestisch werk speelt. In bepaalde gevallen horen we iets te veel druk naar onze smaak. Herplaatsen van de speaker kan helpen, net als elektronica met iets meer rust en warmte erin. Denk aan NAD of wellicht geïntegreerd model van Dion met een klasse a/b-versterker. Die zijn ook iets meer in verhouding op gebied van prijs.

   Het laaggebied van de Opticon is vrij vol en gul. Maar wel behoorlijk strak, zoals we bij Angel van Massive Attack kunnen horen. Natuurlijk mist het de definitie en snelheid van de Epicon of Rubicon, maar dat komt ook voor een groot deel door de minder chique behuizing. Toch moeten we zeggen dat het geen troepje is. Aansturing blijft wel belangrijk: met bi-amping is het geheel wat beter in bedwang te houden dan met één enkele versterker. Meer vermogen is bij het laaggebied bijna altijd beter.

   Detail…

   Daar schittert de DALI behoorlijk. We horen echt veel detail en verfijning bij deze speaker. Toch knap gezien de prijs. Stemmen zijn prima te volgen, net als verschillende lijnen in complexere stukken. Dat hebben we vaak genoeg mis horen gaan bij vloerstaanders in deze klasse. We zijn nu wel erg benieuwd naar de bookshelf-versie, aangezien monitors hier vaak nóg beter in zijn dan de grotere broertjes!

   Gerelateerde berichten

   Dali Epicon 2

   Eerste indruk Dali Epicon 2

   Dali boekt goede cijferes met de Epicon-serie. En terecht naar ons idee. De Epicon 6 is een indrukwekkend model. De Epicon 8 idem, maar wellicht wat groot voor menig woonkamer. Maar hoe zit het met de kleine 2? Daar horen we maar weinig over. We hebben ze aangevraagd voor een test (en wellicht zoektoch naar […]

   Kemp Hi-Power Plus 5

   Kemp is een Nederlands hifi-producent die zich met name bezig houdt met de stroomvoorziening van hifi-sets. Ron Kemp heeft sinds 1999 behoorlijk wat ervaring opgedaan. Zo heeft hij een leuk assortiment netsnoeren, een aantal stevige stekkerdozen, een serie interessante filters en zelfs een tweetal generators! Een producent om tijdens de zoektocht naar betere stroom serieus […]

   Vivid Audio Oval B1

   Review Vivid Audio Oval B1 SE Decade

   Onlangs zijn we bij Alpha High End in Brasschaat geweest om naar de show van Vivid Audio te gaan. Laurence Dickie heeft daar een uitgebreide presentatie gegeven over Vivid Audio. Aangevuld met een demo van de Giya G1. In de andere ruimtes stonden toen nog meer modellen. Nu hebben we een paar weken de kans gekregen […]

   2 reacties

   Geef een reactie

   Ga verder met deze blogpost:

   Video review Akiko Audio Minelli power conditioner

   Video review Akiko Audio Minelli power conditioner