web analytics

Review DALI Oberon 1 monitor

Voordelen

 • Breed stereobeeld
 • Spelen bovenmaats
 • Prijs/kwaliteit

Nadelen

 • Niet té hard spelen...
 • Mist wat laag
 • Prijs: € 398

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Klank
  Prijs
  DALI Oberon 1

  Hoogwaardig

  Inhoud

  De luidspreker krijgt een aantal mooie componenten mee uit de duurdere reeksen. Niet in het minst de drivers die voorzien zijn van het Soft Magnetic Compound (SMC). Een speciaal ontwikkeld materiaal om de werking van de magneet-aansturing van de units te optimaliseren. En een materiaal dat voor kort enkel in de duurdere reeksen voorkwam. Voor een uitvoerige uitleg verwijzen we u graag naar de review van de Epicon. De driver zelf bestaat uit een combinatie van papierpulp en houtvezels, zoals bij alle DALI’s.

  De tweeter is een extra grote, ultralichte 29mm softdome tweeter die speciaal voor de Oberon reeks ontworpen is. De tweeter kreeg meerdere toepassingen mee om enerzijds een zo groot mogelijk frequentiebereik te behalen en anderzijds een zo wijd mogelijke afstraling. Ook het kastje is degelijk gemaakt uit MDF en is binnenin op verschillende plaatsen gedempt. De luidspreker zijn erg compact en stevig gebouwd en dat merk je als je ze oppakt. Hun gewicht komt op iets meer dan 4 kilogram. 

  Plaatsing

  We plaatsen de Oberon 1 op dezelfde plaats als onze Audiovectors. Niet dichter bij elkaar want het stereobeeld is groot genoeg. Het is zelfs het eerste wat opvalt aan deze luidsprekers. De afstraling is bijzonder ruim. Een kenmerk van vrijwel alle DALI luidsprekers.

  We zetten ze ook niet verder van de muur want het ontwerp van deze serie maakt dat ze behoorlijk dicht tegen de achterwand kunnen staan. Er is een kleine baspoort achteraan maar bij deze kleine DALI Oberon 1 maakt dichter of verder schuiven weinig verschil uit. Deze relatief gemakkelijke plaatsing is een tweede eigenschap waar de Denen om bekend staan.

  Het enige wat we veranderen is het indraaien van de speaker. We laten de Oberons recht voor zich uit kijken. En hoewel we het een beetje vreemd vinden moeten we na een paar dagen toegeven dat het werkt. Dit is opnieuw een typische eigenschap van de Denen.

  Bovenmaats

  Hoe klinken ze nu? Wel erg coherent eigenlijk. Het laag is redelijk strak en nooit “boomy”. We gokken dat de Oberon 3 beter in verhouding zal zijn, maar dit kleine broertje klinkt wel een maatje groter dan zijn afmetingen doen vermoeden. Toch missen we wat kwaliteit in het laag. Wellicht omdat ze wel erg klein zijn om als front speakers te fungeren? Maar je hebt eerlijk gezegd zoveel plezier dat je daar niet over valt. Vooral als je in het achterhoofd houdt hoeveel ze maar gekost hebben: 199 euro per stuk…

  The War on Drugs knalt door de ruimte en als we opkijken van onze laptop kunnen we een grijns niet onderdrukken. Hoe is het mogelijk? Op het nummer “Crack the case” van Dawes schakelen we de hele tijd heen en terug tussen onze Audiovectors en de Oberons. Belangrijkste conclusies: Stemmen komen wat meer naar voor op de Oberons en we horen iets minder detail dan door de Audiovectors (die natuurlijk ook fors duurder zijn). Er is echter voldoende detaillering om de boel spannend te houden. En dat is toch een hele prestatie.

  Gerelateerde berichten

  Voorzijde Raumfeld Speaker S

  Review Raumfeld Speaker S

  Hoogwaardig Inhoud 1. Inleiding2. Hoogwaardig3. Voor wie?4. Gebruikte apparatuurReactiesKortgeleden hebben we de Raumfeld controller en Speaker M getest. In dat stuk leggen we ook uit hoe dit systeem werkt. Het doet een beetje aan Sonos denken. Echter, er zitten subtiele maar belangrijke verschillen tussen Sonos en Raumfeld. In dit stuk gaan we niet in op […]

  Van Medevoort DA466

  De gloednieuwe DA466: sneak preview!

  Hoogwaardig Inhoud 1. Inleiding2. Hoogwaardig3. Voor wie?4. Gebruikte apparatuurReactiesVan Medevoort is altijd wel met een interessant project bezig. Ook nu is een prachtig product in ontwikkeling. Nou ja: ontwikkeling. De DA466 en DA468 zijn eigenlijk gewoon af, want ze worden op dit moment in elkaar gezet in Maarssen. Alpha Audio heeft het voorrecht al te […]

  Geef een reactie